Επιτήδειοι αναζητούν συνεχώς νέους τρόπους για να υποκλέψουν δεδομένα χρηστών. Σύμφωνα με την έκθεση της Kaspersky, Spam and Phishing in Q1 2021, οι απατεώνες συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται την επιδημιολογική πρόκληση, εστιάζοντας στη διαδικασία εμβολιασμού.

Παρατηρήθηκαν φαινόμενα που για να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό, ο χρήστης έπρεπε να συμπληρώσει φόρμα με προσωπικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων της τραπεζικής του κάρτας. Ως αποτέλεσμα, παρέδιδε οικονομικά και προσωπικά δεδομένα στους εισβολείς. Άλλος τρόπος πρόσβασης σε προσωπικά δεδομένα είναι μέσω ψευδών ερευνών εμβολιασμού. Οι κυβερνοεγκληματίες στέλνουν email δήθεν για λογαριασμό μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών που παράγουν εμβόλια COVID-19, καλώντας τον παραλήπτη να συμμετάσχει σε σύντομη έρευνα.

Η Kaspersky συμβουλεύει τους πολίτες να είναι δύσπιστοι με ασυνήθιστα γενναιόδωρες προσφορές- προωθητικές ενέργειες, να επαληθεύουν ότι τα μηνύματα προέρχονται από αξιόπιστες πηγές, να μην ακολουθούν συνδέσμους από ύποπτα email, άμεσα μηνύματα ή επικοινωνίες σε social media, να ελέγχουν την αυθεντικότητα των ιστότοπων και να εγκαταστήσουν ενημερωμένες λύσεις ασφάλειας για phishing και spam email.

 

Κοινοποίηση: