Η προσέλκυση επενδυτών αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την χώρα, σε μια εποχή που οι αντοχές της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας δοκιμάζονται σκληρά –σε οριακό βαθμό για κάποιους κλάδους- , με φορείς όπως το ΕΒΕΑ να αναλαμβάνουν ρόλο μπροστάρη σε αυτήν την προσπάθεια.

Η πρωτοβουλία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών για την χθεσινή άφιξη της επιχειρηματικής αποστολής από το Κόσσοβο στην Ελλάδα (και τις εκτενείς συζητήσεις για την ανάδειξη ευκαιριών για συνεργασίες και συμπράξεις) αποτελεί ένα μόνο παράδειγμα των δράσεων του και δίνει  αφορμή για μια πιο ενδελεχή αναφορά στον ευρύτερο σχεδιασμό του.

Στο πλάνο του ΕΒΕΑ συμπεριλαμβάνονται τόσο η υποδοχή νέων επιχειρηματικών αποστολών από το εξωτερικό, όσο και αντίστοιχα ταξίδια ελληνικών «ομάδων» εκτός συνόρων, όπως αυτά που είχαν πραγματοποιηθεί παλαιότερα, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες ηπείρους.

Στην πρώτη περίπτωση, μέσα στο καλοκαίρι και ως τις αρχές φθινοπώρου το νέο μεγάλο επενδυτικό κάλεσμα του ΕΒΕΑ περιλαμβάνει την επίσκεψη επιχειρηματιών από τον Αραβικό κόσμο στην Ελλάδα και στην δεύτερη, την διοργάνωση μιας πολύ σημαντικής ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στις ΗΠΑ, όπως αποκαλύπτει ο Κωνσταντίνος Μίχαλος στην «DEAL».

Πιστό στο δόγμα του και αναβαθμίζοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο του στα μέτωπα των νέων επενδύσεων προς την πατρίδα μας και της ενίσχυσης των εξαγωγών της, το μεγαλύτερο επιμελητήριο της Ελλάδας δεν αφήνει …απάτητο κανένα κομμάτι των διεθνών αγορών και επιδιώκει την αναζήτηση ευκαιριών σε ολοένα και περισσότερους κλάδους της οικονομίας.

Πέρσι, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, το ΕΒΕΑ πήγε στην Σερβία (με 14 επιχειρήσεις να ακολουθούν την αποστολή στο Βελιγράδι, η οποία διοργανώθηκε σε συνεργασία με τους ΣΕΒΕ/ Enterprise Greece, με την υποστήριξη ΣΕΒ κ.α.), στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας του για τόνωση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων ή τα προηγούμενα χρόνια στην Κροατία, τη Νιγηρία, την Ιορδανία κ.α.

Τώρα, με την υποδοχή των Κοσσοβάρων επιχειρηματιών στην Αθήνα και τις διερευνητικές επαφές μαζί τους, το ΕΒΕΑ και ο ιδιαίτερα δραστήριος και παραγωγικός σε όλα τα μέτωπα πρόεδρος του, Κωνσταντίνος Μίχαλος εγκαινιάζουν, ουσιαστικά, ένα νέο κύκλο αποστολών – με την τήρηση κάθε μέτρου, απαραίτητου για την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία του COVID 19.

Η γενικότερη φιλοσοφία και το όραμα του θέτουν στο επίκεντρο των σχεδιασμού του την προώθηση διεθνών συνεργασιών…

«ΤΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ»

«Η χώρα μας θα δεχθεί το επόμενο διάστημα επισκέψεις επιχειρηματιών από Αραβικές χώρες, από Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ βρισκόμαστε σε συζητήσεις και με το Κουβέιτ σε συνεννόηση με την Πρεσβεία. Όλα αυτά θα γίνουν μέχρι και 15 Σεπτεμβρίου.

Θα ετοιμάσουμε, ταυτόχρονα, και επιχειρηματικές αποστολές στο εξωτερικό, απλά είναι δύσκολο σε  αυτή την φάση, λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις που αφορούν πολλές αγορές. Στα σχέδια μας είναι – και αναμένουμε τις εξελίξεις γι’ αυτό- μια μεγάλη αποστολή την οποία θα κάνουμε στις ΗΠΑ και την προγραμματίζουμε για μέσα με τέλη Νοεμβρίου…», δηλώνει ο κ.Μίχαλος στην «D».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ δίνει το στίγμα της εποχής λέγοντας ακόμα:

«Έχουμε οχλήσεις, ως επιμελητήριο, από ξένους οίκους που θέλουν να έχουν μια εικόνα του τι συμβαίνει γενικότερα στην αγορά και την οικονομία στην Ελλάδα μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.

Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους ομίλους για τον κλάδο της ενέργειας, πολύ περισσότερο στο real estate και από ισραηλινά επιχειρηματικά συγκροτήματα, στον κατασκευαστικό κλάδο και στα τουριστικά. Κυρίως για ειδικές μορφές τουρισμού. Ξένοι όμιλοι θέλουν να φέρουν π.χ. εδώ στόλους ιστιοπλοϊκών και μηχανοκίνητων θαλάσσιων σκαφών, για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες μιας σημαντικής μερίδας τουριστών –ή Ελλήνων- για απομονωμένες διακοπές, τάση που εμφανίσθηκε στην διάρκεια της πανδημίας. Γίνονται σοβαρές συζητήσεις πάνω σε αυτό το θέμα και ελπίζουμε να υπάρξει «κάτι» και στο σκέλος της κατασκευής σκαφών στην Ελλάδα, προκειμένου να δοθεί ανάσα στον ναυπηγοεπισκευαστικό και τον ναυπηγικό τομέα…».

ΤΟ «ΑΝΟΙΓΜΑ» ΠΡΟΣ ΚΙΝΑ

Οι δράσεις και οι παρεμβάσεις του Κωνσταντίνου Μίχαλου και του ΕΒΕΑ δεν σταματούν σε αυτές τις επιχειρηματικές αποστολές από και προς το εξωτερικό.

Οι διαδικτυακές διασκέψεις και οι παρουσίες σε ημερίδες διατηρούνται, επίσης, σε «πρώτο πλάνο».

Ένα τέτοιο, πρόσφατο παράδειγμα είναι τα μηνύματα που έστειλε κατά το συνέδριο το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο -προ ημερών- για την ελληνοκινεζική συνεργασία με θέμα «One Belt, One Road: Chinese Ai Landing In Greece».

Ο κ.Μίχαλος μίλησε χαρακτηριστικά –στην συγκεκριμένη εκδήλωση- για την φιλοδοξία της ανάδειξης «νέων δρόμων συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας, στον τομέα των μεταφορών» και ενώ μέχρι τώρα είχαν βρεθεί στο επίκεντρο τομείς όπως ναυτιλία και ναυπηγοεπισκευές, μεταφορές, εμπόριοι τουρισμός και πολιτισμός.

(Πηγή: DEAL news)

Κοινοποίηση: