Στην πιο κρίσιμη, ίσως, εποχή των τελευταίων δεκαετιών για την πορεία του ελληνικού τουρισμού, που δικαίως είχε χαρακτηρισθεί ως η «ατμομηχανή της οικονομίας» πριν δεχθεί το πολύ «βαρύ» πλήγμα από την πανδημία του COVID-19, οι φορείς του νευραλγικού αυτού κλάδου βρίσκονται «επί ποδός».

Η προσπάθεια για την πραγματοποίηση του «Εθνικού στόχου», της προσέλκυσης ενός όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού ξένων επισκεπτών στην χώρα κατά τους καλοκαιρινούς, κυρίως, μήνες ξεκινά από την ημερομηνία- «ορόσημο» της 14ης Μαΐου.

Αρκετά πριν από το μεγάλο, αναμενόμενο opening και τις προσδοκίες οι οποίες το συνοδεύουν για δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, περίπου 45 ημέρες δηλαδή, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Eλλάδoς ολοκλήρωσε με ιδιαίτερη επιτυχία την πρωτοβουλία του ΞΕΕ «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ MoU» (#filoxeniaMoU).

Κεντρικό μήνυμα της, η φράση: H επένδυση στη Φιλοξενία είναι προϋπόθεση γρήγορης και βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα, με οφέλη για όλους τους Έλληνες.

«Επικοινωνήσαμε το μήνυμά μας σε σειρά τηλεδιασκέψεων και εν γένει ηλεκτρονικών επαφών λόγω των γνωστών περιορισμών, με εκπροσώπους παραγωγικών δυνάμεων, κλαδικών φορέων και επαγγελματικών οργανώσεων, οι οποίοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία και τη συμφωνία τους στο στρατηγικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Φιλοξενία για τη γρήγορη ανασυγκρότηση ολόκληρης της χώρας στη μετα COVID εποχή.

Η φιλοξενία έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία που αποτυπώνονται στον κύκλο εργασιών 17 κλάδων και 9 τομέων της οικονομίας, όπως τεκμηριωμένα ανέδειξε και η μελέτη της Grant Thornton που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας. Γι’ αυτό και η Φιλοξενία ενώνει και αποδεικνύεται προνομιακό πεδίο για την καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας συνεργασίας που έχουμε ανάγκη ως χώρα, προκειμένου να απαντήσουμε αποτελεσματικά στις μεγάλες προκλήσεις.», δηλώνει στην «DEAL» ο πρόεδρος Δ.Σ. του Ξ.Ε.Ε., Αλέξανδρος Βασιλικός.

Το restart του τουρισμού συνδέεται, ουσιαστικά με το αντίστοιχο για …άλλους 17 συνολικά κλάδους, όχι μόνο των κλασικών περιπτώσεων π.χ. των ξενοδοχείων, της κρουαζιέρας, της ακτοπλοΐας, των αερομεταφορών, της εστίασης, των λιανεμπορικών καταστημάτων τουριστικών ειδών, των duty free κ.α., κ.α.

Εκτείνεται, εν ολίγοις, από την πρωτογενή παραγωγή και το εμπόριο, μέχρι τις κατασκευές και τις νέες τεχνολογίες…

Όσο προχωρά η διαδικασία των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού και η κυβέρνηση καλείται να  εξειδικεύσει τα μέτρα προστασίας της δημοσιάς της δημόσιας υγείας που θα ακολουθηθούν προσεχώς για το «άνοιγμα» του τουρισμού στην Ελλάδα, η αγωνία όλων είναι κατ’ αρχήν αν θα καταστεί εφικτό να επιτευχθεί ο στόχος του 50% των 33-34 εκατ. τουριστών που την επισκέφθηκαν το 2019 προ COVID-19 (δηλαδή 16-17 εκατ.) και να καλυφθεί, ανάλογα, το χαμένο έδαφος στα έσοδα του 2020, από τα lockdowns …διαρκείας και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις.

Πρόσφατα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε μια εικόνα των αριθμών, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι τα φετινά τουριστικά έσοδα θα διπλασιασθούν από τα περσινά 4 δισ. ευρώ (2020) στα 8 δισ. ευρώ (2021), αν και η ζημιά από τα 18 δισ. ευρώ του 2019 δεν θα καλυφθεί.

Το αν θα κερδηθεί το στοίχημα και σε ποιον βαθμό, θα εξαρτηθεί σαφώς και από τα επιδημιολογικά δεδομένα…

«ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ»

Απόλυτα «θετικό σημάδι» θεωρείται η πολύ μεγάλη ανταπόκριση της οποίας έτυχε η καμπάνια του ΞΕΕ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας #filoxeniaMoU.

«Το μήνυμά μας απευθύνθηκε σε ολόκληρη την κοινωνία καθώς η φιλοξενία είναι υπόθεση όλων.

Αναδείξαμε τη συνεισφορά της στο ΑΕΠ, στην απασχόληση, στις ευκαιρίες για τους νέους, στην περιφερειακή ανάπτυξη και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών. Με μια ολοκληρωμένη διαδικτυακή καμπάνια θέσεων, αξιοποιώντας τη δυναμική των κοινωνικών δικτύων, καταφέραμε το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας μας να φτάσει παντού στην Ελλάδα και να αγκαλιαστεί απ’ όλους.», σχολιάζει, ακόμα, ο κ.Βασιλικός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Eλλάδoς πέτυχε συνολικά, μέσα σε ένα μήνα, πάνω από 24 εκ. προβολές του περιεχομένου του project του με την ονομασία #filoxeniaMoU στο Facebook, στο Instagram και στο Google.

Σχεδόν 2,5 εκ. μοναδικοί χρήστες του Google και κοντά στα 2 εκ. μοναδικοί χρήστες των κοινωνικών δικτύων, ήρθαν, επίσης, σε επαφή με τα μηνύματα της πρωτοβουλίας του ΞΕΕ  για την ανάγκη επένδυσης στη Φιλοξενία. Από αυτούς είναι πολύ σημαντικό ότι 1,5 εκατομμύριο μοναδικοί χρήστες είχαν αλληλεπίδραση με το περιεχόμενό της. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως τα videos που αναρτήθηκαν στο YouTube και στα κοινωνικά δίκτυα ξεπέρασαν το 1,5 εκ. προβολές ενώ μόνο το animated video «Γνωρίστε την Ελένη» ξεπέρασε τις 46.000 προβολές στο YouTube, μόλις μέσα σε μια εβδομάδα.

 

…ΚΑΙ 550.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Σήμα S.O.S. για

120.000 επιχειρήσεις

Το γεγονός ότι ο τουρισμός πρέπει να έχει κεντρική θέση στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης είναι μια από τις βασικές θέσεις τις οποίες προβάλει η πρωτοβουλία #filoxeniaMoU του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Eλλάδoς.

Προτεραιότητα που το ΞΕΕ θεωρεί ως κορυφαία, κάτι το οποίο …υποδεικνύουν ταυτόχρονα και οι αριθμοί, καθώς τα προ πανδημίας δείχνουν ότι πέρα από τα 34 εκατ. επισκεπτών του 2019, 120.000 επιχειρήσεις ζουν από το «εθνικό τουριστικό προϊόν» και εκπέμπουν σήμα S.O.S., εκ των οποίων το 83% βρίσκεται εκτός Αττικής.

Το δε 78% των ξενοδοχείων διαθέτει μέγεθος μέχρι 50 δωματίων και μόνο από τον συγκεκριμένο τομέα ενός ευρύτερου κλάδου ο τζίρος -υπό κανονικές συνθήκες- θα έπρεπε να ανέλθει στα 8,7 δισ. ευρώ, με την προστιθέμενη αξία ετησίως στην οικονομία να φθάνει τα 12,5 δισ. ευρώ και τις ανακαινίσεις καταλυμάτων για ανακαινίσεις και επισκευές στο 1,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, το 2019 απασχολούνταν 550.000 εργαζόμενοι (1ος εργοδότης στην χώρα/2ος στους νέους ως 30 ετών) και κάθε …1 ευρώ στον τουρισμό υπολογίζεται ότι προσφέρει άμεσα 1,5 ευρώ στην οικονομία και συνολικά 2,5 ευρώ. (Πηγές: Τράπεζας της Ελλάδος, ΙΤΕΠ, Grant Thornton).

Θέσεις εργασίας οι οποίες απαιτείται να διασωθούν με κάθε τρόπο, όπως και οι επιχειρήσεις…

Ως ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής στην Ελλάδα, κατά το Ξ.Ε.Ε., η Φιλοξενία δημιουργεί ευκαιρίες περιφερειακής ανάπτυξης και δυνατότητες ευημερίας για τοπικές κοινωνίες, από την μια άκρη της χώρας στην άλλη. Η επένδυση στην φιλοξενία, «χτίζει» -όπως αναφέρεται στην καμπάνια- ένα ελπιδοφόρο αύριο για όλους τους Έλληνες σε όλη την Ελλάδα.

(Πηγή: DEAL news)

 

 

 

Κοινοποίηση: