Η πώληση του Athens Heart θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα σε διάρκεια «σίριαλ» του εγχώριου real estate, η έναρξη του οποίου τοποθετείται πριν από …12 περίπου χρόνια και ακόμα δεν έχει φθάσει στο τέλος του.

Από τον πρώτο καιρό της δεκαετούς «βαθιάς» οικονομικής κρίσης που ενέσκηψε στην χώρα, το 2009, ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του, Σωτήρης Θεωδορίδης, είχε εκδηλώσει την πρόθεση του, τότε, να πουλήσει το 50% του mall της πρώην Pasal Development, από το βήμα της Γ.Σ. των μετόχων της εταιρίας, χωρίς ποτέ να προχωρήσει εκείνο το πλάνο. Όταν τα δανειακά «βάρη» άρχισαν να αυξάνονται εν μέσω ύφεσης για την Pasal, οι σκέψεις για το πωλητήριο στο εμπορικό κέντρο της οδού Πειραιώς επανήλθαν δυναμικά, με φόντο την εξυγίανση και την «σωτηρία» της. Αν και μέχρι να υπάρξει εξέλιξη διαπιστώθηκαν αρκετά «μπρος-πίσω» στην υπόθεση εκ μέρους του Σ.Θεοδωρίδη (…που δεν φαινόταν διατεθειμένος να αποχωρισθεί εύκολα το δημιούργημα του, μα αναγκάσθηκε να το πράξει), τελικά το Athens Heart «παραδόθηκε» στα χέρια χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, έναντι της διαγραφής χρεών ύψους 55 εκατ., στο πλαίσιο της συμφωνίας αναδιάρθρωσης της Pasal Development, νυν Premia Properties με μεγαλομέτοχο της πια τον Ελληνοσουηδό επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη…

Στην συνέχεια, η κοινοπραξία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (NBG) με τον Αμερικανικό «κολοσσό» της Hines, Αύγουστο του 2019, έθεσε ως στόχο την ανακατασκευή του mall σε premium εκπτωτικό εμπορικό εμβαδού 22.000 τ.μ., αλλά 18 μήνες αργότερα, Φλεβάρη του 2021, το πλάνο αυτό εγκαταλείπεται (όπως και άλλα σχέδια στο παρελθόν) και η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για το Athens Heart ξεκινά από την αρχή!

Και τώρα, τι έπεται για το mall; Ποια θα είναι η «μοίρα» του; Ποιος θα επενδύσει σε αυτό, σε μια  δύσκολη εποχή για το λιανεμπόριο; Με ποιο πλάνο;

Οι περιορισμοί στην κίνηση των καταναλωτών λόγω της πανδημίας του COVID-19 και τα αλλεπάλληλα lockdowns «εξανεμίζουν» τους τζίρους δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων – συμπεριλαμβανομένων όσων «φιλοξενούνται» στα κλειστά, σήμερα, εμπορικά κέντρα- και αυτός ήταν ένας λόγος για τον οποίο το σχέδιο για το «Gazi Outlet» μπήκε στο …συρτάρι.

Συνεπώς, τα ερωτηματικά για το μέλλον του Athens Heart θα απαντηθούν όταν (και αν;) μετουσιωθεί στην πράξη το φημολογούμενο επενδυτικό ενδιαφέρον από άλλον ξένο όμιλο που δραστηριοποιείται στην αγορά των ακινήτων και διατηρεί, επίσης, παρουσία στην Ελλάδα…

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΑΝΟΥ

Το «φλερτ» της Hines με το Athens Heart είχε το δικό του …παρελθόν, πριν η «σχέση» τους διακοπεί οριστικά. Αιτία, στο συγκεκριμένο timing οι διαφοροποιήσεις που έφερε στην στρατηγική του ισχυρού αμερικανικού επενδυτικού group ο κορωνοϊός, καθώς η Hines στρέφεται περισσότερο στους κλάδους της φιλοξενίας και της κατοικίας και λιγότερο στα εμπορικά ακίνητα.

Το πρώτο «χτύπημα» της Hines στην Ελλάδα ήρθε Σεπτέμβρη του 2017, αν και η ίδια εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα από το 2015 «λοκάροντας» διάφορους στόχους πριν κάνει την πρώτη της εξαγορά, με επικεφαλής της ένα ιδιαίτερα ικανό και δοκιμασμένο στέλεχος στις μεγάλες αγορές, τον Πολ Γομόμουλο και διαθέσιμα επενδυτικά κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ. Μετά από μια σειρά άγονων διαγωνισμών, η Hines με τίμημα 33 εκατ. -15 εκατ. ευρώ χαμηλότερο του αρχικού- απέκτησε από κοινού με την Henderson Park το εμβληματικό ξενοδοχείο Athens Ledra (νυν Grand Hyatt) και από τότε δεν έπαψε να «χτενίζει» το …real estate για ευκαιρίες.

Άνοιξη του 2018 το Athens Heart μπήκε στο «στόχαστρο» της Hines (με τις πληροφορίες να μιλούν για δυο εκδοχές, την απόκτηση ποσοστού ή την πλήρη εξαγορά του), ακολούθησε η συμφωνία της με την Εθνική Τράπεζα και 3 χρόνια μετά, το mall της Πειραιώς διαγράφηκε από τον σχεδιασμό της.

Μάλιστα πριν προκριθεί το project «Gazi Outlet», η Hines φερόταν να εξετάζει και την αλλαγή χρήσης του συγκεκριμένου mall, σε κτίριο γραφείων!

Προς την διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων είχαν «δείξει», πιθανόν, και οι όχι ιδιαίτερα ικανοποιητικές επιδόσεις του Athens Heart στην «καρδιά» της κρίσης, απέναντι στον σκληρό ανταγωνισμό από άλλα malls…   

ΤΑ ΝΕΑ PROJECTS

Οι μεγάλες οικιστικές αναπτύξεις κερδίσουν έδαφος στα νέα σχέδια της Hines, σε αντίθεση με τα εμπορικά ακίνητα, που «κόλλησαν» στην «δίνη» της υγειονομικής κρίσης.

Μια από τις καλές περιπτώσεις αποτελεί το ακίνητο-«φιλέτο» των Κτημάτων Κόνιαρη, στα Εφοπλιστικά της Βούλας, σε έκταση 71.000 τ.μ., το οποίο αποκτήθηκε από τις Hines- Henderson Park to 2020 και προορίζεται για την δημιουργία 400 πολυτελών κατοικιών, με κοινές υποδομές, ιδιωτικούς κήπους, πισίνες και υπηρεσίες security και ορίζοντα ολοκλήρωσης του project εντός 4ετίας.

Το «project Voula» της εταιρείας VHPH Properties (των Hines και Henderson Park), το οποίο κατατέθηκε στην Enterprise Greece στα τέλη του περασμένου έτους θα  βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι τις 4 Μαρτίου 2021…

Πρόσφατες επενδύσεις της, εντός του 2020, ήταν και τα deals για τα ξενοδοχεία της Μαμιδάκη και της οικογένειας Κεφαλογιάννη στην Κρήτη. Μαζί με τη Henderson, έχει αποκτήσει τα Hotels Coral και Ερμής, το πέντε αστέρων Apollonia Beach Resort & Spa, το τετράστερο Santa Marina Beach Resort και το πεντάστερο Sitia Beach City Resort & Spa.

Όσον αφορά το εμπορικό real estate, η Hines ανέπτυξε σε χρόνο ρεκόρ το ακίνητο που απέκτησε από την Black Rock (όπου σχεδιαζόταν ο πολυχώρος Academy Gardens) και εκεί, μεταξύ άλλων, στεγάζεται κατάστημα της γαλλικής αλυσίδας ιδιοκατασκευών Leroy Merlin.

Εκτός από τις αρνητικές εξελίξεις με το Athens Heart για την Hines, ανάλογο συνέβη και την υπόθεση ενός άλλου εμπορικού ακινήτου. Συγκεκριμένα, είχε εκπνεύσει νωρίτερα και η 2ετής συμφωνία με τις τράπεζες για την ανάπτυξη του ημιτελούς mall στον Βοτανικό, με αποτέλεσμα το έργο να τεθεί και πάλι επί μηδενικής βάσης…

(Πηγή: Deal)

 

 

 

Κοινοποίηση: