Το μεγάλο στοίχημα της «πράσινης ενέργειας» έχει ήδη κερδηθεί για την Mytilineos. Αυτό δεν αποτρέπει, όμως, έναν διεθνή leader του κλάδου να κάνει διαρκώς νέες κινήσεις για να «ανεβάζει τον πήχη» του τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων και παράλληλα να θέτει σε υλοποίηση σημαντικά projects τα οποία περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό του.

Σε μια χρονιά «γεμάτη» από γεγονότα γι’ αυτήν, η Mytilineos «χτυπά» σε …πολλαπλά μέτωπα, κοιτώντας όχι μόνο το «σήμερα», αλλά και το «αύριο» στον ραγδαίως αναπτυσσόμενο τομέα των ΑΠΕ. Την παραγωγή, δηλαδή αλλά και την αποθήκευση «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας…

Πως ακριβώς μεταφράζεται αυτό στο συγκεκριμένο timing; Η Mytilineos προετοιμάζει την έναρξη της κατασκευής -κατά τους επόμενους μήνες- φωτοβολταϊκών ισχύος 140MW σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (όπως σε Έβρο, Χαλκιδική, Βέροια, Σέρρες, Καρδίτσα, Λάρισα), από το μεγάλο «πακέτο» το οποίο απέκτησε τον Φεβρουάριο από την Egnatia Group, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους και λειτουργίας τους ως τα τέλη του 2022.

Για τα παραπάνω projects η Mytilineos κατακύρωσε Τιμή Αναφοράς στον πρόσφατο διαγωνισμό της ΡΑΕ. Το σύνολο του mega χαρτοφυλακίου των 20 υπό ανάπτυξη φ/β πάρκων συνολικής ισχύος 1,48GW έχει υπαχθεί στη διαδικασία των Στρατηγικών Επενδύσεων (Fast Track)…

Η Mytilineos διαθέτει σε λειτουργία 211MW έργων ΑΠΕ, πολλά εκ των οποίων είναι αιολικά πάρκα. Εκτός από το portfolio του 1,48GW των φ/β της Egnatia Group, προχωρά στην ανάπτυξη ακόμη 300MW αιολικών. Και συνολικά έχει σχέδια για έργα ΑΠΕ άνω των 5 GW!

Πρωτοπορεί και κάνει σοβαρές επενδύσεις, παράλληλα, η εταιρεία και στο κομμάτι της αποθήκευσης ενέργειας, βασική παράμετρο για την βελτιστοποίηση της λειτουργίας των μονάδων Α.Π.Ε.

Στο πλαίσιο του deal, εξαγόρασε επίσης ένα χαρτοφυλάκιο 21 υπό ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, καθώς και 4 πρόσθετων υπό ανάπτυξη έργων παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών.

Δίνοντας ηχηρό «παρών» σε όλη την αγορά, η Mytilineos συμμετέχει στην σύσταση της  Ελληνικής Πρωτοβουλίας Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Π.Σ.Α.Η.Ε.), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ενέργειας Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και τις EDF, Enel Green Power, Siemens Gamesa, Vestas.

Μια πρωτοβουλία που στοχεύει να συμβάλλει στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας στη νέα εποχή  και στην απανθρακοποίηση της ελληνικής οικονομίας μέσω της ευρείας ενσωμάτωσης σύγχρονων συστημάτων αποθήκευσης στο Ελληνικό Σύστημα.  Στα πλεονεκτήματα των συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικών συσσωρευτών ανήκει το ότι έχουν γρήγορη αδειοδοτική διαδικασία και χρειάζονται μικρότερο χρόνο υλοποίησης, ενώ, η συγκεκριμένη τεχνολογία δύναται να ενισχύσει την ευστάθεια και την ευελιξία του συστήματος, μειώνοντας παράλληλα το κόστος στην αγορά εξισορρόπησης. Η «πράσινη ατζέντα» της Mytilineos προβλέπει τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 30% έως το 2030.

 

Κοινοποίηση: