Από «χίλια κύματα» πέρασε στην «φουρτούνα» της κρίσης η εταιρεία που επί δεκαετίες διατηρούσε τον ρόλο του leader των κατεψυγμένων αλιευμάτων στην ελληνική αγορά.

Γιατί, μέχρι να βρει τα απάνεμα νερά που θα διασφαλίσουν την επόμενη μέρα της -στα χέρια του νέου της πλέον ιδιοκτήτη, της τουρκικής Dardanel– και να βάλει πλώρη για νέα «λιμάνια» η «Καλλιμάνης» παρέμεινε …στην «κατάψυξη» τουλάχιστον για μια πενταετία.

Το μακρύ «ταξίδι» της οικογένειας η οποία κατείχε το απόλυτο expertise στον κλάδο της ξεκίνησε από το 1956 όταν ιδρύθηκε η επιχείρηση τους από τον Γεώργιο Καλλιμάνη και τον αδελφό του Θεόδωρο στο Αίγιο κι εμπορευόταν, αρχικά, ούζο και λικέρ παραγωγής του, πριν ο ίδιος ανοίξει στην πόλη το πρώτο κατάστημα λιανικής πώλησης κατεψυγμένων.

Ο θάνατος του στα τέλη των ‘80s στάθηκε αιτία για να παραλάβει την «σκυτάλη» η σύζυγος του Βασιλική Καλλιμάνη, η επονομαζόμενη και ως η «βασίλισσα των κατεψυγμένων», υπό την καθοδήγηση της οποίας η «Καλλιμάνης» έδρεψε δάφνες στις αγορές, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Η «Σιδηρά Κυρία» του Αιγίου ενέπνευσε με την μαχητικότητα και την επιμονή της τα νεότερα την «δεύτερη γενιά», με αποτέλεσμα να βγει «μπροστά» αργότερα ως επικεφαλής του ομίλου η κόρη της, Κωνσταντίνα Καλλιμάνη.

Τα μεγάλα προβλήματα ξεκίνησαν, κυρίως, από το 2016 –στο μέσον της ύφεσης-, εποχή που οι τράπεζες διέκοψαν την χρηματοδότηση τους προς την «Καλλιμάνης», καθώς είχαν «κοκκινίσει» τότε δάνεια της συνολικού ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ. Η συνέπεια ήταν να «ξεμείνει» από ρευστότητα, να υπολειτουργεί η παραγωγή της με ότι τούτο σήμαινε για τα έσοδα της και οι εργαζόμενοι της είτε να «μπαίνουν μέσα» στις πληρωμές των μισθών τους, είτε να υποχρεώνονται σε εκ περιτροπής εργασία.

Η κατάρρευση της ήρθε, αναπόφευκτα, ως φυσικό επόμενο των γεγονότων και ως σήμερα δεν είχε βρεθεί η λύση. Το νέο κεφάλαιο στο επιχειρηματικό story της «Καλλιμάνης» αρχίζει να γράφεται εν έτει 2021, με μια εξαγορά η οποία αποτρέπει ουσιαστικά μια πτώχευση της…

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ, ΕΜΕΙΝΕ Ο ΕΝΑΣ

Τώρα, οι Τούρκοι επιχειρηματίες της Dardanel, ο Νιγιαζί Ονούν και ο 35χρονος γιός του Μεχμέτ (που «τρέχει» την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, όντας ο νεότερος σε ηλικία CEO του…ταμπλό) εκπονούν τα νέα τους πλάνα με στόχο να «αναστήσουν» την «Καλλιμάνης» και να πετύχουν όσα δεν πρόλαβαν να πετύχουν πριν από 1,5 χρόνο οι προηγούμενοι συν-υποψήφιοι «μνηστήρες» της:

δηλαδή, το επενδυτικό fund SMERemediumCap, η Impala του Δημήτρη Βιντζηλαίου που απέκτησε την Creta Farms, ένα άλλο fund από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον τον Δεκέμβρη του 2020 για αυτήν, όπως και η Dardanel.

Η πρώτη απόπειρα για την εξυγίανση και σωτηρία της «Καλλιμάνης» (μέσα από το άρθρο 106)

που εναγωνίως αναζητούσε στρατηγικό επενδυτή καταγράφηκε το 2018.

Η εμφάνιση της Pillarstone στο προσκήνιο δεν διήρκεσε πολύ, αφού, η επενδυτική πλατφόρμα η οποία θέλησε να «αναλάβει» την «Καλλιμάνης» αποχώρησε με …θόρυβο από την Ελλάδα (σ.σ. και από τις υπόλοιπες εταιρείες όπου είχε τοποθετηθεί), με αποτέλεσμα στο τέλος της ίδιας χρονιάς να οξυνθούν τα προβλήματα της «Καλλιμάνης»…

Ο Τούρκος της Dardanel που έμεινε «μόνος» στην «κούρσα» για την διεκδίκηση της «Καλλιμάνης» βρισκόταν ήδη σε διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες πάνω από έναν χρόνο (από το 2019), αποδεικνύοντας έτσι με πιο …διαχρονικό τρόπο τις προθέσεις του και τελικά κατέληξε σε ένα σημαντικό, όσο και …ιστορικό deal μαζί τους μετά από μια 2ετία.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

Η διμερής συμφωνία με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προβλέπει την παραχώρηση του ελέγχου της «Καλλιμάνης» στην Dardanel με ένα γενναίο συνολικό «κούρεμα» των χρεών της σε ποσοστό 90%.

Ο τουρκικός όμιλος θα αναλάβει έναντι 6 εκατ. ευρώ οφειλές ύψους 62,3 εκατ. ευρώ της «Καλλιμάνης» προς τις Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Cairo Νο3 (Eurobank), Metexelixis (Quant), Τράπεζα Πειραιώς και ABC Factors, πριν υποβάλει αίτημα στα ελληνικά δικαστήρια με βάση το νέο πτωχευτικό κώδικα (σ.σ. Cairo Νο3 και Metexelixis έχουν αγοράσει την διαχείριση «κόκκινων δανείων» από τις τράπεζες).

Η έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης που θα κριθεί στις δικαστικές αίθουσες θα σημάνει την μεταφορά της βιομηχανικής και εμπορικής δραστηριότητας της «Καλλιμάνης» στο νέο ιδιοκτήτη και την μετονομασία της σε θυγατρική αυτού ως Dardanel Greece, με στόχο την «ολική επαναφορά» της τόσο σε επίπεδο παραγωγής, όσο και πωλήσεων. Κίνηση που αποτελεί ένα μικρό σχετικά μέρος των μεγάλων επενδύσεων που δρομολογούν οι Ονούν στην Τουρκία με τις «ευλογίες» της κυβέρνησης Ερντογάν

Αυτό προβλέπει την κατασκευή ή επέκταση 4 εργοστασιακών μονάδων, που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν σχεδόν 900 νέες θέσεις εργασίας στις 1300 που διαθέτει ήδη η Dardanel.

Κι όλα αυτά, την ώρα που οι Τούρκοι είδαν τους τζίρους τους να εκτινάσσονται τους μήνες της πανδημίας το 2020 κατά 81,84% σε σχέση με το 2019 στα  90,34 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 8,79 εκατ. ευρώ!

Ταυτόχρονα, ωστόσο, δημιουργούνται σενάρια για το μέλλον της παραγωγικής μονάδας της «Καλλιμάνης» στο Αίγιο. Σενάρια που θα απαντηθούν τους προσεχείς μήνες…

«ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ» ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ

Έστω και με καθυστέρηση μερικών ετών, η «Καλλιμάνης» φαίνεται ότι θα καταφέρει να βγει από την …κατάψυξη με την βοήθεια των Τούρκων. Δεν πλήρωσε, όμως, μόνο τον υψηλό δανεισμό της ο οποίος είχε χρησιμοποιηθεί για τις μεγάλες επενδύσεις προς ενίσχυση της παράγωγης της λίγο πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση. Το επενδυτικό εκείνο πλάνο εξελίχθηκε σε «μπούμερανγκ» για την οικογένεια Καλλιμάνη, όσο και η μη εξυπηρέτηση του κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 47,8 εκατ.

Όμως, η εταιρεία «βούλιαξε» και για άλλους λόγους, που είχαν σχέση με το γενικότερο αρνητικό κλίμα στην οικονομία. Απτό παράδειγμα η υπόθεση της Μαρινόπουλος, από το «κανόνι» της οποίας υπέστη σοβαρές απώλειες η «Καλλιμάνης».

Η μείωση της εγχώριας κατανάλωσης κατεψυγμένων αλιευμάτων, όταν η ύφεση συρρίκνωσε τα εισοδήματα των νοικοκυριών, ο ανταγωνισμός από εισαγόμενα προϊόντα και άλλους ομίλους, η αδυναμία δραστικής ενίσχυσης των εξαγωγών και ίσως αυτή του εξορθολογισμού στα κόστη της μεγέθυναν το πρόβλημα. Όσο για τα στοιχεία των ισολογισμών της, το …μυστήριο θα λυθεί προσεχώς. Προς το παρόν, «σταματούν» στο μοιραίο 2016…

Ως τότε η κατάσταση έδειχνε βιώσιμη και θύμιζε τις καλές μέρες της «Καλλιμάνης», όταν ακόμα έκανε επενδύσεις, ανοίγματα και εξαγορές. Από τους «σταθμούς» της πορείας της ξεχωρίζουν η απόκτηση ιδιόκτητης μονάδας παραγωγής το 1988 και ο εκσυγχρονισμός της το 1998, η ίδρυση υποκαταστημάτων σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη το 1999, η έναρξη των εξαγωγών της το 2007, η επέκταση στην αγορά της μαζικής εστίασης το 2009 με επώνυμα προϊόντα, οι εξαγορές ομοειδούς επιχείρησης στην Λευκάδα και της κυπριακής εταιρείας ακινήτων Casco Days το 2001 και το 2015, με τελευταίο χρονικά καλό deal το 2017 την εμπορική συμφωνία (για προμήθειες και διανομή) με την ΕΛΓΕΚΑ…

(Πηγή: DEAL news)

Κοινοποίηση: