Αθλητισμός δεν θεωρούνται μόνο …η Super League1 και η Basket League, αν και ως θέαμα (καλό, κακό, μέτριο) η τηλεοπτική μετάδοση ενός αγώνα σίγουρα «βοηθά» για να περνά κανείς την ώρα του πιο ευχάριστα (αν πρόκειται για φίλαθλο) στην διάρκεια της δεύτερης καραντίνας των τελευταίων μηνών. Και το κυριότερο, δεν δημιουργούνται άλλοι κίνδυνοι για τα δυο μεγαλύτερα επαγγελματικά πρωταθλήματα της χώρας, στα  δημοφιλέστερα ομαδικά σπορ, τις ομάδες τους και τους (ακριβοπληρωμένους, ενίοτε, σε σχέση με άλλους) αθλητές τους. Σε αυτό δεν κάνουμε συγκρίσεις, ούτε «χωρούν»…

Το παρήγορο και σχετικά αισιόδοξο είναι ότι επιτράπηκαν πλέον οι προπονήσεις (και) στην ποδοσφαιρική Super League2, όπως και την Volley League ανδρών, γεγονός το οποίο κάνει κάποιους προπονητές άλλων κατηγοριών (με βάση δηλώσεις τους) να  πιστεύουν πως και αυτό θα συμβεί και στην Football League και την Γ’ Εθνική και αντιστοίχως και στα άλλα σπορ και κατηγορίες, ώστε να περάσουν και αυτές σταδιακά στην ενεργό δράση.

Πιθανόν, υπάρχουν ανάλογες σκέψεις και για τα τοπικά πρωταθλήματα και.., και.., και.., με βασικότερη και αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση την τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών πρωτόκολλων, σε συνεργασία με την ιατρική κοινότητα και προ πάντων την προστασία της δημόσιας υγείας.

Τεχνικοί ποδοσφαίρου με τους οποίους μιλήσαμε έχουν την αίσθηση (και όχι την βεβαιότητα, ούτε καν την επίσημη πληροφόρηση – το διευκρινίζουμε για να μην δημιουργούνται άδικα παρεξηγήσεις) ότι ενδεχομένως οι προπονήσεις στα «μικρά» πρωταθλήματα θα «ανοίξουν» μέσα στον Γενάρη, σε συνάρτηση πάντα με τον αριθμό των κρουσμάτων και τα λοιπά επιδημιολογικά δεδομένα του φονικού ιού και με ζητούμενο την μείωση τους κάτω από ένα όριο. Τριψήφιο και μακάρι διψήφιο (ή κάποτε και μηδενικό, μακάρι…).

Πότε θα «απεγκλωβιστούν», άραγε, από τα …σπίτια τους και οι χιλιάδες, οι πολλές χιλιάδες των νεαρών ερασιτεχνών αθλητών, μέλη των ομάδων των Ακαδημιών ποδοσφαίρου, μπάσκετ και όλων των αθλημάτων;

Οι ίδιοι (προπονητές) εκτιμούν πως πάντα με τις ίδιες προϋποθέσεις (την κάθετη μείωση των κρουσμάτων και την αυστηρή εφαρμογή όλων των μέτρων κατά της διασποράς του COVID-19) ίσως δοθεί το «σήμα» για την επαναλειτουργία των Ακαδημιών προς τα τέλη του Γενάρη!

Οι παίκτες πολλών ομάδων γυμνάζονται ατομικά, ακολουθώντας τις εξ’ αποστάσεως οδηγίες των προπονητών τους, οι οποίοι έχουν σε πολλές περιπτώσεις δημιουργήσει συνομιλίες μέσω κινητών τηλεφώνων και social media, από όπου παρακολουθούν τον τρόπο που αυτοί  αθλούνται για συντήρηση.

Οι Ακαδημίες έχουν μια μεγάλη ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ: οι αθλητές (και αθλήτριες) τους ΤΩΡΑ, σε αυτές τις νεαρές ηλικίες, ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ τα λεγόμενα βασικά στοιχεία των αγαπημένων τους  αθλημάτων και ΤΩΡΑ, επίσης, ΑΝΑΠΤΥΣΟΝΤΑΙ αθλητικά (και σωματικά), σε μια πολύ ΚΡΙΣΙΜΗ περίοδο για το μέλλον τους. Αν ΔΕΝ δουλέψουν, δηλαδή, πάνω σε αυτά τα οποία πρέπει, όχι απλά μένουν πίσω, αλλά μπορεί να «χαθούν» ως αθλητές, όσο παρατείνεται η απραξία τους λόγω της πανδημίας…

Παραδείγματα; Πολλά! Όταν π.χ. αθλητές σε Ακαδημίες προπονούνται 4 και 5 φορές εβδομαδιαίως με ένταση (χωρίς να υπολογίσουμε τους αγώνες) επί 1,5 ώρα και ξαφνικά από μια μέρα και μετά μπαίνουν …σε πλήρη αδράνεια το πρόβλημα γίνεται μεγάλο. (σ.σ. δεν είναι, σαφώς, το ίδιο να παρακολουθεί ένας προπονητής εξ’ αποστάσεως το πρόγραμμα επαγγελματιών και ενηλίκων αθλητών, με τον συνάδελφο του που έχει υπ’ ευθύνη του ανήλικα πιτσιρίκια, «μαθητές» ουσιαστικά και λειτουργεί, ταυτόχρονα, ΚΑΙ ως παιδαγωγός, μέσα από την φυσική, καθημερινή επαφή μαζί τους στην προπόνηση).

Θα πει κανείς: είναι η προτεραιότητα μας, ο αθλητισμός, στις μικρές ηλικίες; ΟΛΑ είναι προτεραιότητα. Η ζωή ή ίδια, σε όλες της τις εκφάνσεις και δραστηριότητες, είναι προτεραιότητα. ΔΕΝ «περικόπτουμε» τίποτα. Ο καθένας θέτει τις δικές του προτεραιότητες σαφώς. Σε αυτά δεν κάνουμε «εκπτώσεις». ΠΡΩΤΑ η ΥΓΕΙΑ, αυτό ΔΕΝ το συζητάμε καν.

Η εκπαίδευση (…η οποία, προφανώς, ΔΕΝ αντικαθίσταται από την εκπαίδευση), όπως και η αθλητική εκπαίδευση (… σε αυτή δεν υφίσταται καν θέμα «τηλεκπαίδευσης») θα πρέπει να πάρουν σειρά στην πορεία προς την επιστροφή στην κανονικότητα, όταν θα το κρίνουν οι αρμόδιοι.

«Νους υγιής, εν σώματι υγιή», έλεγαν οι αρχαίων ημών πρόγονοι. Δεν είναι μόνο αυτό, βέβαια. Κάθε χώρα χρειάζεται, έχει ανάγκη και τον ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ της (αν δεν το «καταλαβαίνουν» κάποιοι). Κι αθλητισμός, δεν σημαίνει ότι κάποιο ταλαντούχο παιδί …ξυπνά ένα πρωί «έτοιμος» αθλητής, χωρίς προπόνηση και χωρίς σε κάθε ηλικία να προπονείται σωστά, σε διαφορετικά ίσως «κομμάτια». Τα πιτσιρίκια αυτά αποτελούν την βάση του, το «θεμέλιο» του, το τόσο χρήσιμο πρώτο γράμμα της «αλφαβήτου» μας.

Για να μην μακρηγορούμε. Η …ανάλυση μας (απλή και όχι τόσο εξειδικευμένη) έγινε, ελπίζουμε, κατανοητή –και αφορά αμιγώς το κομμάτι του αθλητισμού (ούτε τα σχολεία, ούτε το εμπόριο, ούτε τις εκκλησίες).

Ευχή, να βρεθεί σύντομα ο ενδεικνυόμενος τρόπος και για το restart των Ακαδημιών. Οι …μπαμπάδες, άλλωστε, αναλαμβάνουν τον ρόλο του «personal trainer» ως έναν βαθμό μόνο και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κανονικότητα των προπονήσεων!

Να μην ξεχνάμε, ακόμα, ότι ΚΑΙ οι προπονητές είναι ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ. Σε έναν νευραλγικό, μάλιστα, και ιδιαίτερα «ευαίσθητο» τομέα της κοινωνίας… Μην τον «υποτιμάτε» τον αθλητισμό. Αθλητισμός, ίσον υγεία σωματική και ψυχική, εκπαίδευση, ικανότητα, χαρακτήρας, αναψυχή, πολιτισμός.

Μιχάλης ΚοσμετάτοςTHE OBJECTIVE.GR

S.O.S από τον Παναγιώτη Πελεκούδα: Σε απόγνωση η Α2 Ανδρών και η Α1 Γυναικών βόλεϊ- ΕΡΑσπορ101,8 «Πρωινός Μπαλαδόρος»

O αφελληνισμός των πρωταθλημάτων «αφανίζει» τις εθνικές ποδοσφαίρου και μπάσκετ

Κοινοποίηση: