Εξακολουθεί να «τινάζει στον αέρα» τα έσοδα των ποδοσφαιρικών ομάδων η πανδημία του COVID-19, ένα 8μηνο μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στην χώρα και κανείς δεν μπορεί πια να προβλέψει …τίποτα για το μέλλον.

Αν, δηλαδή, θα παραμείνουν ολόκληρη την αγωνιστική σεζόν άδειες οι κερκίδες των ελληνικών γηπέδων από φιλάθλους ή …μισοάδειες και μέχρι πότε, με ποιο ποσοστό πληρότητας και –κυρίως- με τι μεγέθους οικονομικές επιπτώσεις στα ταμεία των ΠΑΕ!

Μέχρι στιγμής, κανένα σχέδιο «επαναφοράς» των οπαδών δεν προχωρά και οι πληροφορίες της «DEAL» αναφέρονται σε δυσοίωνες εκτιμήσεις ως προς τις αποφάσεις της κυβέρνησης, για το αν και πότε επιτραπεί αυτό.

Όλα δείχνουν ότι το …ρίσκο θα αποφευχθεί ίσως ακόμα και ως την έναρξη του β΄ γύρου της Super League1 2020-21 (και των λοιπών πρωταθλημάτων της χώρας)!

Αυτό σημαίνει ότι όσο κυλούν οι αγωνιστικές, τόσο περισσότερα χρήματα θα χάνονται για τις ΠΑΕ, ΚΑΕ κ.λ.π. από τις εισπράξεις της χρονιάς…

Πριν την σέντρα των αγώνων, το πρώτο πλάνο «μιλούσε» για είσοδο φιλάθλων σε ποσοστό που πιθανόν να έφτανε ως και στο 30% επί της χωρητικότητας των σταδίων, το δεύτερο για ένα 20% μετά  την 3η αγωνιστική, μα δεν τέθηκαν ποτέ σε εφαρμογή.

Το τρίτο; Για 10% (ή και για… 5%) πιλοτικά σε 2 αγώνες του προσεχούς Σαββατοκύριακου στο εγχώριο πρωτάθλημα, όπως και στα ευρωπαϊκά ματς Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ, με Μαρσέϊγ και Ομόνοια, με εισήγηση των επιδημιολόγων, αλλά ανακλήθηκε άμεσα και αυτό, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Και τώρα, τι;

Στις τελευταίες οικονομικές εκθέσεις της UEFA, αναγράφεται μεταξύ πλήθους άλλων στοιχείων, ότι τα έσοδα των ελληνικών ομάδων από τα εισιτήρια ανέρχονται σε ένα 13% κατά μέσο όρο επί του ετήσιου τζίρου τους. Που σημαίνει ότι για κάποιες είναι και υψηλότερο. Άρα, πιο κρίσιμο για την οικονομική «επιβίωση» τους, εν μέσω της νέας κρίσης…

Η Λάρισα ήταν η πρώτη ΠΑΕ που έβαλε «στο τραπέζι»(ζητώντας παράλληλα σύγκλιση έκτακτης Γ.Σ. για τους ιδιοκτήτες των ομάδων), θέματα όπως η πτώση-«σοκ» εσόδων από διαρκείας, διαφημίσεις και χορηγούς, προσδιορίζοντας τις απώλειες στο 30%!

Προτάθηκαν και μέτρα, που η πράξη θα δείξει αν θα υιοθετηθούν από όλους, αν θα γίνουν αποδεκτά και σε ποιον βαθμό θα υλοποιηθούν, όπως η υποβολή αιτημάτων προς την κυβέρνηση για μη καταβολή φόρων στο σύνολο των εσόδων των ΠΑΕ, χορήγηση επιδόματος σε υπαλλήλους και στελέχη τους ίσου με τον βασικό μισθό από το ΥΠ.ΟΙΚ. και έκτακτης οικονομικής επιχορήγησης προς αυτές, αλλά και η μείωση μισθών και συμβολαίων των ποδοσφαιριστών…

«ΣΤΑΣΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ» ΤΟΝ ΓΕΝΑΡΗ;

Πολλοί βιάσθηκαν να χαρακτηρίσουν Παναθηναϊκό και ΑΕΚ …ως «τυχερούς», όταν φάνηκε ότι θα περάσει το μέτρο για την δυνατότητα των ΠΑΕ να πουλούν το 10% των εισιτηρίων επί της χωρητικότητας των γηπέδων τους, λόγω του γεγονότος ότι στο ΟΑΚΑ των 70.000 θέσεων το συγκεκριμένο ποσοστό αντιπροσωπεύει 7.000 θεατές. Και με το «πλαφόν» των 3.500 «τεμαχίων», οι απώλειες καλύπτονταν εν μέρει…

Όμως, τα πράγματα δεν είναι ούτε τόσο απλά, ούτε τόσο …αναλογικά. Αναπόφευκτα, δημιουργούνται έσοδα «δυο και τριών ταχυτήτων» για τις 14 ΠΑΕ της φετινής Super League1.

Η Λάρισα, για παράδειγμα, υπολογίζει την απώλεια εσόδων των ΠΑΕ του δικού της οικονομικού επιπέδου κατά τις περιόδους 2019-20 και 2020-21 στο 1.200.000 ευρώ και θεωρεί αδύνατον να εξοφληθούν όλες οι υποχρεώσεις ή και το να πραγματοποιηθούν μεταγραφές από αυτές τον Γενάρη του 2021!

Στην επαπειλούμενη «στάση εμπορίου» για το ελληνικό ποδόσφαιρο, μπαίνουν και άλλοι παράμετροι:

Σε πιο δύσκολη θέση οικονομικά σαφώς έρχονται όσες ΠΑΕ δεν κατάφεραν να …πουλήσουν παίκτες  στο εξωτερικό και όσες ταυτόχρονα δεν θα εισπράξουν bonus από την UEFA, επειδή δεν παίζουν στην Ευρώπη…

ΤΟ 13% ΤΩΝ 137 ΕΚΑΤ.

Πόσες θα είναι οι απώλειες από τα εισιτήρια; Ο Παναθηναϊκός π.χ. με βάση τους ισολογισμούς του θα κινδυνέψει να χάσει maximum ένα ποσό +1,5 εκατ. ευρώ αν παραταθεί το «ποδοσφαιρικό lockdown» μέχρι τέλους της σεζόν και άλλες ομάδες, όπως π.χ. ο πιο εμπορικός της S.L. σε προσέλευση φιλάθλων, Ολυμπιακός, διπλάσια ή και τριπλάσια λεφτά από τον «αιώνιο». Και ούτω καθ’ εξής…

Από τις εκθέσεις της UEFA φαίνεται ότι από έναν κύκλο εργασιών 137 εκατ. για όλες τις ΠΑΕ της Super League, εξαιρουμένων των εσόδων από τις πωλήσεις παικτών, αν τα εισιτήρια αντιπροσωπεύουν κατά μ.ο. το 13%, «χάνονται» αυτομάτως 17,8 εκατ. ευρώ!

Προκύπτει, λοιπόν, ότι πολλές ΠΑΕ, βασικά οι λεγόμενες μικρομεσαίες, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα οικονομικής «ασφυξίας» (και πιθανόν να εξωθηθούν σε νέες δραματικές περικοπές στα μπάτζετ τους για να βγει ο «λογαριασμός») όσο θα στερούνται πολύτιμα έσοδα από τα «μαγικά χαρτάκια», αφού αναγκαστικά θα αρκούνται σε αυτά από δυο μόνο πηγές: το τηλεοπτικό συμβόλαιο και τους βασικούς χορηγούς τους (χωρίς να ξέρει κανείς, αν πότε, ποιοι και κατά πόσο θα θέσουν θέμα μείωσης του αντιτίμου των συμφωνιών τους).

Δεν ήταν τυχαία,  άλλωστε, η πρόσφατη δήλωση κορυφαίου στελέχους του ευρωπαϊκού αθλητικού μάρκετινγκ ότι και αν επιτραπεί η …μερική είσοδος φιλάθλων στα γήπεδα, εμφανίζεται μια τάση μείωσης των τιμών των εισιτηρίων (ίσως και των χορηγιών).

Το υπονοούμενο, σαφές: «Χωρίς κόσμο στις κερκίδες, το ποδοσφαιρικό προϊόν δεν είναι το ίδιο…».

Μιχάλης ΚοσμετάτοςTHE OBJECTIVE.GR  

 

Κοινοποίηση: