Ένα από τα μεγαλύτερα σε διάρκεια και σημασία «σίριαλ» της ελληνικής αγοράς, σε έναν κλάδο ο οποίος περιήλθε στα όρια της κατάρρευσης κατά την διάρκεια της πολυετούς οικονομικής κρίσης, αυτό της συγχώνευσης της Μπήτρος Μεταλλουργική με την ΣΙΔΜΑ, ολοκληρώθηκε -«με την βούλα» της Επιτροπής Ανταγωνισμού- τον περασμένο Ιούλιο (21/7). Έξι μήνες μετά, τα οφέλη που απορρέουν (και) από το συγκεκριμένο deal θεωρούνται αμφίπλευρα, τόσο για την Μπήτρος που «έδωσε» την μεταλλουργική της δραστηριότητα, όσο και για την ΣΙΔΜΑ, η οποία την απέκτησε.

Μια συμφωνία η οποία πέρασε «δια πυρός και σιδήρου», συνάντησε εμπόδια, «κόλλησε» σε κάποιες δύσκολες περιόδους και εν τέλει υλοποιήθηκε μετά από …χρόνια συζητήσεων, προσφέροντας «ανάσες» και στα δυο μέρη ενός πολυσυζητημένου επιχειρηματικού «γάμου».

Το deal, που προχώρησε με τις «ευλογίες» των πιστωτριών τραπεζών και αποτέλεσε την «βάση» για την αναδιάρθρωση των δανείων τους, προσφέρει στις δυο εταιρίες την δυνατότητα να κινηθούν με περισσότερη άνεση και στην ΣΙΔΜΑ να αδράξει τις όποιες ευκαιρίες φέρνει η σταδιακή ανάκαμψη του κλάδου της  εμπορίας ειδών σιδήρου-χάλυβα…

Στην «δίνη» της ύφεσης, τέλη 2012 με αρχές 2013, η Μπήτρος Συμμετοχική της οικογένειας του Γιάννη Μπήτρου μέσα από μια σειρά ενεργειών ξεκινούσε την προσπάθεια της για να «θωρακιστεί» απέναντι στην κατακόρυφη «βουτιά» που είχε σημειώσει, τότε, ο κλάδος της μεταλλουργίας και ιδίως του χάλυβα και του σιδήρου (ο πρώτος κατά -85%, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 1990, ο δεύτερος -50%).

Λίγο αργότερα, μπήκε «στο τραπέζι» η …κουβέντα με την ΣΙΔΜΑ (ηγέτιδα στην μεταποίηση χαλυβουργικών προϊόντων, με εκ των μετόχων της την Βιοχάλκο του Στασινόπουλου, μέσω της Σιδενόρ), η οποία κατάφερε να εξέλθει της κρίσης του κλάδου με βελτίωση των αποτελεσμάτων της, ήδη από το 2017…

Τώρα, οι προοπτικές για το 2021 και μετά βελτιώνονται, σαφώς, για τη ΣΙΔΜΑ, που ποντάρει στην αύξηση του κύκλου εργασιών της από την οικοδομική δραστηριότητα, αλλά και την ενίσχυση της παρουσίας της σε αγορές των Βαλκανίων και των επενδύσεων της σε αυτές μέσω θυγατρικών (σε Βουλγαρία και Ρουμανία).

Όχι τυχαία, στέλεχος της ΣΙΔΜΑ – μετά την υπογραφή μνημονίου- είχε δηλώσει για το deal του καλοκαιριού πως «πρόκειται για τη σημαντικότερη εξέλιξη στο χώρο των μετάλλων τα τελευταία αρκετά χρόνια»…

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ PROJECTS

Οι νέες προσδοκίες απορρέουν και από το γεγονός ότι αναμένεται να ξεκινήσουν ορισμένα μεγάλα έργα ή να «επανεκκινηθούν» κάποια. Γιατί, πολλά projects «πάγωσαν» λόγω της αβεβαιότητας που προκάλεσε το πρώτο lockdown της πανδημίας του κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν, από πέρσι τον Μάρτιο, σε ολόκληρη την αγορά.

Το πλήγμα της δεκαετούς οικονομικής κρίσης αποδείχθηκε ιδιαίτερα βαρύ και η κατάσταση επιδεινώθηκε με την εμφάνιση του COVID-19, σε ένα χρονικό σημείο που οι βιομηχανίες του κλάδου ήλπιζαν ότι θα καταφέρουν να «συνέλθουν»…

Τώρα, μετά από ένα πτωτικό εννεάμηνο (-7,1% στον κύκλο εργασιών της) η ΣΙΔΜΑ είδε τα μεγέθη της να βελτιώνονται στο 4ο τρίμηνο.

Η οικογένεια Μπήτρου διατηρεί, βεβαίως, παρουσία στην «επόμενη μέρα» της ΣΙΔΜΑ, που αποκομίζει οφέλη και σε παραγωγικό επίπεδο μετά την συγχώνευση της Μπήτρος Μεταλλουργική, αυξάνοντας ταυτόχρονα τα μερίδια της στην αγορά.

Η ΣΙΔΜΑ απορρόφησε το λειτουργικό κομμάτι της μεταλλουργίας, την εμπορική δραστηριότητα και το πελατολόγιο εκτός από τη δραστηριότητα που αφορά τα προϊόντα μπετοσιδήρου της Μπήτρος.

Μέσω της συμμετοχής της σε ΑΜΚ με εισφορά σε είδος η Μπήτρος Συμμετοχών απέκτησε το 25% των μετοχών της ΣΙΔΜΑ, ενώ, ο Παναγιώτης Μπήτρος είναι πρόεδρος και στις δυο εταιρείες.

ΤΑ «ΣΗΜΑΔΙΑ» ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Εν μέσω της πανδημίας και παρά την επιβολή του 3ου, ουσιαστικά, lockdown, τα «σημάδια» που κάνουν πιο αισιόδοξο κλίμα για την «νέα εποχή» τόσο για την ΣΙΔΜΑ, όσο και για την οικογένεια Μπήτρου, είναι δυο:

Πρώτον, το ότι η αύξηση της ζήτησης στα προϊόντα του κλάδου, όπως προαναφέρθηκε, συνεχίζεται. Δεύτερον, θετική εξέλιξη θεωρείται η μεγάλη άνοδος των διεθνών τιμών του μετάλλου, που επηρεάζει και το μικτό περιθώριο κέρδους των εταιρειών.

Από εκεί και πέρα, η απορρόφηση από την ΣΙΔΜΑ της λειτουργικής δραστηριότητας της ανταγωνιστικής Μπήτρος Μεταλλουργικής, με παράλληλη μεταφορά δανειακών υποχρεώσεων και αναδιάρθρωση τους εν τω συνόλω στο νέο εταιρικό σχήμα, συνοδεύεται από την ενίσχυση των επιδόσεων της και τις οικονομίες κλίμακος.

Για την ΣΙΔΜΑ, η ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων ολοκληρώθηκε το 2020, με την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής τους και την μείωση του κόστους του χρήματος γι’ αυτήν για τα προσεχή χρόνια.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ REAL ESTATE

Η Μπήτρος υπήρξε leader στην ελληνική αγορά των χαλυβουργικών τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, όταν η έναρξη της μακράς κρίσης οδήγησε στο ναδίρ ακόμα και τους ισχυρότερους «παίκτες» του ευρύτερου μεταλλευτικού κλάδου.

Η επέκταση της Μπήτρος σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως το real estate, όμως, οι επενδύσεις της στα ακίνητα δημιούργησαν άλλα προβλήματα, εξ΄ αιτίας της παράλληλης, τότε, καθίζησης της εγχώριας κτηματαγοράς.

Την εποχή της μεγάλης κρίσης, κοινό μυστικό ήταν ότι ο Γιάννης Μπήτρος βρέθηκε σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή από το εξωτερικό χωρίς να προκύψει κάτι κι ακόμα στο σχέδιο περικοπών συμπεριελήφθη τότε και η Big Solar, εταιρία που ιδρύθηκε όταν ο επιχειρηματίας δραστηριοποιήθηκε και στα φωτοβολταϊκά συστήματα…

(Από την εφημερίδα DEAL news)

Κοινοποίηση: