Άρθρο στο THE OBJECTIVE.GR 

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Σ. ΚΩΤΟΥΛΑΣ MSc, PhD, FETCS, FCCP

ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

METROPOLITAN GENERAL

Τ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΩΝ ΘΩΡΑΚΟΣ, ΚΑΡΔΙΑΣ & ΑΓΓΕΙΩΝ

www.kotoulas.com


Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας: 15 λόγοι που την κάνουν ιδανική

 

Η αορτική βαλβίδα της καρδιάς στο πέρασμα του χρόνου μπορεί να παρουσιάσει δυσλειτουργία, είτε με τη μορφή της στένωσης, είτε με ανεπάρκεια.

Τι πρέπει να κάνει ο ασθενής όταν θα πρέπει να αντικαταστήσει τη βαλβίδα του;

Σήμερα, η γενική τάση είναι να μην κάνουμε μεγάλες τομές. Έτσι τείνει να επικρατήσει η ελάχιστα επεμβατική ή ενδοσκοπική μέθοδος, με τομή του δέρματος 5-7 εκατοστά στο στέρνο ή δίπλα σε αυτό. Ο καρδιοχειρουργός αφού ανοίξει την αορτή αφαιρεί την κατεστραμμένη βαλβίδα του ασθενή και τοποθετεί τη νέα βαλβίδα. Η χειρουργική επέμβαση διαρκεί 2 με 3 ώρες. Ο ασθενής κοιμάται και έτσι δεν νιώθει πόνο κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αλλά ούτε μετά από αυτό. Απαιτείται μία νοσηλεία 4-5 ημέρες και η πλήρης αποκατάσταση γίνεται σε ένα μήνα.

Μη ξεχνάμε ότι η κλασσική καρδιοχειρουργική επέμβαση απαιτεί την μέση στερνοτομή, δηλαδή τομή 25-30 εκατοστά, συνήθως 8-10 ημέρες νοσηλείας και πλήρη αποκατάσταση σε τρεις μήνες.

Γιατί πρέπει να υποβληθώ σε ελάχιστα επεμβατική τεχνική και όχι σε TAVI;

Σημαντικά πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι ότι απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες των ασθενών και εφαρμόζεται τόσο στη στενωμένη, όσο και στην ανεπαρκούσα βαλβίδα. Είναι η μέθοδος για την δίπτυχη βαλβίδα και την ενδοκαρδίτιδα. Μπορεί να αντιμετωπισθεί συγχρόνως και το ανεύρυσμα της αορτής. Μη ξεχνάμε εξάλλου ότι η αχίλλειος πτέρνα της TAVI είναι η παραβαλβιδική διαφυγή με τα προβλήματα που ακολουθούν, το μεγάλο ποσοστό τοποθέτησης βηματοδότη, η δυσκολία μετά μέχρι αδυναμία αντιμετώπισης της στεφανιαίας νόσου. Αντίθετα με την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, υπάρχει η δυνατότητα επιλογής της κατάλληλης από όλη την γκάμα των βαλβίδων, και της νέας τεχνολογίας, ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ασθενή, η απουσία παραβαλβιδικής διαφυγής και τοποθέτησης βηματοδότη. Εξάλλου, όταν η μέθοδος TAVI παρουσιάσει προβλήματα αντιμετωπίζεται πάντα με τη μέθοδο αυτή. Σήμερα, η μέθοδος TAVI, στην Ελλάδα, πραγματοποιείται μόνο σε ασθενείς με μεγάλο εγχειρητικό κίνδυνο λόγω προβλημάτων.

Τι πλεονεκτήματα έχει η ελάχιστα επεμβατική τεχνική;

Υπάρχουν δεκαπέντε λόγοι που οδηγούν στην επιλογή της μεθόδου

 • Ο ασθενής δεν λαμβάνει σκιαγραφικό, που μπορεί να προκαλέσει νεφρική δυσλειτουργία
 • Ο ασθενής δεν ακτινοβολείται
 • Δεν διανοίγεται το περικάρδιο και διατηρείται έτσι το φυσιολογικό περιβάλλον της καρδιάς
 • Μπορεί να συνδιαστεί η επέμβαση με επέμβαση ανευρύσματος αορτής
 • Ελαχιστοποίηση της απώλειας αίματος
 • Μείωση παραμονής στη ΜΕΘ στο μισό
 • Ελάχιστος πόνος – άμεση κινητοποίηση
 • Μειωμένος κίνδυνος λοιμώξεων
 • Εκμηδένιση παραβαλβιδικής διαφυγής
 • Εκμηδένιση αναγκαιότητας τοποθέτησης μόνιμου βηματοδότη
 • Ελάχιστες μετεγχειρητικές επιπλοκές
 • Παραμονή στο νοσοκομείο για 4-5 μέρες
 • Ταχύτερη ανάρρωση
 • Ταχύτερη επιστροφή στην κανονική ζωή
 • Εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα

Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω πριν το χειρουργείο;

Ο ασθενής υποβάλλεται μόνο σε υπερηχογράφημα καρδιάς, στεφανιογραφία, απλή αξονική τομογραφία θώρακος, τρίπλεξ αρτηριών και γενικές εξετάσεις αίματος. Άλλες εξετάσεις πρέπει να γίνουν μόνο αν ο ασθενής παρουσιάζει ειδικά προβλήματα υγείας.   

 Που μπορώ να υποβληθώ σε τέτοια επέμβαση;

Η ελάχιστα επεμβατική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας είναι σύγχρονη και πολύ εξειδικευμένη μέθοδος που πραγματοποιείται από συγκεκριμένους και έμπειρους καρδιοχειρουργούς. Το κέντρο μας πραγματοποιεί την επέμβαση αυτή ως επέμβαση ρουτίνας. Εξάλλου, είμαστε το πρώτο καρδιοχειρουργικό κέντρο που πραγματοποιήσαμε σύνθετη επέμβαση αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας και αορτής στην Αθήνα.

 

 

 

Κοινοποίηση: