Πόσοι είναι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα και πόσοι οι αυτοαπασχολούμενοι; Πόσοι από αυτούς δουλεύουν στον ιδιωτικό και πόσοι στον δημόσιο και σε ποιους τομείς;

Τις απαντήσεις δίνει το εξαιρετικά ενδιαφέρον και πληρέστατο σε στοιχεία «Δελτίο για την Ελληνική οικονομία» του ΣΕΒ, από όπου προκύπτει ότι στην χώρα …κολλούν ένσημα 4.301.000 άτομα περίπου, σε έναν πληθυσμό άνω των 10.000.000 (συμπεριλαμβανομένων, συνταξιούχων, ανέργων, μαθητών), εκ των οποίων το 69% αποτελούν οι μισθωτοί και το 31% οι αυτοαπασχολούμενοι.

Η αποκαλυπτική έρευνα-ανάλυση που δημοσιεύει ο Σύνδεσμος με τον τίτλο «H σημασία της βιομηχανίας στο ελληνικό παραγωγικό πρότυπο: Μια ιστορία χαμένων ευκαιριών και μεγάλων προσδοκιών», αναφέρει τα εξής άκρως κατατοπιστικά:

«Η ελληνική οικονομία απασχολεί (2019) 4.301 χιλ. εργαζόμενους, εκ των οποίων το 69% είναι μισθωτοί και το υπόλοιπο 31% αυτοαπασχολούμενοι.

Οι 948 χιλ. απασχολούνται στους κλάδους της δημόσιας διοίκησης (αμιγώς δημόσιο), καθώς και εκπαίδευσης και υγείας όπου η πλειοψηφία των εργαζομένων απασχολείται από το δημόσιο.

Το 2017, σε σύνολο 4.146 χιλ. εργαζομένων, οι απασχολούμενοι στους παραπάνω κλάδους ανέρχονταν σε 890 χιλ. ή σε 21,5% του συνόλου, εκ των οποίων 371 χιλ. στη δημόσια διοίκηση, 296 χιλ. στην εκπαίδευση και 223 χιλ. στην υγεία.

Από τους υπόλοιπους 3.256 χιλ. εργαζόμενους που εργάζονται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα (που περιλαμβάνει και δίκτυα υπό τον έλεγχο του κράτους προς ιδιωτικοποίηση), το 77% απασχολείται σε κλάδους κατά κανόνα έντασης εργασίας (εμπόριο, τουρισμός, επαγγελματικές υπηρεσίες, τέχνες και διασκέδαση, γεωργία και κτηνοτροφία, κατασκευές), με χαμηλότερη ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ανά ώρα εργασίας (παραγωγικότητα) από τον μέσο όρο της οικονομίας, που παράγουν το 33% περίπου της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της οικονομίας.

Το 23% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα απασχολείται σε κλάδους κατά κανόνα έντασης κεφαλαίου με υψηλότερη παραγωγικότητα από τον μέσο όρο της οικονομίας (βιομηχανία -δηλαδή διύλιση πετρελαίου, ηλεκτρισμός και Φ/Α, παροχή νερού, ορυχεία και μεταποίηση πλην πετρελαιοειδών-, τράπεζες και ασφάλειες, ενημέρωση και επικοινωνία -εκδόσεις, τηλεπικοινωνίες και πληροφορική- και, μεταφορές και αποθήκευση), που παράγουν το 29% περίπου της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της οικονομίας.

Περαιτέρω, η βιομηχανία απασχολεί 389 χιλ. εργαζόμενους, εκ των οποίων 330 χιλ. στη μεταποίηση πλην πετρελαιοειδών, που παράγουν το 14,8% και 9,8% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της οικονομίας αντιστοίχως.»

 

Ολόκληρο το «Δελτίο για την Ελληνική οικονομία» μπορεί να το διαβάσει κανείς στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΣΕΒ:

https://www.sev.org.gr/vivliothiki-tekmiriosi/deltio-gia-tin-elliniki-oikonomia/h-simasia-tis-viomichanias-sto-elliniko-paragogiko-protypo-mia-istoria-chamenon-efkairion-kai-megalon-prosdokion_53166/

 

Κοινοποίηση: