Όταν ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ αποφάσιζε να πληρώσει «μια περιουσία» για να αγοράσει το αγαπημένο νησί του αείμνηστου Αριστοτέλη Ωνάση, πίστεψαν πολλοί ότι ο Ρώσος billionaire ήθελε να δημιουργήσει το δικό του «καταφύγιο» στον «παράδεισο» του Ιονίου.

Άποψη που ενισχύθηκε από τη μέρα που ο ολιγάρχης διοργάνωσε καλοκαίρι του 2014 το «πάρτι του …αιώνα» για τα 25α γενέθλια της κόρης του, Εκατερίνα και θύμισε την «παλιά χλιδή» του «Σκορπιού» (…έστω και αν, τελικά, μεταξύ των 120 VIP καλεσμένων της δεν διαπιστώθηκε η παρουσία της διάσημης Μπιγιονσέ. Ήταν εκεί, όμως, ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, η Σαρλότ Κασιράγκι και άλλοι famous, οι οποίοι γεύθηκαν γνήσιο ελληνικό ούζο, λευκαδίτικο κρασί και φυσικά βότκα).

Το ιδιωτικό νησί κατά την φημολογία της εποχής αποτελούσε «δώρο» στην Κάτια, που δήλωνε «ερωτευμένη» με αυτό και μαγεμένη από τον μύθο της οικογένειας Ωνάση.

Τελικά, το «σχέδιο» άλλαξε (;) και κόντρα σε όσους διέδιδαν ότι ο Ριμπολόβλεφ δεν σκόπευε να προχωρήσει σε τουριστική ή άλλου είδους ανάπτυξη στον «Σκορπιό», εκείνος έπραξε ακριβώς το αντίθετο!

«Έτσι είναι οι πλούσιοι», θα πει κανείς… Απρόβλεπτοι.  Και πάλι, από τον Απρίλη του 2013, τότε που γνωστοποιήθηκε το deal, ο μεγιστάνας χρειάσθηκε να περιμένει περίπου μια ολόκληρη 8ετία για να δει την τουριστική του επένδυση των 165 εκατ. ευρώ για την δημιουργία ενός luxury θέρετρου να μπαίνει στην «τελική ευθεία της» (σ.σ. 13/1/2021 υπογράφηκε και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η σχετική ΚΥΑ, ενώ, το «πράσινο φως» για την επένδυση είχε δοθεί από το υπουργείο ανάπτυξης 3 χρόνια νωρίτερα, στις 22.11 2017…).

Ούτε πολλά, ούτε λίγα τα 8 χρόνια αναμονής για μια επένδυση στην Ελλάδα, της μεγάλης γραφειοκρατίας, της πολυνομίας και των απίστευτων καθυστερήσεων…

Και τώρα; Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η επένδυση που θα υλοποιηθεί από την εταιρία «Μυκήναι Α.Ε.» θα ολοκληρωθεί το 2024 και θα περιλαμβάνει ένα κύριο τουριστικό συγκρότημα 84 κλινών, υποδομές ψυχαγωγίας κ.λ.π., με δυνατότητα φιλοξενίας 250 ατόμων. Με προεδρική σουίτα, βίλες, πισίνες, spa, η διώροφη «Ροζ Βίλα», 4 νέες πολυτελείς κατοικίες, πολυαθλητικό κέντρο, ελικοδρόμιο, στάβλους, αρένα ιππασίας, αμφιθέατρο, επέκταση λιμενικών εγκαταστάσεων, κ.α, κ.α., ενώ, παλαιότερα δεν είχε αποκλεισθεί η κατασκευή μέχρι και μονάδων αφαλάτωσης θαλάσσιου νερού και επεξεργασίας υγρών αποβλήτων.

Ο «Σκορπιός» θα μπορεί, πάντως, να χρησιμοποιείται και από την οικογένεια του Ριμπολόβλεφ, αλλά και να μισθώνεται, επίσης, ως …νησί σε ενδιαφερόμενους «ισχυρούς του χρήματος» και jet setters

για διακοπές, εκδηλώσεις και γενικά θα αποτελεί ένα υψηλής πολυτέλειας τουριστικό project.

Σε καιρούς, άλλωστε, που η πανδημία του COVID-19 «σαρώνει» τον πλανήτη και ο τουρισμός στην Ελλάδα δέχθηκε «βαρύτατο» πλήγμα, το high income μοντέλο του κλάδου κάθε άλλο παρά αντιμετώπισε προβλήματα. Τα luxury resorts λειτούργησαν με μεγάλα επίπεδα πληρότητας…

ΤΑ ΔΥΟ DEAL ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ …50 ΧΡΟΝΩΝ

Το mega project του «βασιλιά της ποτάσας» θα μεταμορφώσει «ριζικά» την φυσιογνωμία του «Σκορπιού», που μάλλον λίγες …ομοιότητες θα έχει τα προσεχή χρόνια με το «παρθένο», άγονο κι άνυδρο αρχικά, μα καταπράσινο αργότερα μετά τις παρεμβάσεις που του έγιναν, νησί των 800 στρεμμάτων το οποίο αγόρασε ο Ωνάσης το μακρινό 1963 (σ.σ. μετά από αρκετές αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του…) αντί 3-3,5 εκατ. δραχμών από τον επιχειρηματία Γεώργιο Φίλιππα (ή «Τρούμαν») με τον οποίο συνεργαζόταν, σε συμφωνία τους στο Σικάγο!

Μια 50ετία αργότερα, το 2013, ο Ρώσος ιδιοκτήτης του ομίλου Uralkali και της φημισμένης γαλλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Μονακό φέρεται να δαπάνησε 117 εκατ. ευρώ για την επαναγορά του νησιού, ποσό πολύ κάτω σε σύγκριση με τα 200-300 εκατ. που ακουγόταν πως ζητούσε κάποτε για να το πουλήσει η Αθηνά Ωνάση…

ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

Ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ έχει υποσχεθεί ότι θα προσπαθήσει να κρατήσει «ζωντανή» την ιστορία του νησιού που φιλοξενεί τους τάφους της οικογενείας και τον θρύλο του Αριστοτέλη Ωνάση και κανείς δεν αρνείται την ευαισθησία και τον σεβασμό που έχει δείξει και στα δυο.

Οι παλιοί του νησιού, οι πιο ηλικιωμένοι, έχουν να λένε ότι «η μισή …Λευκάδα πήρε σύνταξη από τον Αρίστο», για να δείξουν την συνεισφορά την συνεισφορά του αείμνηστου μεγάλου Έλληνα στην τοπική οικονομία.

Ο μύθος επαναλαμβάνεται; Οι τουριστικές business του Ρώσου κροίσου αναμφίβολα θα στηρίξουν την επιχειρηματική αγορά της περιοχής και θα «ανοίξουν» δουλειές για τους ντόπιους.

Τις πρώτες εκείνες ημέρες που κάποιοι έβλεπαν με καχυποψία τις πρώτες αλλαγές στο «Σκορπιό», ξεκινούσε μια σειρά δωρεές για να «κατευνάσει» τις (όποιες) αντιδράσεις και να «τείνει χείρα φιλίας».

Από το ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Λευκάδας, το φορτηγό στον δήμο και το σκάφος στο Λιμενικό Σώμα, μέχρι την παροχή αθλητικού υλικού στην ποδοσφαιρική ομάδα και τα προ μηνός test για τον COVID-19…

(από την εφημερίδα DEAL news)

 

 

Κοινοποίηση: