Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ

(Άρθρο στην εφημερίδα της Ένωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Βριλησσίων Η ΑΓΟΡΑ ΜΑΣ)

 

Οι ρυθμοί του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας επιταχύνονται …αναγκαστικά στους μήνες της πανδημίας. Κάτι το οποίο θα έπρεπε –όπως θα συμφωνούμε οι περισσότεροι – να έχει συμβεί πολύ νωρίτερα, υπό πιο φυσιολογικές συνθήκες: να μπορούν, δηλαδή, (ή να μάθουν) να λειτουργούν «εξ αποστάσεως» τόσο ο δημόσιος τομέας, όσο και ο ιδιωτικός.

Για να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης ή ο καταναλωτής, αντίστοιχα, για να συρρικνώνονται οι χρόνοι των διαδικασιών, να αυξάνεται η παραγωγικότητα και να μειώνονται, αντίστροφα, τα κόστη ή οι χαμένες εργατοώρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ταμεία του κράτους και των επιχειρήσεων…

Τώρα, θέλοντας και μη προσαρμοζόμαστε όλοι στις νέες συνθήκες. Η, τουλάχιστον, «εξωθούμαστε» να το πράξουμε, έστω και κάπως … βίαια. Πολλοί θυμήθηκαν την εποχή που επιβλήθηκαν τα πολυσυζητημένα capital controls. Διόλου άδικα. Η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες πιστωτικές ή χρεωστικές και με το e banking επιβλήθηκε και για φορολογικούς λόγους. Για να ελέγχεται η ροή (και κατ’ επέκταση και η προέλευση) του χρήματος. Ο πολύς κόσμος προσαρμόσθηκε σε αυτές. Μια δεκαετία, περίπου, μετά το ξέσπασμα της μακράς οικονομικής ύφεσης το σκηνικό σχεδόν …επαναλαμβάνεται, με τα e shops και τις on line αγορές να κερδίσουν διαρκώς έδαφος, στο όνομα της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Το οξύμωρο, λοιπόν, είναι πως την ώρα που η ανθρωπότητα δοκιμάζεται πολύ σκληρά από τον θανατηφόρο ιό και ταυτόχρονα η αγορά μετρά απώλειες δισεκατομμυρίων, ο εμπορικός κόσμος καλείται να εκμεταλλευτεί τις περιστάσεις για να εκσυγχρονισθεί και να ολοκληρώσει έγκαιρα και αποδοτικά την μετάβαση του στην «επόμενη μέρα».

Η digital μορφή των σύγχρονων επιχειρήσεων αποφέρει πολλά οφέλη, όταν για παράδειγμα αποκτάς την δυνατότητα να κάνεις τις παραγγελίες σου, να πουλάς τα προϊόντα σου ή τις υπηρεσίες σου, να τα διαφημίζεις σε ένα ευρύτερο καταναλωτικό κοινό (και να μην αυτοπεριορίζεις την πελατεία του μαγαζιού σου σε τοπικό επίπεδο, πόσο μάλλον αν αδικείται από αυτό η ποιότητα τους…), να οργανώνεις τις αποθήκες και τα αποθέματα σου ή το πελατολόγιο σου, να πληρώνεις μισθούς, προμηθευτές, εφορία, ταμεία, ΔΕΚΟ κ.τ.λ. μέσω διαδικτύου, τα κέρδη σε …χρόνο και χρήμα είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Αυτή την στιγμή, ίσως, να μην το καταλαβαίνουν όλοι.

Το δια ταύτα, όμως, είναι ότι όποιος μείνει «πίσω» στις εξελίξεις αυτή την εποχή, κινδυνεύει να …χάσει το «τρένο». Διότι, οι ανταγωνιστές του θα καταφέρουν να «ρίξουν» τα κόστη τους, να γίνουν πιο παραγωγικοί και να αυξήσουν τις πωλήσεις τους, την στιγμή που εσύ θα προσπαθείς, ακόμα, να καταλάβεις τι σου συμβαίνει και να περιμένεις την επιστροφή στην «κανονικότητα», χωρίς να είσαι σε θέση να προβλέψεις πότε αυτή, τελικά, θα έρθει… Στην μορφή που ακριβώς την γνωρίζαμε, πιθανόν ποτέ. Γιατί όλα πλέον αλλάζουν.

My Data και… Business Software

Ειδικότερα οι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες «με βιβλία» της χώρας βρίσκονται ενώπιον μιας πολύ μεγάλης πρόκλησης, που θα ανατρέψει τα δεδομένα δεκαετιών.

Από την 1 Ιουλίου του 2021 ψηφιοποιούνται τα πάντα στην …σχέση τους με τις ΔΟΥ και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσιών Εσόδων (ΑΑΔΕ), καθώς η συγκεκριμένη ημερομηνία έχει ορισθεί ως η επίσημη έναρξη της θεσμοθετημένης υποχρέωσης τους να καταχωρούν ηλεκτρονικά όλα τα οικονομικά-λογιστικά δεδομένα τους στο σύστημα My Data, με στόχο την καλύτερη δυνατή οργάνωση της δημόσιας διοίκησης και των διενεργούμενων ελέγχων, αλλά και την περιστολή της φοροδιαφυγής.

Καθιερωμένες εταιρείες πληροφορικής στην Ελλάδα (εισηγμένες και στο χρηματιστήριο) προσφέρουν πλήθος λύσεων σε επίπεδο λογισμικού προς τις επιχειρήσεις (Business Software), μη εξαιρουμένης φυσικά της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και της πρόσβασης στον server του υπουργείου, για να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις νέες νόμιμες υποχρεώσεις τους. Μα όχι μόνο…

«Εταιρεία, μέσα στην εταιρεία» τα e shops

Κατά τα άλλα: Ως πότε θα «πρέπει» να αγοράζουμε και να πουλάμε …ανέπαφα ή με τις διάφορες εκδοχές του «click»; Η απάντηση στην απορία είναι εύκολη. Αν μια επιχείρηση «δει» το νέο της e-shop σαν «μια εταιρεία, μέσα στην …εταιρεία της», σαν ευκαιρία για να μπορέσει να διευρύνει τους ορίζοντες της και το πελατολόγιο της, θα έχει την δυνατότητα να μεγαλώσει τους τζίρους και τα κέρδη της με «όπλο» την τεχνολογία, πουλώντας παράλληλα και από το φυσικό της κατάστημα τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της και από το …ηλεκτρονικό της.

Το κρατικό πρόγραμμα επιδότησης νέων e shops για μικρές επιχειρήσεις δείχνει ικανό να καλύψει ένα κενό. Καθότι μέχρι και τα τέλη του προηγούμενου έτους τα επίσημα στοιχεία «έδειχναν» πως μόνο το 17% αυτών διέθεταν λειτουργικά «ηλεκτρονικά καταστήματα».

Οι διαγωνισμοί των 6 δισ. ευρώ

Όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, ο κλάδος της πληροφορικής αναμένει ένα «Big Bang» μέχρι το τέλος του 2021. Διαγωνισμοί με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 6 δισ. ευρώ –χρηματοδοτούμενοι σε υψηλό ποσοστό από το Ταμείο Ανάκαμψης- για την ψηφιοποίηση αρχείων και διαδικασιών σε μια σειρά φορέων και την υλοποίηση άλλων ψηφιακών έργων (από τα υποθηκοφυλακεία, τον ΟΑΕΔ, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, μέχρι την ανάπτυξη μικροδορυφόρων, την κάλυψη 5G στους αυτοκινητοδρόμους της χώρας, τις έξυπνές γέφυρες κ.α., κ.α.) βάζουν σε θέσεις αναμονής όλους τους «παίκτες» στην αγορά της τεχνολογίας.

Πιο απλά: Η ψηφιοποίηση των αρχείων και η ενσωμάτωση τους σε αντίστοιχα πληροφοριακά συστήματα, θεωρείται μια εμβληματική και μεγάλη επένδυση που θα οδηγήσει σε δραστική βελτίωση της ταχύτητας εξυπηρέτησης του πολίτη από τις κρατικές υπηρεσίες και θα βάλει τέλος στο …χαρτοβασίλειο και την ταλαιπωρία ολόκληρων δεκαετιών.

Κοινοποίηση: