Από τις πρώτες μέρες του περασμένου Νοέμβρη, πάνω από 5 μήνες, δεκάδες χιλιάδες νεαροί αθλητές (ή «εκκολαπτόμενοι» αθλητές, για να είμαστε πιο ακριβείς στις εκφράσεις μας…) βρίσκονται σε καθεστώς πλήρους απραξίας και από τότε …ούτε φωνή, ούτε ακρόαση.

Οι αθλητικές Ακαδημίες της χώρας εξακολουθούν να εκπέμπουν σήμα S.O.S. και η μόνη νεότερη εξέλιξη (αν μπορεί να θεωρηθεί ως εξέλιξη) ήταν το πρόσφατο αίτημα από το υφυπουργείο Αθλητισμού προς την επιτροπή λοιμωξιολόγων για έναρξη προπονήσεων αθλητών γεννηθέντων 2003, 2004, 2005, σε όλα τα αθλήματα, ομαδικά και ατομικά, στις ηλικιακές κατηγορίες αγοριών και κοριτσιών. Για τους πιο …πιτσιρικάδες, τίποτα. Καμία πρόβλεψη, ως τώρα, κανένα αίτημα.

Πόσο πίσω έχουν μείνει οι συγκεκριμένοι αθλητές και πόσο μεγάλο το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, αυτό θα ήταν αρμόδιοι να το επιβεβαιώσουν οι προπονητές τους…

Βέβαια, στην περίπτωση των τμημάτων υποδομής επαγγελματικών ΠΑΕ, ΚΑΕ κ.α., ο αθλητισμός δεν είναι ακριβώς μόνο χόμπι, δραστηριότητα, ή ο,τιδήποτε άλλο.

Διότι, πέρα από το διαχρονικής αξίας ρητό «νους υγιής εν σώματι υγιεί» που δίδασκαν οι αρχαίοι πρόγονοι μας (…κι αυτό είναι το πιο σεβαστό), υπάρχουν παιδιά με ταλέντο, τα οποία δουλεύουν σκληρά χρόνια στο γήπεδο και κρίνονται ικανά να προχωρήσουν και να στελεχώσουν αύριο τις ομάδες των μεγάλων. Αν όχι σε επίπεδο πρωταθλητισμού απαραίτητα, σίγουρα έχουν την δυνατότητα να αποτελέσουν την «βάση», το «θεμέλιο» του ελληνικού αθλητισμού και τόσον καιρό έχουν στερηθεί από μια την μια ημέρα στην άλλη κάθε δικαίωμα στην …προπόνηση.

Σαν να μην είχαν μπει ποτέ σε γήπεδο…  Φυσικά, οι μικρομεσαίες ομάδες, αυτές που δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα και τους πλούσιους προέδρους για να αγοράζουν παίκτες, θα πρέπει να τους …παράγουν για να επιβιώσουν – αγωνιστικά και οικονομικά.

Αλλά πως; Παιδιά που, για παράδειγμα ακολουθούσαν σκληρό πρόγραμμα άνω της μιας ώρας, επί 4 ή και 5 φορές την εβδομάδα και «χτίζαν» πάνω σε αυτή την προσπάθεια τα όνειρα τους ή έκαναν απλά αυτό που αγαπούν, ξαφνικά βρέθηκαν στο …πουθενά. Να μην τους επιτρέπεται ούτε να ακουμπήσουν μια μπάλα μπάσκετ, ποδοσφαίρου, βόλεϊ κ.α, κ.α., όταν σε …πάρκα και πλατείες παίζεται το «θέατρο» του παραλόγου κάποιες ηλιόλουστες Κυριακές, με τον κόσμο να συνωστίζεται χωρίς έλεγχο στα παγκάκια.

Από τον Νοέμβριο, φθάσαμε Απρίλιο και σε λίγο Μάιο και η ενημέρωση ακόμα και για τα στοιχειώδη είναι ανύπαρκτη… Να περιμένουμε «κάτι» ή «δεν»;

Το THE OBJECTIVE.GR έκρουσε έγκαιρα τον κώδωνα του κινδύνου και φυσικά ΔΕΝ μπήκαμε ΠΟΤΕ σε συγκρίσεις και ανόητους «ανταγωνισμούς», ούτε με τα σχολεία ή τις …εκκλησίες, ούτε με τους ανθρώπους που τόσο καιρό δεν έχουν την δυνατότητα να ανοίξουν τα καταστήματα τους για να δουλέψουν και να ζήσουν, λόγω της πανδημίας και των επιβεβλημένων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας – τα οποία εννοείται πως, επίσης, ΔΕΝ αμφισβητήσαμε ποτέ ότι πρέπει να λαμβάνονται!

Η μέριμνα για τον αθλητισμό, όμως, για τις Ακαδημίες, για τις μικρές ηλικίες ποια ήταν; Ποια είναι;

ΟΚ. Ο επαγγελματικός αθλητισμός «άνοιξε» στις μεγάλες κατηγορίες των ομαδικών αθλημάτων. Μα οι προπονητές οι οποίοι εργάζονται σε Ακαδημίες δεν θεωρούνται επαγγελματίες; Δεν αμείβονται; ΚΑΙ επαγγελματίες είναι ΚΑΙ επενδύουν ώρες ατελείωτες στον αγώνα τους για να «οικοδομήσουν» σωστά το μέλλον των ομάδων, των αθλημάτων, του αθλητισμού ολόκληρου… Αλλά… Αλλά!

Η επιστολή του υφυπουργού

Εδώ προκύπτει και μια άλλη σοβαρή παράμετρος. Σε επιστολή του, υπενθυμίζουμε, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης επισήμανε ότι είναι αδήριτη ανάγκη να έχουν ολοκληρωθεί εντός του καλοκαιριού τα πανελλήνια πρωταθλήματα εφήβων-νεανίδων και παίδων-κορασίδων, οι νικητές των οποίων μοριοδοτούνται για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ζήτησε να επιτραπούν άμεσα οι προπονήσεις, με την ίδια μεθοδολογία που επανεκκίνησαν οι τάξεις Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου από σήμερα, Δευτέρα 12 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, ακολουθώντας τις ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας, με προσκόμιση της βεβαίωσης («σχολική κάρτα») διενέργειας των αυτοδιαγνωστικών τεστ κορονοϊού (self tests) δύο φορές την εβδομάδα, με την οποία οι μαθητές και οι μαθήτριες θα δικαιούνται να μετέχουν στις σχολικές διαδικασίες, να τους επιτραπεί παράλληλα να συμμετέχουν και σε προπονήσεις ομαδικών και ατομικών αθλημάτων στις εν λόγω ηλικίες.

Οι προπονήσεις, βέβαια, θα επιτρέπονται με την αυστηρότατη τήρηση όλων όσων επιπλέον προβλέπονται στα υγειονομικά πρωτόκολλα κάθε αθλήματος, όπως αυτά έχουν ήδη εγκριθεί. Εν αναμονή…

THE OBJECTIVE.GR/Sports

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ:

Επιτέλους «φως»: Πότε και πως «ανοίγουν» οι αθλητικές Ακαδημίες μετά από 6,5 μήνες!

Πότε θα επιτραπούν (και) οι προπονήσεις των Ακαδημιών…- Χιλιάδες νεαροί αθλητές «εγκλωβισμένοι» στα σπίτια / ΑΡΘΡΟ THE OBJECTIVE.GR

Δηλαδή, πότε σκοπεύουν να ανοίξουν τις αθλητικές Ακαδημίες της χώρας;- Τι είπε ο υπουργός

ΠΣΑΤ: Έντονη διαμαρτυρία για το νέο ανεξήγητο και παράλογο «λουκέτο» στον ερασιτεχνικό αθλητισμό

Κοινοποίηση: