Τα επιστημονικά στοιχεία είναι ξεκάθαρα: Οι κοινωνικές αποστάσεις και οι μάσκες αποτρέπουν την εξάπλωση του ιού.

Μια σειρά από νέες έρευνες για τις μάσκες δείχνει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης στον χρήστη μειώνεται κατά 65%.

Φορέστε μάσκες, διατηρήστε την κοινωνική απόσταση και κρατήστε τις κοινωνικές δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους όποτε είναι αυτό δυνατόν.

Μετάδοση με σταγονίδια

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι μετάδοσης. Η πρώτη είναι μέσω σταγονιδίων που εκτοπίζει ένας φορέας, τα οποία είναι περίπου το ένα τρίτο του μεγέθους μιας ανθρώπινης τρίχας αλλά είναι αρκετά μεγάλα ώστε να μπορούμε να τα δούμε. Οι μάσκες δημιουργούν ένα αποτελεσματικό φράγμα κατά αυτών των σταγονιδίων.

Όλοι μας πρέπει να φοράμε μάσκα όπου είναι αναγκαίο. Οι άνθρωποι που λένε,« δεν πιστεύω ότι δουλεύουν οι μάσκες », αγνοούν τα επιστημονικά στοιχεία. Δεν είναι ένα σύστημα πεποίθησης. Είναι σαν να λέμε,« δεν πιστεύω στη βαρύτητα ».

Οι άνθρωποι που δεν φορούν μάσκα αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης σε όλους, όχι μόνο στα άτομα με τα οποία έρχονται σε επαφή.

Μετάδοση από αερόλυμα

Ο δεύτερος τρόπος μετάδοσης είναι μέσω των σωματιδίων αερολύματος που αποβάλλουμε όταν μιλάμε. Αυτά είναι περίπου το 1 / 1000 του μεγέθους μιας ανθρώπινης τρίχας και είναι πιο δύσκολο να περιοριστούν.

Μελέτες σε εργαστηριακές συνθήκες δείχνουν τώρα ότι ο ιός παραμένει ζωντανός σε μορφή αερολύματος με χρόνο ημιζωής στην κλίμακα ωρών.

Γι’ αυτό πρέπει να βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους για οποιεσδήποτε κοινωνικές καταστάσεις αν είναι δυνατόν. Η καλή ροή του αέρα θα διασκορπίσει τον ιό. Εάν είστε σε εσωτερικούς χώρους, ανοίξτε τα παράθυρα. Χρειάζεται όσο το δυνατόν περισσότερος καθαρός αέρας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον μέρη όπως τα μπαρ είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τα αερολύματα, πέρα ​​από την πιθανότητα ελάχιστης απόστασης. Όσο πιο δυνατά μιλάμε, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα αερολύματος αποβάλλουμε.

Plexiglass

Οι ασπίδες plexiglass σε καταστήματα και εστιατόρια βοηθούν μερικώς. Αλλά μετά από καιρό η μετάδοση είναι δυνατή από τα αερολύματα εάν η ροή του αέρα δεν είναι καλή.

Ο τρόπος να το κατανοήσουμε αυτό είναι να σκεφτούμε τις μυρωδιές. Εάν το άτομο στην άλλη πλευρά ενός θαλάμου ή plexiglass φοράει άρωμα, τελικά, θα το μυρίσουμε. Τα σωματίδια αερολύματος είναι αρκετά μικρά ώστε να ταξιδεύουν στον αέρα όπως τα αρώματα.

Ο χρόνος της έκθεσης έχει σημασία – γνωρίζουμε ότι παρόλο την ασφαλή απόσταση των 1.5 με 2 μέτρων, εάν υφίσταται παρατεταμένη συνομιλία, υπάρχει ακόμα κίνδυνος μετάδοσης. Τα αερολύματα μπορούν να μεταφερθούν σε ισχνά ρεύματα αέρα.

Συνδέοντας την έρευνα

Τα στοιχεία έχουν γίνει ακόμη πιο ισχυρά για τη χρήση μάσκας και κοινωνικής απόστασης. Για παράδειγμα, η έρευνα δείχνει ότι περίπου το 30-40% των λοιμώξεων προκαλούνται από άτομα που δεν γνωρίζουν ότι έχουν COVID-19 επειδή είναι ασυμπτωματικά ή τα συμπτώματά τους δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη.

Έτσι, δεν ξέρουμε ποιος θα μπορούσε να μεταδώσει τον ιό. Γνωρίζουμε ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού κατά 90% και η χρήση μάσκας μειώνει τον κίνδυνο κατά 65%.

Το να φοράμε μάσκα επηρεάζει όλους μας. Αν ενδιαφερόμαστε για την οικογένεια, τους φίλους μας και το κοινωνικό σύνολο γενικότερα, φοράμε μάσκα προστασίας όπου χρειάζεται.

Κοινοποίηση: