Το «κραχ» στα έσοδα των ποδοσφαιρικών ομάδων θεωρείται δεδομένο και «μέχρι νεοτέρας» δεν … αλλάζουν πολλά για τους «πολλούς», με εξαίρεση ίσως τους «λίγους» που συνεχίζουν την αγωνιστική πορεία τους σε Champions League-Europa League.

Το πολυσυζητημένο «Σχέδιο Ανακούφισης» το οποίο ενέκρινε η «μαμά» FIFA για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του COVID-19 από την διεθνή ποδοσφαιρική αγορά, τίθεται σε εφαρμογή, αλλά τα ερωτηματικά παραμένουν πολλά. Το ίδιο και τα «κενά» του.

ΟΚ. Κάθε ένωση-μέλος από τις 211 (άρα και η ΕΠΟ) θα λαμβάνει επιχορήγηση αλληλεγγύης ύψους 1 εκατ.$, συν 500.000 $ για το γυναικείο ποδόσφαιρο κι επιπλέον οι συνομοσπονδίες θα παίρνουν από 2 εκατ.$.

«Ανοίγει», ταυτόχρονα, και δεύτερη «γραμμή χρηματοδότησης», μέσω …άτοκων δανείων στο 35% των ετήσιων εσόδων κάθε ένωσης-μέλους (με όριο μεταξύ 500.000- 5 εκατ.$) και κάθε συνομοσπονδία θα έχει πρόσβαση σε δανεισμό 4 εκατ.$.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, τόσο οι επιχορηγήσεις όσο και τα δάνεια μπορούν να κατευθύνονται απ’ τις ενώσεις προς την ευρύτερη κοινότητα ποδοσφαίρου στις περιοχές της ευθύνης τους, συμπεριλαμβανομένων συλλόγων, παικτών, πρωταθλημάτων ή όσων άλλων που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

Τα λεφτά φτάνουν για να καλύψουν τις ζημιές και τις αυξημένες ανάγκες των ομάδων; Όχι!

Και το ζήτημα δεν είναι αν, απλά, ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος δει τα έσοδα και τα κέρδη του να μειώνονται ή αν «γράψει» αρνητικά αποτελέσματα στον ισολογισμό του, όσο το αν θα κινδυνέψει η «επιβίωση» του. Μ’ αυτού του την ενίσχυση -τον «κουμπαρά» του 1,5 δισ.$- δεν «σώζονται», ειδικά δε αν ενσκήψει και δεύτερο «κύμα» κρουσμάτων του φονικού ιού και η διαρροή εσόδων (κυρίως από εισιτήρια, μα κι από χορηγούς, τηλεοπτικά κ.α.) διαρκέσει επ’ αόριστον για τις ομάδες. Κι επιπλέον: μια ένωση-μέλος της FIFA δεν έχει μόνο τις ομάδες της εκάστοτε Α’ κατηγορίας υπό την «σκέπη» της… Πόσες και ποιες να προκαλύψει, λοιπόν;

Τα δύσκολα δεν σταματούν εδώ. Οι κανονισμοί καθορίζουν αυστηρές απαιτήσεις συμμόρφωσης και ελέγχου, καθώς και σαφείς όρους αποπληρωμής δανείου, υπό την επίβλεψη μιας νεοσυσταθείσας συντονιστικής επιτροπής, συνεπώς κανείς δεν θα «κοιμάται ήσυχος» επειδή πήρε κάποια χρήματα… Τόσο οι συνομοσπονδίες, όσο και οι ενώσεις-μέλη θα υποχρεωθούν δε να υποβάλουν έκθεση σχετικά με τη χρήση των επιχορηγήσεών τους πριν από τον Ιανουάριο του 2021!

THE OBJECTIVE.GR

Κοινοποίηση: