Με κεφάλαια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ συνολικά στα «ρεζερβουάρ» τους, συγκεντρωμένα από μεγάλους Έλληνες επιχειρηματίες και διεθνείς θεσμικούς investors, τα ελληνικά funds προετοιμάζουν μεθοδικά ένα νέο κύκλο επενδυτικών κινήσεων, στοχευμένων σε συγκεκριμένους τομείς της εγχώριας αγορας με προοπτικές για την «επόμενη ημέρα» της οικονομίας.

Η πανδημική κρίση μπορεί να δείχνει ακόμα «τα δόντια της», όμως, οι ευκαιρίες δεν λείπουν στο «μέτωπο» του επιχειρείν. Ευκαιρίες με «δύο όψεις».

Τόσο για αυτούς οι οποίοι θα αποκτήσουν στρατηγική συμμετοχή σε μια αναπτυσσόμενη επιχείρηση με το βλέμμα στραμμένο στις μελλοντικές υπεραξίες, όσο και για αυτούς που θα λάβουν σημαντικά ποσά –έναντι της πώλησης ενός ποσοστού- για να χρηματοδοτήσουν την υλοποίηση των νέων πλάνων τους.

Το 2021 αναμένεται αρκετά «θερμό» επενδυτικά, αρκεί να αποδειχθεί στην πράξη αυτό που λέει ο λαός. Ότι «η καλή μέρα, από το πρωϊ φαίνεται». Διότι, πριν κυλήσουν τα πρώτα 24ωρα του νέου έτους, ήρθαν οι πρώτες νέες επενδύσεις  από τα …greek funds, με την απόκτηση μετοχικού μεριδίου από το Elikonos 2 S.C.A. SICAR  στην Megas Yeeros και λίγο αργότερα με την «τοποθέτηση» της EOS Capital Partners στην Eurocatering («Φρεσκούλης»).

Τα δυο νέα επενδυτικά «χτυπήματα» των ελληνικών funds στον κλάδο των τροφίμων, δεν αναιρούν το ενδιαφέρον και για άλλους, όπως real estate, start ups, τεχνολογία, βιομηχανία κ.α.

«Εκ παραλλήλου» με την δραστηριότητα των ξένων funds που «λοκάρουν» από την πλευρά τους διάφορους στόχους στην χώρα, τα επενδυτικά σχήματα ισχυρών Ελλήνων, επιχειρηματιών ή και στελεχών προερχόμενων από τον τραπεζικό τομέα, εκτιμάται ότι θα φθάσουν ίσως και σε διψήφιο αριθμό deals, αν βοηθήσουν και οι οικονομικές συνθήκες…

ΑΥΤΟΙ «ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΟΝ ΧΟΡΟ»   

Η «ομάδα» των ελληνικών funds –και family funds- μετρά περισσότερους από 10 «παίκτες», αν και δεν διαθέτουν όλοι την ίδια εμβέλεια. Ποια πρόσωπα πρωταγωνιστούν;

Ποια η φιλοσοφία τους, πόσα τα κεφάλαια τους, ποια τα «πεδία ενδιαφέροντος», ποιοι οι στόχοι τους;

Το πιο πρόσφατο deal πιστώνεται στην EOS Capital Partners, με επικεφαλής της ένα από τα πιο έμπειρα στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα, πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας και τ.Πρόεδρο της Lamda Development, Απόστολο Ταμβακάκη. Το fund εμφανίζει μια «ροπή» προς τα τρόφιμα, καθώς οι 3 από τις 5 ως τώρα επενδύσεις του (Eurocatering, Μινέρβα, Agrifreda, πλην των Cosmos Sport, Obrela Security Industries) εντοπίζονται σε αυτό το «κομμάτι».

Με «καύσιμα» 120 εκατ. ευρώ, κατευθύνει το 50% αυτών στην εξαγορά μεριδίων σε εταιρίες τροφίμων και το άλλο 50% σε άλλους κλάδους (βιομηχανία, fintech, retail, φαρμακευτικά προϊόντα, υπηρεσίες φιλοξενίας, εστίαση, ενεργειακή απόδοση)…

Το «ρόδι» έσπασε το Elikonos 2 S.C.A. SICAR (Tάκης Σολωμός-Παντελής Παπαγεωργίου) που ανακοίνωσε …5η Γενάρη την 5η του, επίσης, επένδυση στην εξωστρεφή Μέγας Ελληνικός Παραδοσιακός Γύρος Α.Ε., η οποία παράγει 80 κωδικούς προϊόντων, διαθέσιμων σε Ευρώπη, Β.Αμερική, Κ.Αμερική, Μ.Ανατολή. Το Elikonos αύξησε τα κεφάλαια του σε 85 εκατ. με κύριο προσανατολισμό προς τα τρόφιμα (Megas Yeeros, Andromeda Seafood, Ροδούλα, Μινέρβα Ελαιουργική, συν την συμμετοχή του στην εταιρεία καλλυντικών Youth Lab)…

ΝΕΑ ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος τραβά και πάλι τα «φώτα» πάνω του λόγω της δημιουργίας ενός ακόμα fund (μετά την Damma Holdings και το Diorama Ι), το Diorama II.

Ο επί σειρά ετών βασικός μέτοχος και CEO της μεγαλύτερης επιχείρησης τροφίμων στην Ελλάδα (Δέλτα/Vivartia) και τέως επικεφαλής του ΣΕΒ, ως anchor investor του fund Diorama Investments Sicar S.A. (πρόεδρος του ο τ.CEO της Eurobank Ν.Νανόπουλος) έκανε δυναμικό come back στον κλάδο με το deal των 45,1, εκατ. για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της «Μινέρβα».

Σε μια 6ετία με κεφάλαια 135 εκατ. το Diorama πρόσθεσε στο portfolio του στρατηγικές μειοψηφικές συμμετοχές σε 10 εξωστρεφείς ελληνικές μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις (Atlas Tapes, Damavand, Akazoo/InternetQ, Adam Pack, Axel Accessories, Viva Wallet Holdings,  Lariplast, Μινέρβα, PharOS, ΕΖΑ). Το Diorama II βάζει στο «στόχαστρο» μεγαλύτερες εταιρίες – και στο εξωτερικό…!

ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΣΟΣ  

Στην «μάχη» πέφτει και το SMER-emedium Cap με frontman τον τέως πρόεδρο της Eurobank, Νικόλαο Καραμούζη, «συνοδοιπόρους» του τον πρώην επικεφαλής του Olympia Group Κώστα Καραφωτάκη και τον Θεόδωρο Μόσχο, που κατείχε κορυφαία θέση στην Ελλάκτωρ και αρχικά κεφάλαια + 100 εκατ.

Στο monitoring του μπαίνουν εταιρίες με αναπτυξιακές προοπτικές από τους κλάδους τροφίμων,  ελαφράς βιομηχανίας, οικοδομικών υλικών, φιλοξενίας, δίκτυα λιανικής και χονδρεμπόριο.

Το family fund VNK Capital του φαρμακοβιομήχανου Βασίλη Κάτσου και της αδελφής του Νέλλης, ανήκει στους δυνατούς «παίκτες», διαθέτοντας πολλά «καύσιμα» από το deal των 500 εκατ. του 2015 από την πώληση του 80% της Pharmathen στην BC Partners.

Μεγαλύτερη κίνηση του παραμένει η από κοινού με τον Πάνο Γερμανό, μέσω Voxcove Holdings, απόκτηση ποσοστού στο μ.κ. της Lamda Development, με «φόντο» το mega project του Ελληνικού, ενώ, στα χέρια του «επέστρεψε» η εμπορική δραστηριότητα της Pharmathen στην Eλλάδα.

Εισήλθε, ακόμα, στα τρόφιμα με την εξαγορά του 36% της «Παλίρροια», την αγορά του καφέ με την Cafetex (Coffeeway), τις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας (SEA Medical Health Clinic), το γιότινγκ (First Quality Yachts) κ.α. και «λοκάρει» νέους στόχους σε φάρμακα και τεχνολογία.

ΑΛΛΟΙ 5+4

Στις επενδυτικές «επάλξεις» παραμένουν τα funds Virtus South European Fund (Λάμπρος Παπακωνσταντίνου- Angelo Moskov), Dromeus Capital (Αχιλλέας Pισβάς), SouthBridge Europe Mezzanine (Eύη Aνδριανού, Γιώργος Mαυρίδης, Mίλτος Kορνάρος), Synergia Hellenic Fund IV (ιδιωτικά κεφάλαια) και το βρετανικό Brookstreet Equity Partners ελληνικών συμφερόντων (Όμηρος Σαρίκας, Γιώργος Μπόλος, Κωνσταντίνος Μαχαίρας).

To Virtus εξαγόρασε Αστήρ Αφοί Βυτογιάννη και μετέχει στην Three Cents και τα πολυκαταστήματα Attica, το Dromeus Capital εστιάζει στο εμπορικό real estate (πλειοδότησε για ακίνητα της Βωβός), το SouthBridge Europe Mezzanine έχει τοποθετηθεί σε 8 εταιρίες (Hotel Brain, Cosmos Yachting Hellas, INKAT, Manifest, Arivia, Katikies Group, Alpha Διανομές, Skroutz), το Brookstreet σε 3 (Gizelis Ρομποτική, NanoPhos, Terracom) και τα –υπό το Equi fund-  Marathon VC, Velocity Partners, Metavallon VC, Venture Friends II επενδύουν σε start ups.

 

«ΚΑΒΑ» 93 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Ποιοι θα μπουν

στο Φαιστός;

Στον «κουμπαρά» του υπό δημιουργία κρατικού επενδυτικού fund Φαιστός έχουν μπει, για αρχή, 93 εκατ. ευρώ περίπου, από τα έσοδα της δημοπρασίας για την παραχώρηση των συχνοτήτων του 5G στους 3 τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Τώρα, ξεκινά η αναζήτηση και η προσπάθεια προέλκυσης κεφαλαίων από ιδιώτες επενδυτές, για την αύξηση του ποσού με το οποίο θα χρηματοδοτηθούν start ups και επιχειρήσεις που αναπτύσσουν εφαρμογές που θα αξιοποιούν τις τεράστιες δυνατότητες του νέου «υπερδικτύου» της κινητής.

Η συμμετοχή τους υπολογίζεται σε ένα ποσοστό 30% και το χρονοδιάγραμμα της σχετικής διαδικασίας φθάνει στο εξάμηνο, πριν αρχίσει η επιλογή των business plans που θα ενισχυθούν χρηματοδοτικά. Ο πήχης των επενδύσεων του νέου fund θα τοποθετηθεί πολύ πιο ψηλά και βέβαια το επόμενο ερώτημα που ζητά απάντηση είναι ποιοι ιδιώτες θα μπουν στο Φαιστός, με «φόντο» την «ψηφιακή επανάσταση» στην Ελλάδα;

Το fund στοχεύει στην δημιουργία ενός ελληνικού «οικοσυστήματος» 5G και την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών σε βασικούς κλάδους της οικονομίας, όπως μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα, μεταποίηση-βιομηχανία, τουρισμός, υγεία, δικτύων κοινής ωφέλειας κ.α.

(Από την εφημερίδα DEAL news)        

Κοινοποίηση: