Η υγειονομική κρίση που «χτύπησε» τον πλανήτη από τις αρχές του ’20 μετατράπηκε σε επιχειρηματική ευκαιρία για συγκεκριμένους κλάδους και για εταιρίες οι οποίες διέθεταν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά για να ανταποκριθούν –λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών- στις ανάγκες μιας δύσκολης και απρόβλεπτης εποχής.

Πόσο μάλλον για μια start up σε έναν από τους «κερδισμένους» κλάδους -αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια τέτοια λέξη- εν μέσω πανδημίας: αυτόν των υπηρεσιών ψηφιακής υγείας.

Η Docandu (www.docandu.com) είναι μια ελληνική νεοφυής εταιρεία με έδρα το Λονδίνο και δραστηριοποιείται αποκλειστικά με τον συγκεκριμένο χώρο. Ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2017 από τους Έλληνες επιστήμονες Δρ. Πέτρο Πανδή, διδάκτορα μηχανικό βιοτεχνολογίας του Imperial College London, σύμβουλο επιχειρήσεων με εξειδίκευση στην ψηφιακή καινοτομία, και τον Δρ. Ιωάννη Γεωργόπουλο, παιδοχειρουργό, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών με κλινικό και ακαδημαϊκό έργο και ενασχόληση με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στην ιατρική πράξη.

Η εξέλιξη της παραπέμπει σε ένα …ελληνικό «θαύμα» το οποίο έλκει το επενδυτικό ενδιαφέρον σε Ελλάδα και εξωτερικό!

Σε επίπεδο χρηματοδότησης, η ανάπτυξη της Docandu μέχρι σήμερα έχει στηριχθεί από angel investors, έναν γύρο crowd funding και ίδια κεφάλαια. Βρίσκεται, παράλληλα, σε συζητήσεις για άντληση κεφαλαίων είτε μέσα από στρατηγικό επενδυτή είτε μέσα από θεσμικούς επενδυτές και παραμένει πάντα συγκεντρωμένη στην διεύρυνση του πελατολογίου της και τη βελτίωση των υπηρεσιών της, όπως αναφέρουν τα στελέχη της.

Τελευταίο επίτευγμα της, το γεγονός ότι την συμπεριέλαβε στη λίστα με τις προτεινόμενες εφαρμογές υγείας και συγκεκριμένα για την υπηρεσία Covid Checker, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (παράρτημα Αφρικής).

Μάλιστα, από ελληνικής πλευράς, η Docandu, η οποία μέχρι σήμερα υποστηρίζει δεκάδες χιλιάδες χρήστες, προσφέροντας κορυφαίας ποιότητας υπηρεσίες ψηφιακής υγείας και τηλεσυμβουλευτικής, είναι η μοναδική εταιρεία ψηφιακής υγείας η οποία συμπεριλαμβάνεται στη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (World Health Organization – WHO).

Όμως, αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα. Στην γκάμα της διαρκώς εξελισσόμενης Docandu συμπεριλαμβάνονται πολλές διακρίσεις, στρατηγικές συνεργασίες με μεγάλες φαρμακευτικές, με την ΕΛΙΤΟΥΡ κ.α. Θεωρείται η πρώτη εταιρεία στον ελληνικό χώρο που έχει αναπτύξει υπηρεσίες, οι οποίες αξιοποιήθηκαν από μεγάλες πολυεθνικές αλλά και από Οργανισμούς όπως η Περιφέρεια Αττικής και έχει χτίσει συνεργασίες με ακαδημαϊκούς φορείς όπως το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, το Ιmperial College London, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών.

Τούτο τον καιρό, σύμφωνα με πληροφορίες της «DEAL», η ελληνική start up είναι σε συζητήσεις για να αναπτύξει περαιτέρω τις στρατηγικές συνεργασίες στον ασφαλιστικό, τουριστικό, ναυτιλιακό και εμπορικό κλάδο!

 ΤΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ PROJECTS

 Στο ενεργητικό της Docandu καταγράφεται μια σειρά από επιτυχημένα projects.

Το δημιούργημα των δυο διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων έχει προβεί στην ανάπτυξη και λειτουργία μίας ολοκληρωμένης καινοτόμας ψηφιακής εφαρμογής, με τις υψηλότερες διεθνείς προδιαγραφές, η οποία φέρνει στα χέρια του πολίτη την διαχείριση της υγείας.

Παρέχει έναν πλήρη ψηφιακό φάκελο υγείας ασθενούς ο οποίος θα ακολουθεί τον ασθενή σε όποιον ιατρό αυτός απευθύνεται, ιδιώτη ή του δημοσίου, εντός ή εκτός Ελλάδας, αφού ο ιατρικός φάκελος μεταφράζεται σε άλλη γλώσσα με το πάτημα ενός κουμπιού.

Σε αυτήν ο χρήστης έχει τρείς βασικές δυνατότητες: Να αποθηκεύει τα ιατρικά του αρχεία, να ελέγχει την σημασία των συμπτωμάτων του μέσω της υπηρεσίας ελέγχου συμπτωμάτων (symptom checker) η οποία κάνει χρήση τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης για να κατανοήσει και να δώσει χρήσιμες πληροφορίες στον χρήστη σχετικά με το επείγον του προβλήματός του και επικοινωνεί με έναν ιατρό της Docandu για να λάβει καθοδήγηση και ιατρικές συμβουλές σε οποιοδήποτε ιατρικό του πρόβλημα.

Αυτή την εποχή, η ομάδα της Docandu εργάζεται πάνω σε δύο νέα projects. Το πρώτο είναι το Derma Care, μια εφαρμογή δερματολογικού ελέγχου εξ αποστάσεως. Ήδη η πλατφόρμα έχει δοκιμαστεί σε 100 ασθενείς με διαφορετικά δερματολογικά προβλήματα, με σκοπό να εντοπιστούν ατέλειες και στη συνέχεια να δοθεί στο ευρύτερο κοινό με ασφάλεια. Επίσης, αναπτύσσεται η νέα mobile εφαρμογή του Diabeat που είναι μια εφαρμογή που βοηθά ασθενείς με διαβήτη να διαχειρίζονται και να παρακολουθούν καλύτερα την νόσο τους.

Η ΙΣΧΥΡΗ ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

Η ελληνική start up έχει λάβει ισχυρή «ψήφο εμπιστοσύνης» από την επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα, όπως συνέβη και μέσω των βραβεύσεων της σε  διαγωνισμούς καινοτομίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. (Εθνική Τράπεζα, 100 Game Changers, GreeceVsVirus).

Πρόσφατα κέρδισε το δεύτερο βραβείο στο διαγωνισμό καινοτομίας της Εθνικής Τράπεζας. Το 2020, σε διαγωνιστική διαδικασία του Υπουργείου Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης, σε σύνολο 250 εταιρειών, η Docandu κατάφερε να είναι μία από τις 16 εταιρείες που επιλέχθηκε και βραβεύτηκε.

(Πηγή: DEAL)

 

 

 

Κοινοποίηση: