Η πολιτική της Σουηδίας να επιτρέπει την ελεγχόμενη εξάπλωση της ιογενούς λοίμωξης COVID-19 στον πληθυσμό μέχρι στιγμής δεν κατάφερε να επιτύχει τον προηγούμενο δηλωμένο στόχο της ανοσίας της αγγέλης.

Αντί να επιβάλλει ένα σκληρό κλείδωμα τον Μάρτιο, όπως έπραξαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές και σκανδιναβικές χώρες, η στρατηγική της Σουηδίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν να βασίζεται στην ατομική ευθύνη των ανθρώπων (χρήση μάσκας, κοινωνική αποστασιοποίηση) για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου. Αυτό ακολουθεί τη σουηδική κοινωνικοπολιτισμική έννοια του «folkvett», η κοινή λογική των ανθρώπων ως σύνολο.

Οι υγειονομικές αρχές προέβλεψαν ότι το 40% του πληθυσμού της Στοκχόλμης (~400.000) θα είχε προσβληθεί από την ασθένεια και θα είχε αποκτήσει αντισώματα μέχρι τον Μάιο του 2020. Ωστόσο, το πραγματικό ποσοστό επιπολασμού ήταν περίπου 15%. Ενώ τα κλινικά και ερευνητικά ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι σοβαρά μολυσμένοι ασθενείς με COVID-19 αποκτούν αντισώματα κατά τη φάση άμεσης και πρώιμης ανάρρωσης της ασθένειάς τους, τα αντισώματα ανιχνεύονται πολύ λιγότερο συχνά σε ασθενείς με ήπια νόσο ή ασυμπτωματικούς. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να μην είναι άνοσοι, και έτσι δεν δύναται να λειτουργήσουν ως προπύργιο ενάντια στην περαιτέρω εξάπλωση της λοίμωξης στην κοινότητα.

Είναι σαφές ότι όχι μόνο τα ποσοστά ιογενών λοιμώξεων, νοσηλείας και θνησιμότητας (ανά εκατομμύριο πληθυσμού) είναι πολύ υψηλότερα από αυτά που παρατηρούνται σε γειτονικές σκανδιναβικές χώρες, αλλά και ότι η χρονική πορεία της επιδημίας στη Σουηδία είναι διαφορετική, με τη συνεχιζόμενη επιμονή υψηλότερης μόλυνσης και συνάμα θνησιμότητας πέρα ​​από τις λίγες κρίσιμες εβδομάδες που παρατηρήθηκαν στη Δανία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία. Σε αυτές τις χώρες, τα μέτρα ταχείας αντιμετώπισης της νόσου (lockdown) που ελήφθησαν από τις αρχές Μαρτίου φαίνεται ότι ήταν αρχικά πιο επιτυχημένα για τον περιορισμό της αύξησης των λοιμώξεων και, επομένως, των αρνητικών επιπτώσεων του COVID-19 στη χώρα ως σύνολο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης θα πρέπει να θυμάται ότι σχεδόν ακολούθησε τον ίδιο δρόμο με τη Σουηδία, καθώς η ανοσία της αγγέλης ήταν θέμα συζήτησης στις αρχές Μαρτίου. Αυτή τη στιγμή, παρά το αυστηρό (αλλά καθυστερημένο) lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο και συνάμα η πιο μετρήσιμη ανταπόκριση της Σουηδίας, οι δύο χώρες έχουν σημειώσει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, σε σύγκριση με άλλες σκανδιναβικές και ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, μόνο όταν κατανοηθεί πλήρως η πανδημία και ο αντίκτυπος των μέτρων που λαμβάνονται, μετά από ένα ή δύο χρόνια τουλάχιστον, τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε δίκαια να κρίνουμε τι έγινε σωστά.

 

Dr.V


Antibody testing, clinical and research findings of a paper published by the Journal of the Royal Society of Medicine 8/2020

Κοινοποίηση: