Στην ποδοσφαιρική πιάτσα (και γενικότερα στην αγορά, για οποιοδήποτε deal, σε οποιονδήποτε κλάδο) λένε ότι θα πρέπει να ξέρεις όχι μόνο να ξέρεις να αγοράζεις αλλά και το πότε και πόσο να πουλάς, για να θεωρηθείς επιτυχημένος. Ο,τι ακριβώς έκανε, δηλαδή και η ΑΕΚ στην περίπτωση της μεταγραφής του Βασίλη Μπάρκα στην πρωταθλήτρια Σκωτίας  Σέλτικ, το κέρδος από την οποία άγγιξε ή και ξεπέρασε το  …1.000%!

Ένα πολύ «έξυπνο» deal, κι αυτό επιβεβαιώνεται από τους αριθμούς. Καλοκαίρι του 2016 η «Ένωση» πλειοδότησε με ένα ποσό κοντά στις 600.000 ευρώ έναντι των άλλων μεγάλων του ελληνικού πρωταθλήματος και «άρπαξε μέσα από τα χέρια» ΠΑΟΚ, Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού έναν από τους καλύτερους και περισσότερο υποσχόμενους για το μέλλον τερματοφύλακες των γηπέδων της χώρας.

Πέρα από όσα πλήρωσε η διοίκηση της ΑΕΚ στον Ατρόμητο για την απόκτηση του 26χρονου, σήμερα, Μπάρκα, σε συνάρτηση με όσα θα εισπράξει τώρα, ο ίδιος ο παίκτης κατάφερε να …4πλασίασει τις ετήσιες αποδοχές του, από τις 200.000 στις 800.000 ευρώ, οπότε μπορούμε να μιλάμε για μια Win-Win συμφωνία.

Οι πληροφορίες μιλούν για ένα τίμημα μεταξύ 66,5 εκατ. (5 εκατ. συν bonus στόχων και συμμετοχών) για την ΑΕΚ, που σημαίνει ότι με μια απλή μαθηματική πράξη προκύπτει υπερ-δεκαπλάσιο όφελος για τα ταμεία της, σε εποχές πολύ δύσκολες για την παγκόσμια οικονομία λόγω της πανδημίας του COVID-19, μέσα σε μια μόλις 4ετία!

Κι όταν λέμε «δύσκολες», με τις εξέδρες των γηπέδων …άδειες, τα έσοδα των ομάδων να συρρικνώνονται και τους «ειδικούς» (με ή άνευ εισαγωγικών) να εκτιμούν πτώση στα κασέ και τις τιμές των ποδοσφαιριστών στο φετινό μεταγραφικό παζάρι σε διεθνές επίπεδο, ποιος διαφωνεί ότι τα «λεφτά είναι πολύ καλά» για μια ελληνική ΠΑΕ;

Το κάνει ακόμα καλύτερο για την ΠΑΕ ΑΕΚ το γεγονός ότι έληξε από το περσινό καλοκαίρι η περίοδος που οι Περιστεριώτες δικαιούνταν το ποσοστό μεταπώλησης του 15% από την μεταγραφή του Μπάρκα στο εξωτερικό (άρα, εκτός από ένα μικρό ποσό ως τροφεία, για την ποδοσφαιρική «εκπαίδευση» του δεν διεκδικούν τίποτα παραπάνω) και επιπλέον, οι «κιτρινόμαυροι» κατοχυρώνουν ένα δικό τους 10%, σε περίπτωση …επαναπώλησης του.

Παρότι από την πρώτη σχεδόν στιγμή που φόρεσε την φανέλα με τον Δικέφαλο Αετό στο στήθος ο Μπάρκας εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από ξένες ομάδες για την μεταγραφή του, η ΑΕΚ δεν βιάσθηκε να τον πουλήσει και το έπραξε σε ένα, μάλλον, ιδανικό timing.

Πρόκειται, άλλωστε, για το ακριβότερο πωλητήριο στην ιστορία της και μια τέτοια κίνηση, αυτό ακριβώς το νόημα έχει: να πουλάει μεν μια ελληνική ομάδα τους παίκτες της και να μην τους «κόβει τον δρόμο», αλλά να μην τους …ξεπουλάει.

Όλα αυτά, φυσικά, δεν αναιρούν την αναγκαιότητα της ενίσχυσης της ομάδας του Μάσιμο Καρέρα σε όλες τις θέσεις της 11άδας που το χρειάζεται αυτό, έτσι ώστε να μπορέσει να πετύχει το μεγάλο come back στην κορυφή του εγχώριου πρωταθλήματος και μια διάκριση στην Ευρώπη, ξεκινώντας βέβαια από τον (αναβληθέντα) προσεχή τελικό του κυπέλλου…

THE OBJECTIVE.GR

Κοινοποίηση: