Έρχεται το ψηφιακό ευρώ. Η σκέψη υπάρχει εδώ και μήνες στους κόλπους της Ε.Ε. και της ΕΚΤ, ωστόσο το …project φαίνεται να μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης. Αυτό το οποίο απομένει είναι η οριστική απόφαση της κεντρικής ευρωπαϊκής τράπεζας για το αν θα προχωρήσει στο επόμενο καθοριστικό βήμα για την έκδοση του ή θα «σκοντάψει» σε αντιρρήσεις όπως αυτές των Γερμανών, που ηγούνται της κορυφαίας οικονομίας της ηπείρου.

Από την άλλη πλευρά, πολλοί τάσσονται υπέρ της καθιέρωσης ενός ψηφιακού ευρώ-νομίσματος, εν μέρει …ανταγωνιστικού προς το Bitcoin και τα κάθε λογής κρυπτονομίσματα, τα οποία έχουν εξελιχθεί σε μανία σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Το ράλι της τιμής του Bitcoin που κοντεύει τα 65.000 ευρώ προκαλεί ποικίλες ανησυχίες και δεν λείπουν όσοι εκτιμούν πως η έκδοση ενός επίσημου ψηφιακού ευρώ θα «τελειώσει» το δημοφιλές και ραγδαία αναπτυσσόμενο κρυπτονόμισμα.

Οι διερευνητικές επαφές δεν σταματούν και μια από τις πιο πρόσφατες «σφυγμομετρήσεις» αποτέλεσε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της δημόσιας διαβούλευσης που είχε ανοίξει η ΕΚΤ προς το Ευρωκοινοβούλιο. Οι επόμενοι μήνες αναμένονται καθοριστικοί, καθώς οι εμπνευστές της ιδέας καλούνται να ξεπεράσουν μια σειρά διλημμάτων και να εκπονήσουν, παράλληλα, ένα αξιόπιστο σχέδιο με ορίζοντα 5ετίας και με βάση τις ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών-φορολογούμενων, οι οποίοι ανήκουν φυσικά σε πολλές και διαφορετικές «ταχύτητες»…

Με αυτά τα δεδομένα, λογικό είναι να υφίστανται ενδοιασμοί για το «αν», «πως» και «πότε» θα εισαχθεί στις αγορές ένα τέτοιο νέο ψηφιακό ευρώ-νόμισμα και κυρίως για το αν θα εφαρμοσθεί πρωτίστως μια πιλοτική εφαρμογή του στις συναλλαγές και υπό ποίες συνθήκες και ποιους όρους.

Τι έδειξε η διαβούλευση;  Σε 3 μήνες υποβλήθηκαν πάνω από 8.200 απαντήσεις, το 94% από τις οποίες προήλθαν από ιδιώτες και οι υπόλοιπες από επαγγελματίες, όπως τράπεζες, παρόχους συστημάτων πληρωμών, εμπόρους και τεχνολογικές εταιρείες.

Το 43% των πολιτών σημείωσαν ότι αυτό που θέλουν από το ψηφιακό ευρώ είναι το απόρρητο, ενώ υ θεωρούν ως βασικά ασφάλεια (18%), ικανότητα πληρωμών σε όλη την Ευρωζώνη (11%), μη ύπαρξη πρόσθετου κόστους (9%) και δυνατότητα χρήσης του και offline (8%).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κοινοποίηση: