Γράφει ο Γεώργιος Ντάνος*

*Ζυθοποιός/Ιδιοκτήτης της Ammousa   

 

Είμαι μηχανολόγος μηχανικός Τ.Ε. από την Πάτρα και τα τελευταία πέντε χρόνια απόκτησα ένα χόμπι…Την ζυθοποίηση.

Με την οικιακή ζυθοποίηση ασχολήθηκα τυχαία στις αρχές του 2016, όταν ήμουν σε ένα μικροζυθοποιίο και δοκίμασα φρέσκια, αφιλτράριστη και απαστερίωτη μπίρα. Εκεί κατάλαβα την διαφορά γεύσης/ποιότητας και συνειδητοποίησα  ότι η μπίρα δεν είναι μόνο όπως την ξέραμε και όπως την είχαμε συνηθίσει έως τότε. Κάνοντας μια μικρή έρευνα, κατάλαβα ότι είναι εφικτό να φτιάξεις την «δικιά σου» μπίρα και ξαφνικά ένα απόγευμα είπα το εξής απλό… «γιατί όχι;» και πήρα την απόφαση να ξεκινήσω να φτιάχνω μπίρα ερασιτεχνικά.

Η ιδέα ότι θα μπορώ να γευτώ το δημιούργημά μου με ενθουσίαζε. Ξεκίνησα από τα αρχικά στάδια, ότι δηλαδή η μπίρα αποτελείτε από νερό, βύνη, λυκίσκο και μαγιά. Στην αρχή το μόνο που έκανα ήταν να διαβάζω πάρα πολύ ώστε να καταλάβω την όλη διαδικασία της ζυθοποίησης, παραμέτρους που την επηρεάζουν, λάθη που πρέπει να αποφύγω κτλ, Συνήθως η αρχή γίνεται χρησιμοποιώντας «beerkit», δηλαδή έτοιμο μίγμα συμπυκνωμένου γλεύκους, όπου το μόνο που χρειάζεσαι είναι η αραίωσή του και η προσθήκη μαγιάς, έτσι θα αποκτήσεις τη γνώση και την αυτοπεποίθηση στην διεργασία της ζύμωσης. Η διαδικασία αυτή θα σου πάρει περίπου 30min. Μετά θα χρειαστεί μία εβδομάδα για να ζυμώσει και περίπου ένα μήνα για να ωριμάσει. Συνολικά σε 30-40 ημέρες περίπου έχεις έτοιμα 20 λίτρα σπιτικής μπίρας να πιείς.

Μετά την πρώτη ζυθοποίηση κατάλαβα ότι δεν υπάρχουν μυστικά, παρά μόνο η καλή γνώση των υλικών και η πιστή εφαρμογή των διαδικασιών της ζυθοποίησης. Ακολουθώντας τις οδηγίες, γίνεσαι γνώστης των διαφόρων ποικιλιών της βύνης, του λυκίσκου και της ζύμης που συνδυαζόμενα, θα δώσουν το αποτέλεσμα που έχεις σχεδιάσει.

Μετά από 3-4 μήνες άρχιζα να αυτοσχεδιάζω και να «στήνω» το «οικο-ζυθοποιείο» μου, για να παράγω μπίρα με την μέθοδο «allgrain». Δηλαδή παίρνεις βύνη, λυκίσκους, μαγιά και ότι πρόσθετα επιλέγεις και δημιουργείς την μπίρα όπως εσύ την θέλεις. Εδώ προϋποθέτει να σκεφτείς και να φτιάξεις την συνταγή με τις αναλογίες/ποσότητες των υλικών. Το αποτέλεσμα σχεδόν πάντα είναι καλό και είναι καλύτερο από το προηγούμενο.

Από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με την ζυθοποίηση είχα σαν σκέψη και σαν στόχο, να συνδυάσω, δύο διαφορετικές ίδιες τέχνες, την τέχνη της μπίρας και την τέχνη του φαγητού και να δημιουργώ μπίρες ιδιαίτερης γεύσης και αρώματος, που να σου συμπληρώνει ή να σου αναδεικνύει το φαγητό.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η AMMOUSA…σε ένα υπόγειο ενός σπιτιού, από έναν μηχανικό που δεν ήξερε καν ότι η μπίρα έχει νερό.

Εδώ θα πω μία φράση του Καζαντζάκη που την έχω συνεχώς στο μυαλό μου: «Όταν πιστεύουμε σε κάτι ανύπαρκτο με πάθος, τελικά το δημιουργούμε. Ότι δεν συνέβη ποτέ, είναι ότι δεν ποθήσαμε αρκετά».

Η μετάβαση από την οικιακή ζυθοποίηση στην επαγγελματική ζυθοποίηση, είναι απλά μία απόφαση. Μία απόφαση που θέλει πολύ σκέψη και σωστές κινήσεις. Στο καταναλωτικό κοινό πρέπει να προσφέρεις κάτι διαφορετικό, πρέπει να προσφέρεις νέες εμπειρίες και γεύσεις. Η μεγαλύτερη όμως δυσκολία είναι η μάθει το καταναλωτικό κοινό ότι υπάρχουν και διαφορετικές μπύρες, γιατί δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει η κατάλληλη παιδεία με αποτέλεσμα η μπίρα να αντιμετωπίζεται λάθος.

Με τις δημιουργίες μου θέλω  ο κόσμος να καταλάβει ότι η μπίρα δεν είναι αναψυκτικό και δεν είναι μόνο καλοκαιρινό ποτό, δεν είναι απλά για να σε ξεδιψάει, αλλά αντιθέτως έχει την δυνατότητα να σου δίνει απλόχερα γεύσεις και αρώματα.

Παρόλο που η AMMOUSA με την επαγγελματική της μορφή είναι λίγο παραπάνω από ένα χρόνο στην αγορά, η ανταπόκριση από το καταναλωτικό κοινό είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι περίμενα και σιγά σιγά βρίσκει τον δρόμο της ανάμεσα σε κορυφαία εστιατόρια της χώρας ώστε να συντροφεύει κορυφαία πιάτα της Ελληνικής γαστρονομική σκηνής.

Η AMMOUSA δεν είναι ένα προϊόν που «με το ζόρι» θα είναι στο εστιατόριο, στην κάβα ή στην μπυραρία  γιατί απλά πρέπει να είναι… H AMMOUSA θα είναι εκεί για να μεταφέρει την γευστική εμπειρία.

Και με αυτόν το τρόπο πώλησης είναι πλέον σε επιλεγμένα Σ/Μ στο Ν. Αχαΐας και στο Ν. Ηλείας και σε διάφορες επιλεγμένες κάβες και εστιατόρια σε Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Κρήτη, Μύκονο, Πόρο, Άνδρο, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Μήλο, Σίφνο  και συνεχίζει… Μάλιστα επιλέχθηκε και τοποθετήθηκε και στον κατάλογο του Hilton Athens Hotel για το 2019, στο Βαρούλκο του κ.Λαζάρου στην Σπονδή το οποίο έχει δύο αστέρια Michelin και σε αρκετά ακόμη εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας (Oinoscent, 3sixty, ErgonFoods, the Glass, Tommo’s, Nostos, Steak Alive, Thurios κ.τ.λ).

Τα συναισθήματα που νοιώθω βλέποντας την AMMOUSA στα ράφια, στους πάγκους ή στα τραπέζια delicatessen καταστημάτων ή εστιατορίων, τέσσερα χρόνια μετά από τότε που ασχολήθηκα με την οικιακή ζυθοποίηση…. δεν μπορεί ο γραπτός λόγος να τα περιγράψει, πραγματικά είναι κάτι μοναδικό!

H AMMOUSA English I.P.A. έχει διακριθεί και βραβευτεί από έξι διαφορετικούς διαγωνισμούς (οι τρείς είναι διεθνείς) στα πέντε τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα :

  • Το 2017 πήρε την 2η θέση στο Πανελλήνιο διαγωνισμό οικιακής ζυθοποίησης που έγινε από τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Ζυθοποιών Ελλάδος.
  • Το 2018 πήρε ένα αστέρι στο παγκόσμιο διαγωνισμό γευσιγνωσίας Great taste awards που έγιναν στο Λονδίνο. Βραβεύτηκε και χαρακτηρίστηκε μία από τις καλύτερες του κόσμου.
  • Τον Ιούνιο του 2019 πήρε την υψηλότερη διάκριση κερδίζοντας το Πλατινένιο βραβείο στο διαγωνισμό γεύσης-ποιότητας Olymp Awards – Food and Drinks Competitions 2019, συνεχίζοντας και μετά τη βράβευση στα GreatTaste Awards 2018 το ταξίδι της στο κόσμο των γεύσεων
  • Τον Νοέμβριο του 2019 κέρδισε DoubleGoldMedal στο παγκόσμιο διαγωνισμό γευσιγνωσίας μπίρας European Beer Challenge που έγινε στο Λονδίνο (η μοναδική Ελληνική μπίρα που έχει πάρει αυτή την διάκριση).
  • Τον Φεβρουάριο το 2020, βραβεύτηκε με την πρώτη θέση στην κατηγορίας της στην γευστική δοκιμή, από το περιοδικό Beer & Bar magazine.
  • Τον Απρίλιο του 2021, βραβεύτηκε με την πρώτη θέση (Best Platinum) από όλες τις κατηγορίες προϊόντων στα Athens Fine Food Awards by Expotrof.

Η AMMOUSA English I.P.A. είναι μία μπίρα με 5,50% αλκοόλ, έχει βαθύ συννεφώδες χάλκινο χρώμα και έντονα σύνθετη γεύση με αρώματα από εσπεριδοειδή, πεπόνι και καρπούζι. Αρώματα που πλημυρίζουν ολοκληρωτικά τον ουρανίσκο προκαλώντας μια έντονη γευστική διαδρομή μέσα από άνθη και φρούτα και τελειώνοντας με την ιδανική πικράδα των λυκίσκων. Συνδυάζεται εξαιρετικά με ψητό κρέας και γενικά με αλμυρές ή πικάντικες γεύσεις πλούσιες σε καρυκεύματα και μπαχαρικά.

Σκοπός μου είναι, να είμαι και εγώ μέσα σε αυτή την εξέλιξη, που έχει σαν αποτέλεσμα αυτή την ποικιλία των γεύσεων της μπίρας. Στόχος μου είναι να υπάρχουν άλλες δύο συνταγές στην αγορά έως το τέλος του 2021.

Όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με την ζυθοποίηση δεν ήξερα καν από τι αποτελείται η μπίρα, όπως δεν φοβήθηκα να ασχοληθώ.. δεν φοβήθηκα να ονειρευτώ και να πω «θέλω να φτιάξω την καλύτερη μπίρα του κόσμου»

Η «AMMOUSA» δεν είναι μόνο μία μπίρα …είναι η υλοποίηση μιας σκέψης, το αποτέλεσμα μίας προσπάθειας, η πραγματοποίηση ενός ονείρου. Είναι μία επιβεβαίωση και μία επιβράβευση για το τι μπορεί να πετύχει ο καθένας μας (κάπου στο υπόγειο ενός σπιτιού), αν έχει όρεξη για γνώση και όρεξη για δημιουργία.

Σίγουρα θα υπάρχουν και στιγμές αποτυχίας και απογοήτευσης, όμως όταν «πέφτεις» να «πέφτεις» πάντα μπροστά!

 

THE OBJECTIVE.GR/Business

(Ευχαριστούμε τον κο Ντάνο για την φιλική συμμετοχή του)

Κοινοποίηση: