Η αποχώρηση της Repsol από την Ελλάδα, ίσως ανοίξει νέους «δρόμους» για άλλους ισχυρούς διεθνείς «παίκτες» της αγοράς των υδρογονανθράκων.

Τα τελευταία χρόνια οι ενεργειακοί «κολοσσοί» του πλανήτη μετέτρεψαν την χώρα μας σε επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους, με «φόντο» τις έρευνες για τον «κρυμμένο θησαυρό» ενός ορυκτού πλούτου αξίας πολλών δισ., αλλά το «αντίο» των Ισπανών (στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιαμόρφωσης της στρατηγικής και των επενδυτικών τους πλάνων, εν μέσω της πανδημίας του COVID-19) αποτέλεσε την «άλλη όψη του ιδίου νομίσματος».

Η Energean, όμως, δεν αναμένεται να …μείνει «μόνη» της απαραίτητα στην παραχώρηση της περιοχής των Ιωαννίνων, όπως εκτιμούν πηγές του κλάδου, καθώς το project εξακολουθεί να θεωρείται για αρκετούς λόγους ελκυστικό επενδυτικά.

Σε αυτή την περίπτωση, αν διαπιστωθεί δηλαδή και στην πράξη αυτό, ο εισηγμένος στο Λονδίνο και το Ισραήλ πολυεθνικός όμιλος με βάση του την Ελλάδα θα μπει σε αναζήτηση ενός νέου «συμπαίκτη», προκειμένου να «μοιρασθεί» το κόστος των νέων επενδύσεων ύψους κάποιων δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων και το σχετικό ρίσκο, με επόμενο πρώτο βήμα την πραγματοποίηση ερευνητικής γεώτρησης…

Ποιοι θα μπορούσαν να θεωρηθούν «εν δυνάμει» υποψήφιοι νέοι εταίροι της Energean, από τους «μεγάλους»; Η λογική λέει ότι έδαφος θα κερδίσει μια ενδεχόμενη «συμπόρευση» με ξένο όμιλο ο οποίος διατηρεί παρουσία στην περιοχή και διαθέτει γνώση της, π.χ. με την Shell ή την ιταλική πολυεθνική Eni. Όχι, δηλαδή, με την Total η οποία άφησε το θαλάσσιο Block 2 και το  πήρε η Energean, ούτε την ExxonMobil, που «βλέπει» άλλες περιοχές…

Η Energean θα ζητήσει, πιθανότατα, παράταση* από την ΕΔΕΥ στην προσπάθεια για την εύρεση νέου εταίρου. Αυτή την στιγμή –πριν εγκριθεί και επίσημα το αίτημα για την απόκτηση του ποσοστού της Repsol– δεν υπάρχει καμία επαφή, καθώς το data room θα ανοίξει αργότερα. Συνεπώς, μόνο ανεπίσημες συζητήσεις θα ήταν δυνατόν να υπάρξουν.

Οι επιλογές, έτσι, είναι δυο: ή επιστρέφει μια εταιρεία μια παραχώρηση, αν δεν εμφανισθεί άλλος ενδιαφερόμενος και αποφασίσει ότι δεν προχωρά μόνη της ή το κάνει με «συμπαίκτη».

Αυτός ήταν και ο λόγος που πριν από μια 4ετία η Energean «συμμάχησε» με τους Ισπανούς…

Η Repsol, αντιμετώπισε, πάντως, με τον δικό της τρόπο τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ζήτηση και τις τιμές του «μαύρου χρυσού», ή ακόμα και την «στροφή» προς την «πράσινη ενέργεια και τις ΑΠΕ σε παγκόσμιο επίπεδο, υιοθετώντας μια νέα πολιτική. Περικόπτοντας το νέο της μπάτζετ κατά 700 εκατ.$ ετησίως για την περίοδο 2021-25 και κρίνοντας ότι η Ελλάδα δεν «χωρά» στο νέο της σχεδιασμό, ο οποίος προβλέπει focus των επενδύσεων της και του exploration της σε 14 χώρες.

Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Πριν από ενάμιση περίπου μήνα, η από κοινού με την Energean απόφαση του ενεργειακού group με έδρα την Μαδρίτη να «φύγουν» από την παραχώρηση της Αιτωλοακαρνανίας και να επιστρέψουν τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο κράτος «έκρουσε τον κώδωνα» για την πορεία του προγράμματος αξιοποίησης των ελληνικών κοιτασμάτων και πολλοί πίστεψαν ότι θα συμβεί το ίδιο και στα Γιάννενα. Κι όταν, παράλληλα, οι σεισμικές έρευνες των Total και ExxonMobil στην Κρήτη έχουν μετατεθεί για το 2022… 

Εδώ, υπήρξε μια κατά κάποιον τρόπον «ανατροπή», αφού κόντρα σε ορισμένες προβλέψεις και ίσως και στους αρχικούς προβληματισμούς της ηγεσίας της, η Energean κατέθεσε κοινό αίτημα με τους Ισπανούς στην ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων) για να αποκτήσει το 60% της Repsol στην περιοχή (συνολικά το 100%), αλλά και την διαχείριση (Operator) και περιμένει, εύλογα, την έγκριση του.

Ποια είναι τα ατού του project των Ιωαννίνων, σε αντίθεση με όσα ίσχυαν για την Αιτωλοακαρνανία που οδηγήθηκε σε «ναυάγιο»;

Το γενικότερο κλίμα στην αγορά των υδρογονανθράκων βελτιώθηκε αισθητά σε σύγκριση με ότι επικρατούσε πριν από 1-1,5 μήνα, σε συνδυασμό και με την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, ενώ, πολύ θετικά είναι τα στοιχεία των μεγάλων σεισμικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε 6 δήμους των νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, σε έκταση σχεδόν 400 χλμ. (σ.σ. στην Αιτωλοακαρνανία δεν είχε ξεκινήσει καμιά διαδικασία).

Η παραχώρηση των Ιωαννίνων χαρακτηρίζεται ως αυτή που διατηρεί τις πιο πολλές πιθανότητες για την ανακάλυψη κοιτάσματος πετρελαίου ή φυσικού αερίου στην Δυτική Ελλάδα.

Η δε κοινοπραξία EnergeanRepsol δαπάνησε 40 εκατ.$ (10 εκατ. $+30 εκατ.$) για ένα project το οποίο έδινε απασχόληση σε 400 εργαζόμενους μηνιαίως.

Οι Ισπανοί χάνουν το ποσό που έβαλαν, εντούτοις θα όφειλαν να επενδύσουν νέα κεφάλαια μαζί με την Energean για τις γεωτρήσεις, βάση σύμβασης, από τον Απρίλιο του 2021…   

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΙΝΟΥ

Αλλά δυο «μέτωπα» για την Energean στους ελληνικούς υδρογονάνθρακες είναι αυτά του Πρίνου και του Πατραϊκού.

Ο κίνδυνος λουκέτου στον Πρίνο δεν έχει απομακρυνθεί εντελώς. Το Σχέδιο Διάσωσης έχει υποβληθεί προς την κυβέρνηση και απομένει το «πράσινο φως» των αρμοδίων υπηρεσιών των Βρυξελλών.**

Η Energean έλαβε 4ετή παράταση για το ερευνητικό σκέλος των παραχωρήσεων σε Πρίνο-Ν.Καβάλα , που έληξε εντός των ημερών, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ποντάρει σε νέους στόχους, πλην των κοιτασμάτων που βρίσκονται σε παραγωγή. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορούσε να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του Πρίνου, στην χειρότερη κρίση μετά από 40 χρόνια.

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς της Edison αντί 284 εκατ.$ τον περασμένο Δεκέμβριο θέτει στο τραπέζι τις αποφάσεις για το πλάνο το οποίο θα ακολουθηθεί στον Πατραϊκό Κόλπο (ανήκε στο χαρτοφυλάκιο της και διεξήγαγε έρευνες στην παραχώρηση μαζί με τα ΕΛΠΕ). Η «λεπτομέρεια» είναι ότι αν και ο CEO της Energean Μαθιός Ρήγας είχε δηλώσει για το deal ότι «…σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία μας να καταστούμε η ηγέτιδα ανεξάρτητη παραγωγός εταιρεία στην Μεσόγειο», η εταιρεία το 2013 δεν είχε υποβάλει προσφορά για τον Πατραϊκό στον σχετικό open door διαγωνισμό…

*Δόθηκε η παράταση.

** Εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δυο ελληνικά σχέδια μέτρων 100 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της μοναδικής παραγωγικής δραστηριότητας υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

 

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Τελειώνει η πλωτή

μονάδα FPSO

Η Energean μετρά αντίστροφα και για το mega project του Ισραήλ. Η πλωτή μονάδα  FPSO Energean Power (Παραγωγής, Αποθήκευσης και Εκφόρτωσης/Floating Production Storage and Offloading, η πρώτη  που θα εγκατασταθεί στην Ανατολική Μεσόγειο) αναμένεται να φύγει από την Σιγκαπούρη ως το φθινόπωρο ή το αργότερο μέχρι το τέλος του έτος, για να δέσει στο Ισραήλ, στο πλαίσιο του μεγάλου έργου για την ανάπτυξη του θαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου Karish.

Η ναυπήγηση της έγινε στην Κίνα και στην συνέχεια μεταφέρθηκε σε άλλο ναυπηγείο για να μπουν οι εξοπλισμοί. Ο προγραμματισμός «μιλά» για Οκτώβριο, αν και δεν αποκλείονται κάποιες μικρές χρονικές παρεκκλίσεις λόγω του κορωνοϊού. Η παραγωγή φυσικού αερίου θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2022 και υπάρχουν, ήδη, συμφωνίες σχεδόν για ολόκληρη την διάθεση της στην αγορά.

(Πηγή: DEAL news)

 

Κοινοποίηση: