Ένα από τα παράδοξα της εποχής Αλαφούζου στον Παναθηναϊκό αποτελεί το γεγονός ότι απολύονται προπονητές οι οποίοι ξεκινούν ένα ποδοσφαιρικό project και αναγκάζονται να το αφήσουν «στην μέση», χωρίς πάντα «ορατή» αιτία – όπως, κυρίως, συνέβη στην περίπτωση Δώνη. Ένα άλλο είναι οι πωλήσεις ποδοσφαιριστών αξίας, που θα είχαν να προσφέρουν …και στο γήπεδο, όχι μόνο στα ταμεία της ΠΑΕ. Να το πούμε παράδοξο και αυτό;

Εντάξει, όταν υπάρχει οικονομική ανάγκη – και «στενότητα»- δεν το θεωρείς απαραίτητα παράδοξο, αρκεί να μην γίνονται κινήσεις οι οποίες «διαλύουν» μια ομάδα.

Η, απαραιτήτως, να βρίσκεις και τους τρόπους για να αντικαθιστάς άμεσα αυτούς που πουλάς, χωρίς να θέτεις σε κίνδυνο τα «θεμέλια» του ποδοσφαιρικού σου «οικοδομήματος». (Κάτι που ισχύει και για ξένους του επιπέδου ενός Μπεργκ ή ενός Ζέκα και δεν τηρήθηκε όταν πουλήθηκαν και οι δυο. Γιατί, ούτε «αντι Μπέργκ» ισάξιος αποκτήθηκε, ούτε «αντί-Ζέκα»…)

ΟΚ. Τα λεφτά –για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς- θα «έρθουν» από έναν καλό παίκτη, όχι από τον…7ο αναπληρωματικό σου. Πάμε παρακάτω: να «δώσουμε» τον τίτλο του κειμένου, για να υπάρχει σαφές «στίγμα» στο ρεπορτάζ και να μην δημιουργηθούν παρεξηγήσεις. Ο κόσμος, λοιπόν, πρώτα αυτός, στέλνει το μήνυμα του στον ιδιοκτήτη, τον τεχνικό διευθυντή και τον προπονητή του Παναθηναϊκού κ.κ. Γιάννη Αλαφούζο, Πιέρ Ντρεοσί και Λάζλο Μπόλονι: να μην πουλήσετε ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ Έλληνα ποδοσφαιριστή σε αυτό το timing τουλάχιστον ή και στα …επόμενα, από αυτούς που αν δουλευτούν και δουλέψουν σωστά, θα είναι για καιρό τα βασικά «γρανάζια» της «μηχανής».

Το επιτάσσει, άλλωστε, αυτό και η ίδια η «ποδοσφαιρική λογική». Μιλάμε και για το τώρα και για το …μετά. Όχι π.χ. να ανανεώσει η «πράσινη» ΠΑΕ το συμβόλαιο του Βασίλη Ζαγαρίτη για να τον …πουλήσει «αύριο, μεθαύριο» με …περισσότερα. Η, τον Σωτήρη Αλεξαδρόπουλο, τον Ανδρέα Αθανασακόπουλο, ή…, ή…κ.λ.π.

Ούτε τον Γιάννη Μπουζούκη, ούτε τον Τάσο Χατζηγιοβάννη! Κι ας λέγονται κατά καιρούς διάφορα για δυο παίκτες, που αποδεδειγμένα ΔΕΝ έχουν κλείσει τον κύκλο τους στον Παναθηναϊκό (αλίμονο σε τέτοιες ηλικίες!) και παρόλα αυτά ακούμε από τον κάθε …πικραμένο, σενάρια επί σεναρίων. Πούλα τον έναν, πούλα τον άλλον, πότε αυτή η ομάδα θα «φτιάξει» ένα σύνολο με το απαραίτητο «βάθος»; Πως θα υπάρξει ανταγωνισμός, για να «σκοτώνονται» ποιος θα …πρωτοπαίξει στην ενδεκάδα;

ΦΤΙΑΞΕ ΟΜΑΔΑ, ΠΑΙΞΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ …ΠΟΥΛΑ

Και ως πότε μόλις αναδεικνύεται ένα ταλέντο, να φεύγει για να εισπράξει ένα – ας πούμε- σεβαστό ποσό η εταιρία; Ποιος ο λόγος να …βιαστεί να πουλήσει στο κάτω, κάτω ο Παναθηναϊκός ένα «φυντάνι» του με «Χ» ποσό, πριν προλάβει να «χτίσει» ομάδα και να παίξει πάλι Ευρώπη για να «διαφημίσει» το ρόστερ του στους ξένους και αργότερα να …μοσχοπουλήσει με ένα «3Χ» ποσό τον ίδιο παίκτη του;

Ούτε ποδοσφαιρικά, ούτε επιχειρηματικά «στέκει» αυτή η τακτική. Να πουλάς «μισοτιμής» ποδοσφαιριστές με προοπτική. Εκτός αν δεν έχεις ούτε …πλάνο, ούτε στόχο να δεις την ομάδα σου να διαπρέπει, επιτέλους, ξανά μακριά από τα ελληνικά σύνορα! Έπρεπε, άραγε, να κερδίσει ο Παναθηναϊκός την ΑΕΚ για να ειπωθούν όλα αυτά; Ίσως. Διότι, ξαφνικά το …υλικό που θεωρήθηκε περίπου «άχρηστο» σε προηγούμενα ματς, «αποθεώνεται» με …περίεργο τρόπο.

«Φτιάξε» ομάδα, παίξε Ευρώπη και …πούλα. Διότι, τότε θα έχεις και το απαραίτητο ταμείο για να καλύπτεις τα κενά του ρόστερ σου.

Για να μην υπάρχουν παρανοήσεις. Εκκαθαρίσεις σίγουρα δικαιούται να κάνει ο κάθε προπονητής. Ειδικά, ο Μπόλονι, που προσελήφθη στην μέση της σεζόν και υποχρεώνεται να «πατήσει» πάνω στις επιλογές των …ΡόκαΠογιάτος.

ΠΕΡΙ «BLACK LIST» ΚΑΙ Ο «ΚΟΡΜΟΣ»

Άλλο μια «black list» με παίκτες τους οποίους δεν θέλει ο προπονητής και άλλο να …μπουν (αόριστα) σε μια …λίστα με όλους μαζί και άλλοι, για «άλλους» λόγους. Οικονομικούς, ας πούμε. Εδώ λέμε, ο Παναθηναϊκός να συνθέσει έναν «ΚΟΡΜΟ» από ΔΙΚΑ του παιδιά και να τον ενισχύσει με ποιοτικές προσθήκες ξένων άσων, για να γίνει ξανά μεγάλος και να εγκαταλείψει οριστικά την τις πρακτικές του «ποδοσφαιρικού εμπορίου», που εφήρμοσε άλλες χρονιές!

Το αναφέρουμε, καθώς φήμες θέλουν τον μεγαλομέτοχο να έχει προωθήσει εντολή για πωλήσεις ή έστω μια πώληση ποδοσφαιριστή τον Γενάρη.

«ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ»

Όπως είχε δηλώσει στο THE OBJECTIVE.GR, μεταξύ πολλών άλλων, ο ζωντανός μύθος του «τριφυλλιού», ο Χουάν Ραμόν Ρότσα, σε μια αποκλειστική συνέντευξη- «ποταμό», «…υπάρχει πολύ ταλέντο στον Παναθηναϊκό, όπως φαίνεται και από τα παιδιά που μείνανε και από αυτά που φύγανε… Έχω την εντύπωση, όμως, ότι «καπελώνονται» κατά κάποιον τρόπο τα παιδιά της Ακαδημίας, που δουλεύουν χρόνια για να πετύχουν στην καριέρα τους. Και τα παιδιά που είναι τώρα στην πρώτη ομάδα κι αυτοί που φύγανε. Γιατί, βρίσκονται πάνω από 6 χρόνια στον Παναθηναϊκό περάσανε από όλα τα στάδια και είναι σε πλήρη σε ετοιμότητα από κάθε πλευρά σωματική, πνευματική ή και σε τακτική.».

Κι ακόμα: «Με μεταγραφές δεν φτιάχνονται ομάδες παιδιά. Με τον προγραμματισμό φτιάχνονται οι ομάδες. Συστήνω υπομονή στον Παναθηναϊκό. Μην το κάνουνε μπάχαλο τώρα, εκεί που δεν χρειάζεται. Να του δώσουμε πίστωση χρόνου, θέλει πίστωση χρόνου, αλλά να αλλάξουν το σκεπτικό τους. Να αξιοποιήσουν τα Ελληνόπουλα. Αφήνουμε τα παιδιά να παίξουν. Για μένα, αυτή την ώρα ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να φέρει απ’ έξω μόνο ποδοσφαιριστές μέχρι 22 χρονών, οι οποίοι θα διαθέτουν μια αξία μεταπώλησης αργότερα…»

THE OBJECTIVE.GR

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ:

«Κεραυνοί» του Χουάν Ρότσα στο THE OBJECTIVE.GR: «Θύμα ο Αλαφούζος όσων τον συμβουλεύουν λανθασμένα. «Καπελώνεται» η Ακαδημία, θα αργήσει ο Παναθηναϊκός να ξαναπάρει πρωτάθλημα!»

Τι θα πει «συμπαίκτης» του Αλαφούζου, δηλαδή; Τα σοβαρά deals γίνονται αλλιώς!

Κοινοποίηση: