Στα δύσκολα χρόνια της μακράς οικονομικής κρίσης, περίπου στο μέσον αυτής, πλήθαιναν τα σενάρια για το (αβέβαιο, τότε) μέλλον του μεγαλύτερου παραγωγού τσιμέντου στην χώρα μας. Κάποιοι μιλούσαν ακόμα και για «τίτλους τέλους».

Έξι χρόνια αργότερα η ιστορία αυτή έχει αντιστραφεί τελείως και ο Ομιλος Ηρακλής προχωρά σε νέες επενδύσεις και σε εξαγορές, ατενίζοντας με αισιοδοξία την «επόμενη μέρα» του.

Το νέο επενδυτικό «χτύπημα» της ιστορικής τσιμεντοβιομηχανία (με «ηλικία» άνω των 110 ετών) ήταν …τριπλό και περιλάμβανε την υπογραφή συμφωνίας με την ΧΑΛΥΨ Δομικά Υλικά Α.Ε. για την εξαγορά της δραστηριότητας ασβεστόλιθου/αδρανών υλικών στη Μάνδρα και δύο μονάδων παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος στον Ασπρόπυργο και το Γέρακα, όλες στην Αττική.

Κινήσεις οι οποίες υπάγονται, όπως δηλώνεται και εκ μέρους των στελεχών της Ηρακλής, στο πλαίσιο υλοποίησης της αναπτυξιακής της στρατηγικής και της περαιτέρω ενίσχυσης της ηγετικής της θέσης στον κλάδο των δομικών υλικών στην Ελλάδα.

Σε μια εποχή, που ο κατασκευαστικός κλάδος και το real estate έχουν «συνέλθει» και μια σειρά έργων είτε συνεχίζονται, είτε επανεκκινούνται (μόνο τα οδικά υπολογίζονται σε μια συνολική αξία 13,5 δισ. ευρώ σε βάθος 7ετίας) οι προοπτικές δείχνουν ευοίωνες…

Το κρίσιμο εκείνο χρονικό διάστημα που «δοκίμασε» τον όμιλο ανήκει εδώ και αρκετό καιρό στο παρελθόν. Έτσι, από τα «γκρίζα σενάρια» του πρόσφατου παρελθόντος, η Ηρακλής  έχει πετύχει, ήδη, ένα δυναμικό comeback και συνεχίζει το επενδυτικό της σερί.  Τι συνέβη πριν από την «μεγάλη επιστροφή» της εμβληματικής τσιμεντοβιομηχανίας;

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ DEAL ΚΑΙ Η ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗΣ

Η «περιπέτεια» είναι, ίσως, «νωπή» στο μυαλό όσων την βίωσαν «από μέσα». Ήταν Δεκέμβρης του 2014, όταν η Kομισιόν ενέκρινε την εξαγορά της Lafarge από την ελβετική Holcim, ανάβοντας ουσιαστικά, τότε, το «πράσινο φως» για την δημιουργία του μεγαλύτερου «παίκτη» στον κόσμο για τον κλάδο.

Όμως, τους επόμενους μήνες εμφανίσθηκαν «σύννεφα», καθώς η Holcim φερόταν να απορρίπτει το προτεινόμενο σχέδιο, με τον ξένο τύπο να αποκαλύπτει νέες συζητήσεις μεταξύ των δύο top τσιμεντοβιομηχανιών της Eυρώπης για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συμφωνίας..

Ένα deal με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, αφού, υπήρχε τότε η αίσθηση πως ανάλογα με τους όρους του θα κρινόταν και το μέλλον του μεγαλύτερου παραγωγού τσιμέντου στην χώρα μας.

Η διαδικασία πέρασε από «40 κύματα» μέχρι να ολοκληρωθεί και την παρακολουθούσαν με έκδηλη αγωνία για το μέλλον οι άνθρωποι και οι εργαζόμενοι της AΓET Hρακλής.

H συμφωνία των δυο «γιγάντων» να πουλήσουν μέρος των δραστηριοτήτων τους (που τελικά για την Lafarge δεν φαινόταν να περιλαμβάνουν την Eλλάδα) και  νωρίτερα η «τύχη» των Tσιμέντων Xαλκίδος, έβαζε σκέψεις για το εργοστάσιο της θυγατρικής στο Aλιβέρι, που παρά τον εξαγωγικό του χαρακτήρα απασχολούσε μικρό σχετικά αριθμό εργαζομένων .

Aπό την εποχή της συγχώνευσης των δυο πιο ισχυρών τσιμεντοβιομηχανιών της ευρωπαϊκής αγοράς, πέρασαν πάνω από 6 χρόνια.

Σήμερα ο Ομιλος Ηρακλής «είναι εδώ» και στέλνει αισιόδοξα μηνύματα με αφορμή την χρονιά-ορόσημο του 2021 και την συμπλήρωση των 110 ετών του (1911-2021)…

«Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Το πρώτο μήνυμα δια στόματος του CEO, Δημήτρη Xανή ανέφερε πριν από μερικούς μήνες «…τιμούμε τη σκληρή δουλειά χιλιάδων εργαζομένων και την εμπιστοσύνη συνεργατών και πελατών από όλο τον κόσμο. Tιμούμε την ιστορία ενός οργανισμού που προσαρμόστηκε στις κοινωνικές, οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων 110 ετών, αναπτύχθηκε, εκσυγχρονίστηκε και άντεξε.

Δεν σταματήσαμε ποτέ να μετατρέπουμε με αποφασιστικότητα κάθε πρόκληση σε ευκαιρία, να οδηγούμε με αυτοπεποίθηση τις εξελίξεις στον κλάδο των δομικών υλικών, να αποτελούμε διαρκή πηγή πρωτοπορίας και παράγοντα ανάπτυξης».

Σε πλήρη εναρμονισμό λόγων και πράξεων, ο επικεφαλής του ομίλου μιλά για μια νέα επένδυση και εξαγορές που συνάδουν «… με την αναπτυξιακή στρατηγική μας και επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη της LafargeHolcim στην Ελλάδα και τις αναπτυξιακές προοπτικές της.».

Κατά τον κο Χανή, οι τριπλή εξαγορά  «…ισχυροποιεί το γεωγραφικό αποτύπωμα του Ομίλου στην Αττική ενόψει σημαντικών έργων ανάπτυξης και υποδομών που πρόκειται να πραγματοποιηθούν», προσφέρει διευρυμένο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο φιλικών στο περιβάλλον αδρανών υλικών στους πελάτες του, αλλά και την ευκαιρία επιτάχυνσης της μετάβασης σε βιώσιμες κατασκευές.

Παράλληλα, η Ηρακλής θα μπορέσει να μεγιστοποιήσει τις συνέργειες που προκύπτουν από το δίκτυο των υπολοίπων μονάδων σκυροδέματος, στις οποίες ήδη δραστηριοποιείται στην Αττική (Κορωπί, Ραφήνα, Αχαρνές), αλλά και στην εγγύτητα του Κέντρου Διανομής Τσιμέντου που διατηρεί στη Δραπετσώνα, ενώ, οι εργαζόμενοι στις υπό εξαγορά μονάδες εξασφαλίζουν τα ίδια δικαιώματα και συνθήκες εργασίας.

Με αυτή την αναμόρφωση η Χάλυψ, ως μέλος του Ομίλου HeidelbergCement, εστιάζει στην κύρια επιχειρηματική της δραστηριότητα, την παραγωγή τσιμέντου…

(Πηγή: DEAL news)

 

 

Κοινοποίηση: