Η φαρμακευτική εταιρεία Regeneron ανακοίνωσε τη Δευτέρα 6/7/2020 ότι μπαίνει στα τελευταία στάδια των ανθρώπινων κλινικών δοκιμών  που ερευνούν ένα φάρμακο τόσο για τη θεραπεία όσο και για την πρόληψη του COVID-19.

Το φάρμακο, που ονομάζεται REGN-COV2, είναι ένας συνδυασμός δύο αντισωμάτων που μπλοκάρουν την «πρωτεΐνική ακίδα» του κοροναϊού την οποία και χρησιμοποιεί για να εισβάλει σε ανθρώπινα κύτταρα.

Η εταιρεία προχωρά στο τελικό στάδιο δοκιμής (φάση 3) για να προσδιορίσει εάν το φάρμακό της μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση μεταξύ ατόμων που εκτέθηκαν πρόσφατα στον ιό – για παράδειγμα νοσούντες μέσα στο ίδιο οικογενειακό περιβάλλον.

Αυτή η δοκιμή, που διεξάγεται από κοινού με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ (NIAID), θα συμπεριλάβει 2.000 ασθενείς στις ΗΠΑ.

“Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με το NIAID για να μελετήσουμε το REGN-COV2 στην προσπάθειά μας να αποτρέψουμε περαιτέρω την εξάπλωση του ιού με ένα αντι-ιικό κοκτέιλ αντισωμάτων που θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο νωρίτερα από ένα εμβόλιο”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Regeneron George Yancopoulos.

Ταυτόχρονα, η Regeneron ανακοίνωσε ότι προχωρεί στα τελικά στάδια μιας δοκιμής για να προσδιορίσει την ικανότητα του φαρμάκου να θεραπεύει ασθενείς με COVID-19 νοσηλευόμενους και μη.

Αυτό θα περιλαμβάνει περίπου 1.850 νοσηλευόμενους και 1.050 μη νοσηλευόμενους ασθενείς στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, το Μεξικό και τη Χιλή, με αναμενόμενα αρχικά αποτελέσματα στα τέλη του Αυγούστου.

Οι επιστήμονες της Regeneron αξιολόγησαν χιλιάδες αντισώματα που συλλέχθηκαν από ποντίκια και από ανθρώπους, εντοπίζοντας τα δύο που διαπίστωσαν ότι είναι πιο ισχυρά έναντι του ιού SARS-CoV-2 και τα οποία βέβαια δεν ανταγωνίζονται μεταξύ τους.

Η εταιρεία χρησιμοποιεί μια στρατηγική πολλαπλών αντισωμάτων για να μειώσει τις πιθανότητες να μεταλλαχθεί ο ιός προκειμένου να αποφευχθεί η δράση αποκλεισμού ενός μεμονωμένου αντισώματος, μια προσέγγιση που περιγράφεται λεπτομερώς σε μια πρόσφατη μελέτη στο Science.

Πέρυσι, ένα τριπλό κοκτέιλ αντισωμάτων που αναπτύχθηκε από τη Regeneron αποδείχθηκε αποτελεσματικό κατά του ιού του Έμπολα.

Κοινοποίηση: