«Είμαστε μια οικογένεια γαλατάδων, το γάλα είναι η ζωή μας». Φράσεις που έχει τονίσει σε συνεντεύξεις της η «Σιδηρά Κυρία» της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας –και της ΜΕΒΓΑΛ- Μαίρη Χατζάκου για να δείξει την διαχρονική προσήλωση της οικογένειας της σε έναν από τους πιο σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Σε μια πορεία η οποία ξεκινά από τα χρόνια των πρώτων επιχειρηματιών του κλάδου (…τότε που ο παππούς και ο πατέρας της συνέλεγαν από τα περίχωρα της πόλης το γάλα και το μοίραζαν, μεταφέροντας το με ένα γαϊδουράκι) και φθάνει ως την σημερινή μορφή και εξέλιξη της ΜΕΒΓΑΛ, μιας υπερσύγχρονης βιομηχανίας έντονα εξαγωγικής, με σημαντική συνεισφορά στην αγορά και το κυριότερο ίσως με πολύ υψηλές προσδοκίες και προοπτικές για την επόμενη μέρα.

Διότι, η 100% ελληνικών συμφερόντων οικογενειακή εταιρεία που ίδρυσε στα ‘50s ο Κωνσταντίνος Χατζάκος, με έδρα στην περιοχή Κουφάλια δίπλα στα μακεδονικά βοσκοτόπια (όπου παράγεται το 67% του αγελαδινού γάλακτος στη χώρα μας) ανεβάζει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη της μετά και από το πρόσφατο deal το οποίο αλλάζει πάλι το τοπίο στην εγχώρια γαλακτοβιομηχανία.

Η «έξοδος» της Vivartia από την ΜΕΒΓΑΛ, συνοδεύθηκε από την μεταβίβαση του 43,2% που κατείχε αρχικά σε μέλη της οικογένειας Χατζάκου και εν συνεχεία το ήμισυ αυτού στον δημιουργό της μεγάλης Chipita Σπύρο Θεοδωρόπουλο.

Το προ ολίγων ετών δυναμικό come back της Μαίρης Χατζάκου στην διοικητική ηγεσία της ΜΕΒΓΑΛ (μεγαλομετόχου με 64,5%) έφερε την «ολική επαναφορά» της εταιρείας και τώρα αρχίζει μια νέα εποχή, με την υλοποίηση ενός νέου μεγαλόπνοου επενδυτικού πλάνου 23,6 εκατ. ευρώ με ορίζοντα 5ετίας και στόχους την αύξηση της κερδοφορίας και των μεριδίων της…!

«Η επόμενη μέρα για την ΜΕΒΓΑΛ ξεκίνησε… Εμείς, έχουμε να επιδείξουμε μια αναπτυξιακή πορεία η οποία συνέχεια βαίνει ανοδική, κάνουμε επενδύσεις και οι εξαγωγές μας αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο ποσοστό. Πιστεύω ότι για την ελληνική οικονομία είναι πάρα πολύ σημαντικό το να υπάρχουν εξαγωγές του ύψους των +40 εκατ. ευρώ.

Η ΜΕΒΓΑΛ είναι η 8η εταιρεία τροφίμων και αποτελεί μια πολύ μεγάλη δύναμη για τον κλάδο στην Βόρεια Ελλάδα με 650 εργαζόμενους – εννοώ και για τους ίδιος εργαζόμενους. Το μέλλον της προβλέπεται ιδιαίτερα αισιόδοξο, με μεγάλες προοπτικές», είναι το μήνυμα από την Μαίρη Χατζάκου με δήλωση της στην «DEAL».

Πως η ΜΕΒΓΑΛ «χτίζει» τη νέα προοπτική της; Η κα Χατζάκου απαντά:

«Οι εξαγωγές μας κυμαίνονται σε διψήφιο ποσοστό και κάθε χρόνο έχουμε -γενικά και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό- μια ανοδική πορεία.

Ο νέος επενδυτικός σχεδιασμός μας αφορά όλους τους βασικούς τομείς των δραστηριοτήτων της ΜΕΒΓΑΛ: και το γάλα και το γιαούρτι και τα τυροκομικά.  Με έμφαση κυρίως στα τυροκομικά και στις ήδη υπάρχουσες μονάδες παραγωγής μας».

Στο νέο business plan και τους στρατηγικούς στόχους της ΜΕΒΓΑΛ συμπεριλαμβάνονται –πιο συγκεκριμένα- η επέκταση της στο εξωτερικό, με διείσδυση σε νέες αγορές και νέα κανάλια διανομής.

Οι δε επενδύσεις στις εγκαταστάσεις της θα πραγματοποιηθούν με επίκεντρο την τεχνολογία και την καινοτομία, για την αύξηση της παραγωγής της, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος…

Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ, ΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ, Η ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΓΕΘΩΝ      

Στην «μάχη» του ανταγωνισμού, η ΜΕΒΓΑΛ πέφτει με γεμάτη «φαρέτρα» και με επιπλέον «όπλο» της την ελληνικότητα και αυθεντικότητα των προϊόντων της. Ως ένα από τα επίλεκτα μέλη της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ ΔΙΚΑ μας διατηρεί έδρα, παραγωγή και ιδιοκτησία στην Ελλάδα.

Παράλληλα, το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο της (…το οποίο περιλαμβάνει πάνω από 400 κωδικούς)

εμπλουτίζεται και με νέα προϊόντα στις περισσότερες κατηγορίες: γάλα, γιαούρτι, τυροκομικά, αλλά και γλυκίσματα, πινόμενα (Αριάνι, Κεφίρ, Ξινόγαλο), Emmi Caffe Latte.

Αν και αντιμετώπισε προκλήσεις στην διάρκεια της πανδημίας, πιο πολύ στην αγορά του γάλακτος, κέρδισε μερίδια σε αυτήν του γιαουρτιού και τελικώς η ΜΕΒΓΑΛ εμφάνισε θετικό πρόσημο στις πωλήσεις του δύσκολου για όλους τους κλάδους 2020, με τζίρο 116,8 εκατ. ευρώ και αύξηση 2,8%.

Το αποτύπωμα της Μακεδονικής γαλακτοβιομηχανίας (leader την Βόρεια Ελλάδα) στην ελληνική οικονομία γίνεται πιο έντονα αντιληπτό από γεγονότα, όπως:

Το ότι αυτή την στιγμή συνεργάζεται με 504 φάρμες για την εισκόμιση γάλακτος και διατηρεί σταθερές και μακροχρόνιες σχέσεις με κτηνοτρόφους, απασχολεί 650 άτομα και (πέρα από την ισχυρή παρουσία της στην ελληνική αγορά) εξάγει προϊόντα αξίας ίσης με το 35% του κύκλου εργασιών της σε 35 χώρες!

 

ΣΠΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η «συμπόρευση» με τον expert

των τροφίμων και η νέα γενιά 

 

Ένα από τα καλύτερα εχέγγυα για την μελλοντική πορεία της ΜΕΒΓΑΛ δεν είναι άλλο από την «συμπόρευση» με έναν από τους πλέον ειδικούς της αγοράς τροφίμων και νέο μέτοχο της: τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο.

Ο άνθρωπος ο οποίος πιστώνεται την «γιγάντωση» της Chipita και το «χρυσό» deal των 2 δισ.$ για την πώληση της ελληνικής πολυεθνικής στην αμερικανική Mondelez αναμφίβολα θα προσφέρει πάρα πολλά με την τεχνογνωσία του και την βαθιά εμπειρία τόσων δεκαετιών όχι μόνο στην ελληνική αγορά, αλλά και στις διεθνείς.

Παράλληλα, στις «επάλξεις» με σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις παραμένει και η νέα γενιά της οικογένειας Χατζάκου, τα παιδιά δηλαδή της μεγαλομετόχου και προέδρου της εταιρείας.

Σε συνέχεια των πρόσφατων αλλαγών της μετοχικής σύνθεσης της ΜΕΒΓΑΛ, το νέο Δ.Σ. συνήλθε σε σώμα ως εξής:

  • Μαίρη Χατζάκου – Εκτελεστικός Πρόεδρος
  • Σπύρος Θεοδωρόπουλος – Μη Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος
  • Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος Χατζάκος – Διευθύνων Σύμβουλος
  • Μαρία Γεώργαλου – Μη Εκτελεστικό Μέλος
  • Μαριάννα Παπαδοπούλου Χατζάκου – Μη Εκτελεστικό Μέλος

Τις καλύτερες εντυπώσεις αποκόμισε, άλλωστε, από την επίσκεψη του στις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης και ο  Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γ. Στύλιος,  συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου.

Στους «σταθμούς» της μέχρι σήμερα διαδρομής της ΜΕΒΓΑΛ, ανήκουν μεταξύ άλλων η αναδιάρθρωση του δανεισμού της των 54,338 εκατ. ευρώ από το 2017 και πέρσι η οριστικοποίηση της μεταβίβασης των σημάτων από τη MEVGAL UK στην μητρική εταιρεία.

(Πηγή: DEAL)

 

Κοινοποίηση: