Ως που θα φθάσει αυτή η κρίση; Άδεια γήπεδα, διστακτικοί χορηγοί, μείωση στα εμπορικά και τηλεοπτικά έσοδα…

Η πανδημία «τσακίζει» το ποδόσφαιρο –και τον επαγγελματικό αθλητισμό γενικότερα- με την ιταλική Serie A να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «θύματα» της και πολλές από τις ομάδες της να αναζητούν …απεγνωσμένα την οικονομική σωτηρία.

Έρευνα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας (FIGC) σε συνεργασία με το πρακτορείο AREL και την PwC, «δείχνει» ότι το πρόβλημα ήταν ήδη μεγάλο πριν ενσκήψει ο COVID-19, που σαφώς και του επιδεινώνει.

Το 2019 αυξήθηκαν τα έσοδα των συλλόγων του «Καμπιονάτο», αλλά το ίδιο δυστυχώς συνέβη με τις ζημιές και τα χρέη!

Ο τζίρος έφθασε στα 3,8 δισ. ευρώ (+8,5%) κυρίως από τα εμπορικά δικαιώματα και τα τηλεοπτικά/media (+19,7% και +11,8%), πλην όμως η «χασούρα» πήγε στα 395 εκατ. ευρώ (από 215 εκατ. ευρώ μια χρονιά πριν) και το συνολικό χρέος «εκτοξεύθηκε» στα 4,7 δισ. ευρώ. Φέτος, αν δεν γίνουν οι ανάλογες περικοπές, η κατάσταση θα είναι χειρότερη, χωρίς κόσμος στις εξέδρες των γηπέδων…

Το θετικό για το ιταλικό ποδόσφαιρο ήταν η είσοδος νέων επενδυτών και συγκεκριμένα η οριστικοποίηση της πώλησης της ιστορικής Ρόμα στους Αμερικανούς νέους ιδιοκτήτες της, του ομίλου Friedkin, έναντι 591 εκατ. ευρώ. Θα ακολουθήσουν και άλλα τέτοια deals από αγοραστές …εκτός Ευρώπης (ΗΠΑ, Κίνα, Αραβικά κράτη) για ευρωπαϊκές ομάδες; Πιθανότατα!

ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ, ΑΛΛΑ…

Δεν πάνε πίσω τα πράγματα και στην Ισπανία. Ο αντιπρόεδρος της Μπαρτσελόνα, υπεύθυνος επί των οικονομικών και της διαχείρισης των assets του συλλόγου, Jordi Moix, κάνει λόγο για μια μείωση 20%-25% στα έσοδα της χρονιάς, κάτι που θα φέρει καθυστερήσεις στην προσπάθεια του Καταλανικού «θηρίου» να «σπάσει» πρώτο το «φράγμα» του 1 δισ. ευρώ στο ποδόσφαιρο σε ετήσια έσοδα.

Η Μπάρτσα στράφηκε σε αντίμετρα, όπως η προώθηση 7.000 ψηφιακών προϊόντων με το brand της για να περιορίσει τις απώλειες, αρχικά εντός Ισπανίας και σύντομα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω δικού της ηλεκτρονικού εμπορικού «καναλιού».

Το κακό για την Μπαρτσελόνα είναι η αναβολή της δημιουργίας του «νέου Camp Nou» (και των εγκαταστάσεων του «Espai Barça») για το 2025 λόγω του Covid-19, αλλά και του «μεταβαλλόμενου πολιτικού τοπίου» στην πόλη!

THE OBJECTIVE.GR

Κοινοποίηση: