Μετά από καθυστερήσεις οι οποίες έφθασαν την μια, περίπου, 2ετία, το φιλόδοξο project της ΦΑΓΕ για την κατασκευή νέου εργοστασίου παραγωγής γιαουρτιού στο Λουξεμβούργο –όπου εδρεύει από το 2012 η γαλακτοβιομηχανία της οικογένειας Φιλίππου– «ναυαγεί» κατά τα φαινόμενα, όπως αναφέρθηκε τις προηγούμενες ημέρες, αλλά σε κάθε περίπτωση ισχύει το «ουδέν κακόν, αμιγές καλού».

Το «καλό», λοιπόν, είναι ότι αν ισχύουν …100% οι νέες ανακοινώσεις του ΥΠ.ΟΙΚ. του Μεγάλου Δουκάτου –και χωρίς, ως τώρα, η ίδια η εταιρεία να έχει τοποθετηθεί επίσημα-, προκύπτει μια ας πούμε «παράλληλη», θετική εξέλιξη: ότι «σώζεται» το ελληνικό εργοστάσιο γιαουρτιού της ΦΑΓΕ στην περιοχή της Μεταμόρφωσης.

«Σώζεται», βέβαια, τρόπος του λέγειν. Γιατί χρησιμοποιείται αυτή η λέξη;

Πληροφορίες έφεραν την ηγεσία της ΦΑΓΕ να εξετάζει την μεταφορά μέρους της παραγωγής της στο γιαούρτι (ένα από τα πιο δημοφιλή γαλακτοκομικά προϊόντα της πατρίδας μας στο εξωτερικό) από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο, από την μέρα σχεδόν που ενημέρωσε επίσημα (το 2016) για το σχέδιο της δημιουργίας μονάδας στην περιοχή του Bettembourg, η οποία –με βάση τον αρχικό προγραμματισμό- θα έπρεπε να αρχίζει να λειτουργεί από τα τέλη του 2018.

Ένα πιο ακραίο σενάριο, «μιλούσε» από τότε, ακόμα και για τον κίνδυνο λουκέτου στο εργοστάσιο της Μεταμόρφωσης, από όπου τροφοδοτείται τόσο η ελληνική αγορά με τα προϊόντα της ΦΑΓΕ, όσο και οι ευρωπαϊκές (σ.σ. η ελληνικών συμφερόντων γαλακτοβιομηχανία διαθέτει, επίσης, άλλες δυο μονάδες, γιαουρτιού στις ΗΠΑ και τυροκομικών στα Τρίκαλα).

Από την στιγμή, λοιπόν, που ματαιώνεται (ή «παγώνει», τέλος πάντων) λόγω μη λήψης των απαραίτητων αδειοδοτήσεων και άλλων προβλημάτων το project του Λουξεμβούργου και δεν έχει βγει, μέχρι σήμερα, «προς τα έξω» κάποια άλλη εναλλακτική λύση ή πρόθεση για την επιλογή άλλης περιοχής, το μέλλον της μονάδας γιαουρτιού στην Μεταμόρφωση … απαλλάσσεται από αμφιβολίες, παρασκήνια, σενάρια και εικασίες.

Υπενθυμίζεται, ότι πριν από μια 4ετία, η ΦΑΓΕ αποχώρησε από την αγορά του φρέσκου γάλακτος, βάζοντας πωλητήριο στο εργοστάσιο της στο Αμύνταιο και πολλοί συνέδεσαν την απόφαση της διοίκησης, με μια «τάση» γενικότερης …ανεξαρτητοποίησης από την ελληνική αγορά, όπου πωλείται κατά προσέγγιση μόλις το 15% της παραγωγής της – και το 85% στο εξωτερικό.

Κοινοποίηση: