Η αγορά μπορεί να μετράει απώλειες πολλών δισ. ευρώ, σε όλους τους κλάδους, στον έναν χρόνο της πανδημίας του COVID-19, λόγω των αλλεπάλληλων lockdowns, αλλά οι πολίτες καταφέρνουν την ίδια ώρα να …αυξάνουν τις καταθέσεις τους.

Βέβαια, όχι σε απόλυτη αναλογία με τα ποσά που χάνουν οι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις από τα έσοδα τους. Η άλλη όψη του νομίσματος, άλλωστε, είναι ότι και πολλοί από τους  εργαζόμενους –και όχι μόνο οι καταστηματάρχες και οι επαγγελματίες ή οι επιχειρηματίες- έχουν δει τα εισοδήματα τους να συρρικνώνονται, εξ’ αιτίας των αναστολών στις συμβάσεις εργασίας και της εξ’ αυτού μείωσης του οικογενειακού …μηνιάτικου.

Το «πάγωμα» της κατανάλωσης με κλειστά τόσα μαγαζιά αποτελεί, σαφώς, μια σοβαρή αιτία για το γεγονός ότι πολλοί φορολογούμενοι, από αυτούς οι οποίοι εξακολουθούν να εργάζονται υπό κανονικό καθεστώς, εξοικονομούν χρήματα και τα αποταμιεύουν ή για την ακρίβεια τα «αφήνουν» στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, μετά την πληρωμή των μισθών τους.

Η αύξηση των καταθέσεων των Ελλήνων φορολογουμένων κατά 1 και πλέον δισ. ευρώ για το δίμηνο Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2021, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα νεότερα οικονομικά στοιχεία τα οποία έχει προμηθευτεί το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών από την Τράπεζα της Ελλάδας, αποδίδεται και στην διστακτικότητα τους να ξοδέψουν.

Πολλοί καταναλωτές φαίνεται να προτιμούν να «βάλουν στην άκρη» κάποια λεφτά προληπτικά, και από αβεβαιότητα προκειμένου να έχουν την δυνατότητα να αντιμετωπίσουν πιθανές μελλοντικές οικονομικές δυσκολίες, αν συνεχισθούν για καιρό η υγειονομική κρίση, τα περιοριστικά μέτρα και οι επιπτώσεις τους στην αγορά και την εργασία…

Συνολικά, οι καταθέσεις των νοικοκυριών διαμορφώθηκαν στα 127,01 δισ. ευρώ από 126,29 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, με τον κύριο όγκο τους να συγκεντρώνεται στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου. Από την άλλη, εκτιμάται ότι η επιχειρούμενη επανεκκίνηση της αγοράς, θα βρει πρόσφορο έδαφος στο καταναλωτικό κοινό, που θα διαθέτει την απαραίτητη …ρευστότητα σε αρκετά μεγάλο ποσοστό για να μπορέσει να αγοράσει προϊόντα και υπηρεσίες που ως τώρα έβρισκε μετ’ εμποδίων.

 

 

 

 

Κοινοποίηση: