Στα χρόνια της «διπλής» κρίσης, πρώτα και κύρια στην διάρκεια της μακράς οικονομικής ύφεσης και αμέσως μετά κατά το ξέσπασμα της πανδημίας –σ’ ένα, σαφώς, πιο «βραχύ» διάστημα- η ελληνική αγορά ακινήτων …θύμιζε «ασανσέρ», ειδικά τις περιόδους των μεγάλων διακυμάνσεων τόσο στις τιμές τους, όσο και στην ζήτηση.

Στο συγκεκριμένο timing επικρατεί μεγαλύτερη ψυχραιμία στον κλάδο, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να τονώνεται μεν, αλλά και με τους υποψηφίους αγοραστές να «ζυγίζουν» προσεκτικά τις κινήσεις τους και ουσιαστικά να αναζητούν ευκαιρίες.

Επενδυτικές ευκαιρίες. Ακίνητα, δηλαδή, τα οποία μπορούν να τους αποφέρουν υπεραξίες. Κέρδος, σε σχέση με την πιθανή αξία επαναπώλησης ή/και υψηλές αποδόσεις, αν πρόκειται για την εκμετάλλευση ενός ακινήτου, π.χ. κάποιο επαγγελματικό κτήριο προς ενοικίαση, καταστήματα, γραφεία κ.λ.π.

Τον τελευταίο καιρό, οι πληροφορίες που συσχετίζονται με την κινητικότητα γύρω από το εγχώριο real estate προέρχονται από διάφορες «κατευθύνσεις»:

* Μια περίπτωση, λοιπόν, αφορά τα νέα επενδυτικά «χτυπήματα» στην ελληνική αγορά ακινήτων από έναν δισεκατομμυριούχο. Έναν από τους Έλληνες billionaires της «λίστας των πλουσίων του πλανήτη», του περιοδικού Forbes. Τον υπήκοο Βρετανίας και κάτοικο Ελβετίας, μα Έλληνα στην καταγωγή – και Θεσσαλονικιό, τον Αριστοτέλη Μυστακίδη.

Μέτοχος του παγκόσμιου «κολοσσού» στον κλάδο των μεταλλευμάτων, της Glencore (με ποσοστό άνω του 3%) και πρώην επικεφαλής του ομίλου της διοικητικά, αλλά και μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς από τον περασμένο Ιούνιο με μερίδιο +5%, ο βαθύπλουτος ομογενής επιχειρηματίας φέρεται να έχει αποκτήσει assets συνολικής αξίας περίπου 150 εκατ. ευρώ, με το «βλέμμα» στις πιθανές, μελλοντικές υπεραξίες αυτών των ακινήτων.

Πολλές «λεπτομέρειες» δεν διαρρέουν, ωστόσο, γίνεται λόγος για μια πρόσφατη, σχετικά, μέσα στο έτος, εξαγορά βιομηχανικού κτηρίου στην οδό Πειραιώς από εταιρεία συμφερόντων του Έλληνα billionaire, για focus σε ακίνητα των Οδών Βασ.Σοφίας-Βασ.Αμαλίας και για νεότερα deals τα οποία πραγματοποιήθηκαν μέσα στον Σεπτέμβρη.

* Δεύτερη περίπτωση αποτελεί, το «χρυσό» χαρτοφυλάκιο της Ektasis Development (σ.σ. η αθροιστική αξία του υπολογίζεται στα +130 εκατ. ευρώ), εταιρείας που «μεσουράνησε» στην αγορά των εμπορικών ακινήτων σε προηγούμενες δεκαετίες, με τον έμπειρο developer Παναγιώτη Ευθυμίου στο «τιμόνι» της.

Η οικονομική κρίση, όμως, έφερε σε δύσκολη θέση την άλλοτε κραταιά Ektasis, η οποία οδηγήθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης μετά από αίτηση των πιστωτριών τραπεζών, με τον κο Ευθυμίου να προσπαθεί να εξαντλήσει δικαστικά κάθε νομική δυνατότητα για την αποτροπή της «ρευστοποίησης» των assets της, επιμένοντας για την βιωσιμότητα της.

Κύκλοι της αγοράς, ωστόσο, αναφέρουν, ότι μετά από μια χρονοβόρα διαδικασία οι πρώτοι πλειστηριασμοί βρίσκονται «επί θύραις», με πολλούς ισχυρούς «παίκτες» της αγοράς (funds, ΑΕΕΑΠ, επενδυτικοί όμιλοι και ιδιώτες) να «λοκάρουν» αρκετά από τα ακίνητα- «φιλέτα» της.

Εν αναμονή των εξελίξεων…

Κοινοποίηση: