Σήμα κινδύνου εκπέμπει το ΥΠΟΙΚ για το απευκταίο ενδεχόμενο ενός νέου lockdown.

«Το lockdown δεν είναι επιλογή. Δεν είναι επιλογή της Κυβέρνησης. Και δεν αντέχει ένα lockdown ούτε η πραγματική οικονομία, ούτε τα δημόσια οικονομικά. Άλλο όμως το Ταμείο της χώρας», ήταν το βασικό μήνυμα από τα χείλη του Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίο πάντως καθησύχασε τους φορολογούμενους αναφέροντας την εκτίμηση του ότι τα ταμειακά διαθέσιμα βρίσκονται σε ασφαλή επίπεδα παρά το γεγονός ότι δεν θα πληρώσουν φόρο 7 στους 10 πολίτες.

Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε χαρακτηριστικά σε ραδιοφωνική συνέντευξη του: «Το ταμείο είναι σε ασφαλή επίπεδα, είναι σε επίπεδα προ υγειονομικής κρίσης. Αλλά δεν σημαίνει ότι επειδή το Ταμείο είναι σε ασφαλή επίπεδα, υπάρχουν πάντα οι δυνατότητες να διοχετεύσεις πόρους για να αυξήσεις το έλλειμμα ακόμη περισσότερο, γιατί υπάρχουν και οι αγορές, υπάρχουν και οι Ευρωπαίοι εταίροι, υπάρχει και ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο. Υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία, την εξαντλούμε χωρίς να οδηγούμαστε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό».

Οι κίνδυνοι που προκαλούνται για την δημόσια υγεία αλλά και την οικονομία από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού είναι υπαρκτοί μεν, αλλά ο κ. Σταϊκούρας, τόνισε πως έχει επανέλθει ένα σημαντικό ποσοστό της κανονικότητας.

Όπως είπε, οι διεθνές αφίξεις είναι στο -42% ενώ οι εσωτερικές πτήσεις έχουν καλύψει το 75% του 2019, με το restart του ελληνικού τουρισμού να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Επισήμανε, όμως, ότι η στήριξη στις επιχειρήσεις συνεχίζεται με ποσά 4 δισ. ευρώ που θα πέσουν στην αγορά το επόμενο διάστημα.

Κατέληξε, λέγοντας ότι ο τουρισμός επανέρχεται σχεδόν στο 60% του 2019. Αυτό αποτυπώνεται σε στοιχεία όπως εκείνα των Διεθνών Αφίξεων τα οποία «δείχνουν μια κάμψη -42% τις τελευταίες 7 ημέρες σε σχέση με το 2019, ενώ βρισκόμασταν στο -49% πριν μία εβδομάδα και -61% στις 28 Ιουνίου. Οι εσωτερικές πτήσεις κυμαίνονται στο -25,5% σε σχέση με το 2019 και έχει καλυφθεί το 75% εκείνης της χρονιάς».

Η ελπίδα όλων είναι ότι όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα αποτραπούν τα πιθανά νέα προβλήματα και στην αγορά κι ενώ ο Αύγουστος θεωρείται σίγουρα ένας καθοριστικός μήνας για τα έσοδα της τουριστικής βιομηχανίας για την ελληνική οικονομία.

 

Κοινοποίηση: