Σε μια από τις πιο πρόσφατες, πολλές «μικρές» επενδύσεις του ο sir Στέλιος Χατζηιωάννου, ενίσχυσε πριν από λίγες μόλις ημέρες με το ποσό των 300.000 λιρών την διαδικτυακή κτηματομεσιτική πλατφόρμα easyProperties, η οποία δραστηριοποιείται στην βρετανική αγορά.

Το …on line μεσιτικό γραφείο, που λειτουργεί υπό την άδεια του Ελληνοκύπριου δισεκατομμυριούχου, άντλησε συνολικά κεφάλαια 800.000 λιρών και από λοιπούς επενδυτές, με σκοπό την τεχνολογική του αναβάθμιση, έτσι ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί σε καιρούς πανδημίας και να διευκολύνει τις  εξ’ αποστάσεως συναλλαγές ακινήτων.

Το όλο concept θεωρείται χαρακτηριστικό της γενικότερης φιλοσοφίας που διέπει τις κινήσεις ενός ανθρώπου, στον οποίο απονεμήθηκε μόλις στα 39 του χρόνια το χρίσμα του ιππότη από την Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου Ελισάβετ Β’ για τις υπηρεσίες του στην επιχειρηματικότητα.

Προς αυτή την «κατεύθυνση» κινείται και το νέο του επενδυτικό «άνοιγμα». Ο ιδρυτής της easyJet δεν θα …πλουτίσει από την easyProperties, ακόμα και αν το real estate αποτελεί μέρος της «οικογένειας» των δεκάδων brands που ο ίδιος έχει κατοχυρώσει και αξιοποιεί επιχειρηματικά.

Τι επιτυγχάνει, όμως, ο Στέλιος Χατζηιωάννου μέσω της easyProperties; Εκπαιδεύει επαγγελματίες του κλάδου, τους υποστηρίζει και τους δίνει τα κατάλληλα «εργαλεία» για να δουλέψουν κάτω  από αυτές τις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες στην «δίνη» του COVID-19 και να βοηθήσουν τόσο στην ανάπτυξη της εταιρείας, όσο και του κλάδου.

«Το σήμα easy ανοίγει πόρτες, οι πελάτες γνωρίζουν το λογότυπο και τους αρέσει αυτό που σημαίνει…», ήταν το σχόλιο συνεργάτη του sir, που σε δικό του μήνυμα τονίζει ότι η easyProperty προσφέρει εμπειρογνωμοσύνη σε τοπικό επίπεδο και επαγγελματισμό χαμηλού κόστους, για να αποφύγει κανείς την ταλαιπωρία και τα έξοδα.

Αν αναλογισθεί, τώρα, κανείς ότι η real estate πλατφόρμα αποτελεί μια από τις …38 εταιρείες-brands της easyGroup (συμπεριλαμβανομένων όσων επιχειρούν στο ιντερνέτ με τις καταλήξεις .gr, .co.uk, .eu, .com), αντιλαμβάνεται το μέγεθος και το εύρος της παρουσίας του billionaire (με περιουσία πλησίον του 1,5 δισ.$) στην διεθνή αγορά, αλλά και το πλήθος όσων επωφελούνται, ως εργαζόμενοι ή και ως επιχειρηματίες. Πόσο μάλλον, όταν υποστηρίζονται περισσότερα από 1000 καταχωρημένα εμπορικά σήματα, για τη νομική προστασία των οποίων τηρείται πάντα μια αυστηρή πολιτική…

ΟΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΙΣΚΟ

Ένδεκα χρόνια μετά από την ίδρυση της low cost αεροπορικής εταιρείας (το 1995), που έμελε να μετατραπεί σε έναν «γίγαντα» των αιθέρων και να εισαχθεί στο βρετανικό χρηματιστήριο, της easyJet, ήρθε η δική του βράβευση, το 2006, για την παρουσία του στην επιχειρηματικότητα από μια βασίλισσα, μόλις στα 39 του τότε…

Ως σήμερα, είναι εκείνος πλέον ο οποίος επιβραβεύει κάθε καλή προσπάθεια μέσω του ετήσιου θεσμού των Βραβείων Επιχειρηματικότητας από «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου», αλλά και με την στήριξη που παρέχει σε διάφορα εγχειρήματα μέσω (και) των easy® family of brands.

Από την πλευρά της, η easyGroup ειναι ενας ιδιωτικός όμιλος εταιριών που ιδρύθηκε απο τον sir Στέλιο Χατζηιωάννου, απολαμβάνει παράλληλα σταθερό εισόδημα από τη χορήγηση αδειών για τη χρήση του εμπορικού σήματος easy από πολλές επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρεται, επίσης, εκ μέρους του ομίλου, ο ιδρυτής του αναζητά πάντα προσεκτικά επιλεγμένους συνεργάτες και επιχειρηματίες με τους οποίους επεκτείνει από κοινού την οικογένεια των brands easy…

Μερικές ημέρες πριν από τη νέα του επένδυση στην easyProperties, ανακοινώθηκε η δεύτερη έκδοση του easyHistory, του άλμπουμ με την ιστορία του group αποτυπωμένη σε φωτογραφίες και με τον ίδιο να αναφέρει ανάμεσα σε πολλά άλλα στο μήνυμα του, ότι «…σε πρωτόγνωρες στιγμές σαν αυτές, είμαι χαρούμενος που η οικογένεια των brands έχει διαφοροποιηθεί σε άλλους τομείς που είναι πιο ανθεκτικοί στην πανδημία του COVID: από τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, το ΙΤ (Information Technology), μέχρι την αποθήκευση προϊόντων οικιακού καθαρισμού, για να αναφέρουμε μερικά».

Συμπληρώνει, ωστόσο, ότι πολλά από τα μέλη της οικογένειας των σημάτων easy υφίστανται απώλειες και το συγκεκριμένο επιχειρηματικό μοντέλο λειτουργίας –με μια σειρά διαφοροποιημένων κατόχων αδειών, με δικούς τους μετόχους ο καθένας, αντί μιας ενιαίας εταιρικής οντότητας- επιτρέπει στην easyGroup να διατηρήσει ένα μικρότερο επιχειρηματικό ρίσκο.

Η 2η ΕΙΣΗΓΜΕΝΗ, ΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ, ΤΟ ΝΕΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ

Από νεαρή ηλικία, ο sir Στέλιος Χατζηιωάννου απέδειξε ότι ήταν ιδιαίτερα ικανός στα deals, όταν μετά την έναρξη της επιχειρηματικής σταδιοδρομίας του στην Τρόοδος Shipping, δημιούργησε την δική του εταιρεία δεξαμενόπλοιων Stelmar με αρχικά κεφάλαια 30 εκατ. λιρών, την οδήγησε στο NYSE το 2001 και την πούλησε το 2005 με αντίτιμο 1,3 δισ.$.

Χάρισμα, που αξιοποίησε και στην περίπτωση της easyGroup, στο δυναμικό της οποίας συμπεριλαμβάνεται και άλλη μια εισηγμένη στην Βρετανία, πλην της easyJet, η easyHotel.com, όπου η μητρική κατέχει το 28% των μετοχών. Στην easyJet η οικογένεια του ανήκει στους κύριους μετόχους και δεν έχει διστάσει κατά καιρούς να παρέμβει δημόσια για τους χειρισμούς της διοίκησης, όπως συνέβη στην υπόθεση της αγοράς 107 Airbus…

Ένα από τα τελευταία εγχειρήματα του αφορά την εκπαίδευση, με την δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμα easystudies.gr για την αναζήτηση σπουδών, ενώ, ψηλά στα σχέδια του παραμένει η easyFoodstore, το περίφημο «σούπερ μάρκετ των φτωχών» που είχε αναγγείλει παλαιοτέρα ότι ήθελε να φέρει και στην Ελλάδα και από το Νοέμβριο δουλεύει με διευρυμένο ωράριο στο Park Royal 7 ημέρες την εβδομάδα.

Γενικά, ο sir της επιχειρηματικότητας δεν αφήνει εύκολα ευκαιρία να πάει χαμένη, ούτε «κομμάτι» της αγοράς …απάτητο. Καλύπτοντας ένα μεγάλο φάσμα κλάδων, με το ίδιο πρόθεμα πέρα από όσες προαναφέρθηκαν υπάρχουν και εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων ή βαν, γυμναστήρια, πιτσαρίες, συνοδών κατοικιδίων, τουριστικών υπηρεσιών κ.α., κ.α., δηλαδή στην «συλλογή» και οι: easyCar, easyBus, easyGym, easyEnergy, easyEnergy, easyCurrency, easyAir easyTransport, easyCoffee, easyVan, easyHub, easyPizza, easyMoney, easyNetworks, easyCashback, easyMobile, easyBookings, easyLimousines, easyFlights, easyFly, easySky, easyPet, easyStorage, easyConveyance, easyDogwalker, easyTennis, esayGifts, easyGuide, easyFerry, easyHemp, easyGreece, easyOffice!

(Πηγή: DEAL news)

 

 

Κοινοποίηση: