Ο μετασχηματισμός και η διαρκής εξέλιξη ήταν –και είναι- στοιχεία «βαθιά χαραγμένα» στο DNA της Έλτον Χημικά, από την εποχή που η Ελλάδα βίωνε με ανησυχία την πρώτη περίοδο της αποβιομηχάνισης της. Στα τέλη των ‘70s, με αρχές των ‘80s.

Μια επιχείρηση η οποία ανέκαθεν διέθετε το χάρισμα να βρίσκεται μπροστά από τις εξελίξεις, να ανακαλύπτει διεξόδους, να ξεφεύγει από τις αναταράξεις των κρίσεων και να αναπτύσσεται, χάρη  στην «ευελιξία» της και το ένστικτο του ιδρυτή και επικεφαλής της –από τότε, ως τώρα:

του Νέστορα Παπαθανασίου, ενός πάντα διορατικού και οξυδερκούς «παλιάς κοπής» -μα και μοντέρνου, ταυτόχρονα- επιχειρηματία. Ενός οραματιστή βιομήχανου, αθόρυβου και παραγωγικού.

Κατά καιρούς μάλιστα έχει δεχθεί προτάσεις εξαγοράς της Ελτον από τους μεγαλύτερους  πολυεθνικούς ομίλους του εξωτερικού, αλλά η απάντηση του προς τους επίδοξους «μνηστήρες» είναι «ξερή και κοφτή»: «Δεν πωλείται».

Χωρίς υπερβολή, κάθε δεκαετία της μακράς πορείας της, από το 1981, επί 40 ολόκληρα χρόνια δηλαδή, συνοδεύθηκε –και εξακολουθεί να συμβαίνει τούτο- από σημαντικά γεγονότα. Τίποτα τυχαίο, για μια εταιρεία που έχει τον δικό της «Νέστωρ» στις επάλξεις, σε ένα διαχρονικό success story.

Και όπου «Νέστωρ», τα …λεξικά δίνουν ως μεταφορική ερμηνεία «τον τιμητικό τίτλο προς τον γηραιότερο παρευρισκομένους σε επιστημονικούς κύκλους». Οι κύκλοι, βεβαίως, εδώ είναι επιχειρηματικοί και όσο για την ηλικία, στην περίπτωση του προέδρου και CEO του εισηγμένου ομίλου η πείρα και η γνώση της αγοράς συνδυάζονται με την «φρεσκάδα» των ιδεών, την αποφασιστικότητα και την τόλμη. Με ένα ρίσκο, συχνά, που δύσκολα θα έπαιρναν ακόμα και αρκετά νεότεροι…

Όλα αυτά αποτελούν συστατικά μιας πετυχημένης συνταγής, η οποία διατηρεί την Ελτον στα ψηλότερα σκαλιά και της προσφέρει νέες, μεγάλες προοπτικές για την επόμενη μέρα της.

Το «ράλι» της μετοχής της στο ταμπλό του ΧΑ, οι εκτιμήσεις ειδικών της αγοράς για θεαματική αύξηση του τζίρου και των κερδών της στο σύνολο του 2021 (με την κερδοφορία να αγγίζει ίσως και το +50% στο εξάμηνο, κατά πληροφορίες), και με την «ψήφο εμπιστοσύνης» του ICIS που την κατατάσσει στο Top 50 European Chemical Distributors, η ελληνική αυτή βιομηχανία καθιερώνεται ως ο κορυφαίος «παίκτης» του κλάδου της στην αγορά της ΝΑ Ευρώπης (Βαλκάνια, Ουκρανία, Τουρκία κ.α.) με κύρια δραστηριότητα στην εμπορία πρώτων υλών/υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, πρόσθετων χημικών και άλλων εξειδικευμένων προϊόντων και καινοτόμων λύσεων.

Δεν θεωρείται καθόλου τυχαίο ότι η μετοχή της πέτυχε υψηλό ημέρας στην συνεδρίαση της Παρασκευής, διεκδικεί ένα εμφατικό limit up και η αποτίμηση της εταιρείας ξεπερνά αρκετά το φράγμα των 50 εκατ. ευρώ, με όλα αυτά τα δεδομένα να καλλιεργούν την προσδοκία ότι στο τέλος της χρονιάς θα εγκριθεί νέο μέρισμα στους μετόχους.

Ο πήχης των προοπτικών της Ελτον ανεβαίνει διαρκώς τόσο σε μεγέθη και πωλήσεις, όσο και από πλευράς κατάκτησης της μιας μετά την άλλη των ξένων αγορών, υλοποιώντας ένα φιλόδοξο 5ετές πλάνο και αριθμώντας ένα χαρτοφυλάκιο 7.000 προϊόντων και 15.000 πελάτες…

ΟΙ 8 ΤΟΜΕΙΣ, ΤΑ «ΑΤΟΥ», ΤΑ 6 «ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΑ»

Με βασική φιλοσοφία και δόγμα του Νέστορα Παπαθανασίου να προσφέρει η Ελτον στους συνεργάτες της -τις top βιομηχανίες παραγωγής τελικών προϊόντων- «πρόσβαση στην καινοτομία», εξειδικεύεται σε 8 τομείς:

  • Αγροτικά Εφόδια και Πολλαπλασιαστικό υλικό.
  • Τρόφιμα, Ποτά.
  • Ζωική διατροφή.
  • Προϊόντα προσωπικής και Οικιακής φροντίδας, Φαρμακευτικά.
  • Κατασκευές, Δομικά Υλικά, Πολυμερή, Κεριά, Πλαστικά, Χρώματα.
  • Επεξεργασία Νερού, Μετάλλου, Πολυουρεθάνες, Βυρσοδεψία, Κλωστοϋφαντουργία, Βιομηχανικές Εφαρμογές.
  • Αντιδραστήρια & Όργανα Χημείου.
  • Εξειδικευμένα Χημικά Ψυκτικών Εφαρμογών.

Τα «ατού» της Ελτον; Η ευρύτατη γεωγραφική της παρουσία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, Ουκρανία και Τουρκία, με φυσική παρουσία σε 6 χώρες, Ελλάδα, Τουρκία, Ουκρανία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Σερβία (και αντίστοιχο αριθμό συνδεδεμένων εταιρειών, οι οποίες λειτουργούν ως «στρατηγεία» της) δημιουργεί ένα δίκτυο κάλυψης και διανομής σε στρατηγικές αγορές, περιλαμβανομένων όλων των χωρών της περιοχής, και σταθερή οικονομική πορεία.

Στα ισχυρά ατού της περιλαμβάνονται οι νέες ιδέες και προτάσεις, η συνεχής βελτίωσή διαδικασιών και επένδυση στην έρευνα, με απόρροια το λανσάρισμα νέων προϊόντων/υπηρεσιών και την επίτευξη ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων σε διεθνές επίπεδο.

Ένα από τα μυστικά της στρατηγικής του ομίλου, το ότι καταφέρνει να «…υπηρετεί το όραμα των πελατών του για νέα προϊόντα που απαντούν στις νέες τάσεις και τις σύνθετες ανάγκες των αγορών δημιουργώντας αξία για την κοινωνία, την οικονομία, τους ανθρώπους του και τους μετόχους».

Όλα τούτα συμπληρώνουν ιδανικά η εκτενής πελατειακή βάση της και οι μακροχρόνιες συνεργασίες τύπου με οίκους πρώτης γραμμής…

ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ

Το μακρύ επιχειρηματικό «ταξίδι» της Ελτον στον χρόνο ξεκινά από το 1981 και στην πάροδο των 40 ετών μέχρι το 2021, οι εναλλαγές ήταν πολλές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στα πρώτα βήματα –όταν μετατράπηκε από Ελτον Βιομηχανικά Χημικά ΕΠΕ, σε Ελτον Χημικά ΑΕΒΕ- δραστηριοποιήθηκε αρχικά στον τομέα της εμπορίας χημικών πρώτων υλών για την παραγωγή φαρμάκων και καλλυντικών και το 1986 επεκτάθηκε σε αντίστοιχες κατηγορίες (πρώτων υλών και ειδικών προϊόντων) για τον κλάδο των τροφίμων (αρτοποιία, σοκολατοποιία, γαλακτομικά, επεξεργασία σταφίδα, αλλαντοποιία, οινολογικά προϊόντα).

Το 1990 ιδρύθηκε το τμήμα Πωλήσεων Βιομηχανικών Προϊόντων, με αρχικό αντικείμενο την διάθεση πρώτων υλών για χρώματα και στην πορεία πρόσθεσε στην γκάμα του τα προϊόντα για την παραγωγή απορρυπαντικών, βερνικιών, συγκολλητικών και μελανιών!

ΤΟ ΣΕΡΙ ΕΞΑΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΘΥΓΑΤΡΙΚΩΝ

Μετά από μια σειρά επενδύσεων σε νέες εγκαταστάσεις, το 1997 καταγράφεται η πρώτη συστηματική προσπάθεια του Νέστορα Παπαθανασίου για την διείσδυση της Ελτον στην Βαλκανική αγορά, μέσω εξαγωγών των προϊόντων της στην Elton Corporation S.A. στην Ρουμανία, εταιρεία η οποία εξαγοράσθηκε πλειοψηφικά το 2000.

Ένα σερί εξαγορών και θυγατρικών έφερε το «Big Bang» της ιστορικής Ελτον στα Βαλκάνια, με νέο της «σταθμό» τότε την ίδρυση της Elton Corporation Ltd στην Σόφια της Βουλγαρίας το 2000 και το ίδιο έτος αποκτήθηκε με εξαγορά το πλειοψηφικό ποσοστό του 52% στην Μοσχολιός Προϊόντα Χημικής Βιομηχανίας ΑΕ – από τις σημαντικότερες δυνάμεις του κλάδου.

Η Μοσχολιός μπήκε γερά στο «παιχνίδι», όταν με την σειρά της ως θυγατρική της Ελτον πια «πήρε» το 2001 το 30% της Ευρωφάρμ-Γεωργικά Φάρμακα ΑΕ: εταιρεία με εξειδίκευση στην αντιπροσώπευση και εμπορία λιπασμάτων, προϊόντων φυτοπροστασίας, σπόρων, βιολογικών προϊόντων, γεωργικών εφοδίων και στην συγκέντρωση, διαλογή, επεξεργασία, συντήρηση και εμπορία οπωροκηπευτικών ολοκληρωμένης και βιολογικής καλλιέργειας.

Το 2002 συστάθηκε η νέα θυγατρική Elton Corporation D.O.O. στο Βελιγράδι και το 2004 ολοκληρώθηκε η συγχώνευση των Ελτον και Μοσχολιός, με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη.

Το 2012 και το 2015 η Elton ίδρυσε την θυγατρική Elton Corporation OOO στο Χάρκοβο της Ουκρανίας και το 2015 εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Marmara Corp στην Κωνσταντινούπολη.

Τα τελευταία δυο-τρία χρόνια δε, η Ελτον εξακολουθεί να αναζητεί ευκαιρίες εξαγορών εταιρειών, ενδεχομένως και στην Ελλάδα…

(Πηγή: DEAL news)

Κοινοποίηση: