Τα ελληνικά funds μπήκαν δυναμικά στο «παιχνίδι» των επενδύσεων από τις πρώτες ημέρες του 2021, στοχεύοντας κατά κύριο λόγο στην απόκτηση στρατηγικών συμμετοχών σε αναπτυσσόμενες εταιρίες τροφίμων με πολλές προοπτικές για την «επόμενη μέρα» τους.

Αν και στην συνέχεια οι κινήσεις τους «αραίωσαν», οι προσεχείς μήνες αναμένονται «γεμάτοι»με τα βλέμματα της αγοράς να είναι στραμμένα προς τις εξελίξεις σε συγκεκριμένα «μέτωπα». Πρωταγωνιστές τους θα αποτελέσουν funds όπως το Diorama II της DECA Investments το οποίο  βρίσκεται ήδη στο στάδιο της προετοιμασίας του, το EOS Hellenic Renaissance Fund (EOS Capital Partners), το ελληνικών συμφερόντων Brookstreet Equity Partners  με έδρα την Βρετανία, αλλά και οι υπόλοιποι «παίκτες».

Το πιο πρόσφατο «χτύπημα» προήλθε από την  Virtus International Partners του πρώην χρηματιστή και τραπεζίτη Λάμπρου Παπακωνσταντίνου (με την συμμετοχή των Olympia Group, VNK Capital και τραπεζικών κεφαλαίων) που συμφώνησε να αποκτήσει το 47,78% της εισηγμένης Ideal μέσω ΑΜΚ και αντίστοιχα να ενσωματώσει στο χαρτοφυλάκιο αυτής τις Astir Vitogiannis και Three Cents (εταιρειών της Virtus South European Fund).

Ένα deal που χρονικά σηματοδοτεί την άτυπη έναρξη της υλοποίησης των σχεδίων ενός νέου επενδυτικού κύκλου από τα Greek funds, απέναντι στις κινήσεις των  ξένων funds…

Το Brookstreet Equity Partners του ελληνικής καταγωγής επενδυτικού τραπεζίτη Όμηρου Σαρίκα και του Έλληνα επιχειρηματία Γιώργου Μπόλου «μετρά αντίστροφα», σύμφωνα με πληροφορίες της «DEAL» για την 5η του επένδυση, μετά από τις 4 πρώτες του κινήσεις όλες ως τώρα  με στόχευση στον τεχνολογικό τομέα (Gizelis Ρομποτική, NanoPhos, Terracom, Yodiwo).

Τα τελευταία νέα για το Diorama I της DECA ήρθαν από την ανακοίνωση της Viva Wallet για την πολύ σημαντική επένδυση του κινέζικου κολοσσού Tencent και της EBRD. Μετά την πολύ καλή πορεία του fund σε λίγους μήνες αναμένεται να ανακοινωθεί και το Diorama II.  Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το πρώτο closing του υπολογίζεται μέσα στο 2021, μάλλον εντός του τελευταίου τριμήνου.

Το Diorama II εκτιμάται ότι θα επενδύσει σε τουρισμό, τρόφιμα, τεχνολογία, business services, βιομηχανία, φαρμακευτικά προϊόντα, ενέργεια κ.ά., με κεφάλαια που θα ξεπεράσουν τα 135 εκατ., με την παρουσία ενός από τους πιο επιτυχημένους Έλληνες επιχειρηματίες, του Δημήτρη Δασκαλόπουλου και άλλων σημαντικών επενδυτών.  

Το πλάνο του το EOS Hellenic Renaissance Fund (EOS Capital Partners) με επικεφαλής έναν από τους πιο έμπειρους Έλληνες τραπεζίτες, τον Απόστολο Ταμβακάκη, «μιλά» για 2+2  επενδύσεις ανά 6μηνο το 2021, επικεντρώνοντας στον κλάδο των τροφίμων. Πράγμα που σημαίνει το επόμενο «χτύπημα» του δεν θα αργήσει, με δεδομένο ότι προηγήθηκε συν-επένδυση με το Elikonos 2 S.C.A. SICAR στην Eurocatering (Φρεσκούλης»)…

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι επόμενες κινήσεις του VNK Capital (Βασίλης και Νέλλη Κάτσου), όπως και του SMER-emedium Cap (Nικόλας Kαραμούζης).

 

Κοινοποίηση: