Οι επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό ήταν καταστροφικές το φετινό καλοκαίρι και ίσως δεν έχει προλάβει, ακόμα, ο κλάδος να καταμετρήσει το ακριβές μέγεθος τους.

Λόγω (και) του COVID-19 ανοίγουν, όμως, και πάλι συζητήσεις οι οποίες έχουν απασχολήσει επί αρκετά μεγάλο διάστημα τους επιχειρηματίες και τους φορείς του κλάδου και θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύτιμες λύσεις, έστω σαφώς διαφοροποιημένες σε σύγκριση με το κλασικό «μίγμα» του εγχώριου τουριστικού «προϊόντος»:

μια παράμετρος είναι η καθιέρωση διαφόρων εναλλακτικών (θεματικών) μορφών του τουρισμού στην χώρα, σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη δυνατή επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, πολύ περισσότερο από τους 3-4 θερινούς μήνες (και λίγο πριν, την Άνοιξη ή λίγο μετά, το φθινόπωρο) και δεύτερη η προσπάθεια προσέλκυσης επισκεπτών υψηλότερου εισοδηματικού «στρώματος» από το εξωτερικό, με παράλληλη αύξηση της μέσης κατά κεφαλήν τουριστικής δαπάνης. Η, αλλιώς «περισσότερα έσοδα, από λιγότερους τουρίστες». Πιο εύπορους, άρα και έχοντας τις δυνατότητες να ξοδέψουν και να «αφήσουν» πιο πολλά χρήματα, με προϋπόθεση πάντα την απόλυτη εξασφάλιση όλων των όρων προστασίας της υγείας …

Οι επενδύσεις στον τομέα του high income τουρισμού στην Ελλάδα πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια, το ίδιο και οι προσδοκίες. Ειδικά τώρα, που φαίνεται να κερδίζουν «οπαδούς» οι διακοπές …της «απομόνωσης», σε βίλες και σε γιοτ (κάτι το οποίο αφορά, εν μέρει και χαμηλότερα εισοδηματικά «στρώματα», όταν για παράδειγμα κάποιοι επιλέγουν να ενοικιάσουν από κοινού με την παρέα τους ένα μικρότερο σκάφος ή μια μεγάλη εξοχική κατοικία, τάση που ενισχύθηκε αυτό το καλοκαίρι, όπως επισήμανε και σε άλλα ρεπορτάζ του το THE OBJECTIVE.GR).

Οι ισχυροί «παίκτες» του κλάδου στον high income τουρισμό, από ελληνικής πλευράς, δεν «λυπούνται» τις νέες επενδύσεις και ένα από τα πιο πρόσφατα και χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελεί η περίπτωση του «μαγευτικού» Costa Navarino της οικογενείας Κωνσταντακόπουλου στην Μεσσηνία.

ΤΑ ΝΕA PROJECTS ΚΑΙ ΟΙ VIPs

Τα δυο resorts της The Romanos, a Luxury Collection Resort  και The Westin Resort στην Μεσσηνία, 8ο και 12ο, αντίστοιχα, αναδείχθηκαν μέσα στα 30 καλύτερα θέρετρα της Ευρώπης για το 2020 (στην λίστα του φημισμένου περιοδικού Conde Nast Traveler), «πόλος έλξης» για διεθνείς σταρς του αθλητισμού και του Χόλυγουντ, όπως και για «γαλαζοαίματους» από άλλες ηπείρους ή/και μεγαλοεπιχειρηματίες, ξένους ή και Έλληνες.

Το σχέδιο επέκτασης του επίγειου «παραδείσου» της Μεσσηνίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς ακολουθούν και άλλα projects. Μόνο το τωρινό σκέλος των επενδύσεων στο Costa Navarino  περιλαμβάνει την ανάπτυξη τριών περιοχών, με νέα πολυτελή resorts και δύο νέα μεγάλα γήπεδα γκολφ, προϋπολογισμού 250 εκ. ευρώ.

Στο πλάνο συμπεριλαμβάνονται το πρωτοποριακό υπόσκαφο luxury resort στην περιοχή Navarino Bay, που θα διαθέτει 99 σουίτες και βίλες, μπροστά σε ένα παραθαλάσσιο μέτωπο 2χλμ, με εντυπωσιακή θέα στον κόλπο του Ναβαρίνου και στην Πύλο και το Navarino Waterfront, όπου διαμορφώνεται ένα lifestyle resort με 200 δωμάτια, σουίτες και bungalows, με παραθαλάσσια αγορά, καταστήματα εστίασης, θερινό κινηματογράφο κ.α., καθώς και στο Navarino Hills, όπου αναπτύσσονται δύο γήπεδα γκολφ 18 οπών, clubhouse και βοηθητικές εγκαταστάσεις, σε συνολική έκταση 5.000 στρεμμάτων.

Οι νέες επενδύσεις θα προστεθούν σε όσες έχουν γίνει μέχρι σήμερα και  ξεπερνούν τα 650 εκ. ευρώ, ενώ μαζί με τα επόμενα στάδια η πλήρης ανάπτυξη του εμβληματικού συγκροτήματος θα υπερβεί τα 2,5 δισ. ευρώ!

Στην συγκεκριμένη λίστα μάλιστα η Ελλάδα εμφανίζει τα περισσότερα luxury resorts (6) από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, μαζί με τα MarBella/Κέρκυρα του ομίλου Δρακοπούλου και τα Sani Resort του ομίλου Sani/Ikos (Ανδρεάδης-Oaktree Capital) στην Χαλκιδική, Blue Palace, a Luxury Collection Resort & Spa της PHAEA Resorts των οικογενειών Αγάπης και Κωστάντζας Σμπώκου και του ομίλου Βασιλάκη στην Κρήτη και Santa Marina, a Luxury Collection Resort της Χριστιάνας Η. Παπαγεωργίου στην Μύκονο.

Θα πρέπει να επισημανθεί, ωστόσο, ότι εκτός από τα resorts που αναφέρονται σε αυτή την λίστα, στην Ελλάδα υπάρχουν και πολλά άλλα αυτής της κατηγορίας, των υπερπολυτελών ή πολυτελών θερέτρων. Συνεπώς και οι προορισμοί είναι περισσότεροι και οι επιλογές για τους επισκέπτες του high income τουρισμού, σε μια «πίτα» η οποία αυξάνεται…

ΤΑ ΝΕΑ ΘΕΡΕΤΡΑ ΤΗΣ DOLPHIN 

Προχωρούν, παράλληλα, τα έργα στα άλλα δυο μεγάλα projects της Dolphin Capital, με επικεφαλής της τον επιχειρηματία Μίλτο Καμπουρίδη, το One & Only Kea και το Killada Golf & Country Club, τα οποία είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους το 2022.

Οι πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι έχει ολοκληρωθεί η πώληση των πρώτων βιλών στο One&Only στην Kέα…

Τα δύο εν λειτουργία υπερπολυτελή της Dolphin Capital στην Eλλάδα, τα Amanzoe και Nikki Beach Resort & Spa, κινήθηκαν με πληρότητες που άγγιξαν το 95% τον Αύγουστο, μέσα στην πρωτοφανή για τον ξενοδοχειακό κλάδο κρίση λόγω πανδημίας, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει την μεγάλη δυναμική του high income τουρισμού για την Ελλάδα.

Στην χώρα μας, άλλωστε, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μόνο  το 60% των μονάδων «άνοιξε ρολά» μετά το lockdown, με τη μέση πληρότητα για το σύνολο του ξενοδοχειακού κλάδου τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες στο 23,1%, ενώ,  717 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας ξανακλείνουν εντός του έτους, με τους ξενοδόχους να ζητούν, πάλι, μέτρα στήριξης…

Κοινοποίηση: