Κούρασαν τα συνεχόμενα «μένω-φεύγω» του Γιάννη Αλαφούζου στον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό. Η νέα εκδοχή του «σίριαλ» που βιώνει η ομάδα και ο κόσμος της από τις 21 Σεπτέμβρη του 2017, όταν ο επιχειρηματίας ανακοίνωσε μέσω «τηλεοπτικού μηνύματος» την πρόθεση του να αποχωρήσει από το ποδόσφαιρο (σ.σ. και ουδέποτε ως τώρα την αναίρεσε) θέλει τον νυν μεγαλομέτοχο της αθηναϊκής ΠΑΕ να αναζητά «συμπαίκτη».

Τι σημαίνει αυτό, με λίγα λόγια; Προφανώς ζητείται «συμπαίκτης» με ποσοστό κάτω του 50%, για να μπορεί ο ίδιος ο κύριος Αλαφούζος να διατηρεί τον μετοχικό και διοικητικό έλεγχο της εταιρίας, με παράλληλη προϋπόθεση την καταβολή ενός σεβαστού ποσού μερικών εκατομμυρίων (δεν γνωρίζουμε για πόσα μιλάει) εκ μέρους του νέου επενδυτή, έναντι του ποσοστού μειοψηφίας που θα του πουλήσει – αν πουλήσει…

Ψάχνει για «συμπαίκτη»-χρηματοδότη, δηλαδή. Χρηματοδότηση, ίσον ρευστότητα, κεφάλαια κίνησης για την κάλυψη αναγκών, ή κάλυψη χρεών και λοιπών υποχρεώσεων.

Με ποιους ακριβώς όρους και για ποιον λόγο να …βάλει τα λεφτά του κάποιος σε αυτόν τον Παναθηναϊκό, δεν το εξηγεί κανείς, τουλάχιστον ακόμα.

Για να επενδύσει στην …συντήρηση της σημερινής κατάστασης ως «συμπαίκτης» του μεγαλομετόχου, με βάση ένα προϋπάρχον πλάνο στην κατάρτιση του οποίου, ουσιαστικά δεν θα έχει συμμετοχή και να βλέπει την ομάδα να εξακολουθεί να ζει «μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας» ή θα του παραχωρηθεί (και) η δυνατότητα παρεμβάσεων, παρότι θα παραμένει κάτοχος ενός μειοψηφικού ποσοστού; Δύσκολο το ένα, δύσκολο και το άλλο…

ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΙΚΕΙ ΑΛΛΟΣ;

Όσοι γνωρίζουν τα στοιχειώδη από το αμιγώς επιχειρηματικό ρεπορτάζ (διότι για Παναθηναϊκών συναισθημάτων υποψηφίους αγοραστές συζητάμε μεν, επιχειρηματίες δε…), αντιλαμβάνονται αμέσως ότι κανένας δεν βάζει τα χρήματα του χωρίς να θέσει στόχους, χωρίς business plan, χωρίς όρους, προϋποθέσεις και προοπτικές, διότι αυτή είναι και η έννοια της επένδυσης. Ούτε θα πληρώνει ο «Χ» επενδυτής για να …διοικεί άλλος με τα λεφτά του!

Θα πληρώσει για να αγοράσει όλη και όχι …μισή την ομάδα. Για να διοικήσει με τα δικά του πλάνα, με τους δικούς του ανθρώπους και να ζητά από αυτούς να λογοδοτήσουν για τα αποτελέσματα της (νέας) προσπάθειας, αν δεν πάει καλά ο,τιδήποτε.

Κι απ’ την στιγμή που τον Παναθηναϊκό απασχολεί και το θέμα της κατασκευής του νέου του γηπέδου, το project γίνεται πιο …σύνθετο. Ο νέος επενδυτής, θα πρέπει να έχει ξεκάθαρες θέσεις και για αυτό το μείζον ζήτημα και κυρίως την διάθεση και την οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτήσει (και) την δημιουργία του νέου γηπέδου.

Εκεί θα υποβληθεί και η «μεγάλη ερώτηση», αν υποθέσουμε πως προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για την πώληση ενός (μη πλειοψηφικού) «πακέτου» μετοχών της ΠΑΕ: «Εσείς, κύριε πόσα βάζετε για το γήπεδο;».

Πολύ λογικά, λοιπόν, όσα δήλωσε σε αθλητική εφημερίδα ο εξ’ Αμερικής ορμώμενος ομογενής επιχειρηματίας κος Δρακωτός. Δεν θα μπορούσε να πει κάτι διαφορετικό, έστω και αν η συγκεκριμένη πρόταση δεν μας έπεισε…

Το ίδιο θα απαντήσουν και οι οποιοιδήποτε άλλοι (ξένοι ή Έλληνες) επενδυτές ενδιαφέρονται για την απόκτηση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Η, το πλειοψηφικό ποσοστό ή τίποτα!

(Μόνη εξαίρεση θα μπορούσαν να αποτελέσουν κάποιοι «Παναθηναϊκοί» επιχειρηματίες, Έλληνες, που έναντι ενός μικρού ποσοστού μετοχών θα πρόσφεραν μικρά σχετικά ποσά για να στηρίξουν το εγχείρημα του Αλαφούζου, αλλά ούτε αυτοί έχουν εκδηλώσει ως τώρα ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στην μετοχική σύνθεση της ΠΑΕ ως μικρομέτοχοι. Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται αυτονόητο ότι δεν μιλάμε για αυτή την κατηγορία των επενδυτών…)

Η ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ, ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ

Η απόρριψη τέτοιων προτάσεων (πώλησης του πλειοψηφικού ποσοστού), με πολύ απλά …ελληνικά, αυξάνει το μέγεθος των ευθυνών του Γιάννη Αλαφούζου απέναντι σε έναν σύλλογο με ιστορία 112 χρόνων και τους φιλάθλους του, οι οποίοι δεν περιμένουν από εκείνον …λιγότερα από το «Πάρε το πρωτάθλημα, ’’ξαναχτίσε’’ την μεγάλη ομάδα του Champions League, αλλιώς ’’πούλα και φύγε’’».

Γιατί, κανείς δεν συμβιβάζεται πια με τους …πανηγυρισμούς (ορισμένων) για την κατάκτηση της …4ης θέσης του πρωταθλήματος!

Κούρασαν τα πολλά λάθη, κούρασαν οι αλλεπάλληλες αλλαγές …προπονητών, τεχνικών διευθυντών και πλάνων, κούρασε η αδυναμία «ανοικοδόμησης» μιας μεγάλης ομάδας, παρά τις …115-120 μεταγραφές της 8ετίας, κούρασαν όλα αυτά. Η υπομονή εξαντλήθηκε.

Αν αποτύχει και ο 67ετής Λάζλο Μπόλονι στην υλοποίηση ενός πλάνου με μοναδικό στόχο την «επιστροφή» του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού στο καλό αγωνιστικό …παρελθόν (του), δεν θα υπάρχει «αύριο». Και η πώληση της ΠΑΕ προς έναν επενδυτή ικανό να εγγυηθεί την «επόμενη μέρα» της ομάδας και της εταιρίας θα γίνει μονόδρομος!

Να περιμένουμε αν ο Ρουμάνος (ένας «κανονικός προπονητής», αναφώνησαν μετά την σύντομη θητεία του Ντάνι Πογιάτος πολλοί, μα «κανονικότατος» ήταν και ο Γιώργος Δώνης και τον έδιωξαν…) θα «σώσει» άλλη μια φαινομενικά …χαμένη χρονιά, για να μάθουμε αν θα …πουληθεί η ΠΑΕ; Την …11η χωρίς πρωτάθλημα και 3η σερί χωρίς Ευρώπη χρονιά… Στις πόσες «καίγεται»;

ΥΓ1. Δεν ξέρουμε φυσικά «πότε θα είναι καλύτερες οι συνθήκες για να πιάσει την τιμή που θέλει» ο …πωλητής, σύμφωνα με αναλύσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, όπως ούτε είναι δυνατόν να περιμένει τέτοιο timing ο …αγοραστής για να υποβάλει την πρόταση του.

ΥΓ2. Ο,τι αποκτά τόση δημοσιότητα, πριν καλά, καλά προχωρήσει στο «επόμενο στάδιο», συνήθως «ναυαγεί». Άγραφος κανόνας…

ΥΓ3. Από «διαρροές» χορτάσαμε. Μήνες τώρα, ακούμε ή διαβάζουμε ότι (κάποτε) ο Γιάννης Αλαφούζος «θα ανοίξει τα χαρτιά» του. Πότε; Γιατί αποφεύγει να τοποθετηθεί για όλα όσα αφορούν όχι μόνο αυτόν σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και τα 2,5 εκατομμύρια Παναθηναϊκών; Δεν απάντησε ποτέ, ούτε σε όσα είχε δηλώσει το καλοκαίρι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος

ΥΓ 4. Από το «φιάσκο» της υπόθεσης  με τον Παϊρόζ Πιένγκμπογκσαντ ελήφθη το μήνυμα; Μάλλον όχι. Όπως ούτε εκείνο από την κατάρρευση της πολυμετοχικότητας…

ΥΓ 5. Για τη νέα «σφαλιάρα» από τον Βόλο, τι σχόλιο να γίνει; Ποια κριτική αντέχει; Τα λέει ΟΛΑ ο κόσμος με τις αντιδράσεις του! Παίκτες «λίγοι», ομάδα «μικρή». Δεν πάει άλλο…

THE OBJECTIVE.GR    

 

Κρύβει κάτι η «σιωπή» του Γιάννη Αλαφούζου;- Οι απαντήσεις που «χρωστά» στους φιλάθλους του Παναθηναϊκού

 

Κοινοποίηση: