Στην αναζήτηση θεραπειών και πρόληψης του COVID-19 δοκιμάζονται δεκάδες φάρμακα, περισσότερα από 100 υποψήφια εμβόλια και εκατοντάδες κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ακολουθεί μια σειρά από τις πιο σημαντικές εξελίξεις.

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ:

Δεξαμεθαζόνη

Φθηνή και ευρέως διαθέσιμη, η δεξαμεθαζόνη είναι ένα στεροειδές που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία αλλεργικών αντιδράσεων, καθώς και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και του άσθματος.

Αυτή την εβδομάδα, μια ομάδα ερευνητών που αναζητούσαν θεραπείες COVID-19, δήλωσε ότι η δεξαμεθαζόνη είχε μειώσει τους θανάτους μεταξύ των πιο σοβαρών ασθενών κατά ένα τρίτο σε σύγκριση με την κανονική θεραπεία.

Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να συμπεριλάβει άμεσα την δεξαμεθαζόνη στο θεραπευτικό πρωτόκολλο ως το πρώτο φάρμακο που αποδεικνύεται ότι μειώνει τη θνησιμότητα του COVID-19.

Ενώ οι ερευνητές πιστεύουν ότι η δεξαμεθαζόνη θα μπορούσε να σώσει τη ζωή ενός στους οκτώ ασθενείς που βρίσκονται υπό αναπνευστική υποστήριξη, ωστόσο με τα μέχρι στγμής δεδομένα, αποδείχθηκε ότι έχει μικρό κλινικό όφελος μεταξύ λιγότερο σοβαρών περιπτώσεων.

Remdesivir – οριακό όφελος

Τουλάχιστον δύο μεγάλες μελέτες στις ΗΠΑ έδειξαν ότι το φάρμακο κατά του ιού remdesivir μπορεί να μειώσει τη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο για ασθενείς με COVID-19.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο κορυφαίο περιοδικό New England Journal of Medicine τον Μάιο, έδειξε ότι οι ενέσεις remdesivir – που αρχικά προορίζονταν ως θεραπεία κατά του Έμπολα – επιτάχυναν την ανάρρωση των ασθενών σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο (placebo).

Οι ΗΠΑ ενέκριναν την επείγουσα χρήση του φαρμάκου την 1η Μαΐου, ακολουθούμενες από πολλά ασιατικά έθνη, όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

Αν και είναι αξιοσημείωτα, τα αποτελέσματα του φαρμάκου δεν φαίνεται να είναι θαυμαστά: κατά μέσο όρο μείωσε τη διαμονή των ασθενών στο νοσοκομείο από 15 ημέρες σε 11.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet, ωστόσο, δεν βρήκε κανένα «σημαντικό κλινικό όφελος» από τη θεραπεία ασθενών με κοροναϊό με remdesivir.

Υδροξυχλωροκίνη – μικτά αποτελέσματα

Η υδροξυχλωροκίνη, το φάρμακο εκλογής κατά της ελονοσίας εδώ και δεκαετίες, χρησιμοποιήθηκε ως θεραπεία κατά του ιού αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα.

Αυτό το μήνα (Ιούνιος 2020), η βρετανική ερευνητική ομάδα RECOVERY κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το φάρμακο δεν βοήθησε καθόλου τους ασθενείς με COVID-19.

Μια άλλη μελέτη στο The Lancet ισχυρίστηκε ότι η υδροξυχλωροκίνη δεν έδειξε κανένα όφελος αλλά αντιθέτως αύξησε ακόμη και τον κίνδυνο θανάτου, προκαλώντας την παύση των κλινικών δοκιμών.

Στις 15/6/2020 οι ΗΠΑ απέσυραν την έγκρισή τους για θεραπεία έκτακτης ανάγκης COVID-19 με υδροξυχλωροκίνη – χλωροκίνη.

Την Τετάρτη 17/6/2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η υδροξυχλωροκίνη θα πρέπει να αποκλειστεί ως θεραπεία για νοσοκομειακούς ασθενείς.

Άλλα φάρμακα

Αρκετά άλλα φάρμακα που προορίζονται για άλλες ασθένειες έχουν δοκιμαστεί κατά του COVID-19.

Σύμφωνα με το The Lancet έχουν ήδη πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1.000 κλινικές δοκιμές σε δεκάδες φαρμακευτικές θεραπείες.

Μεταξύ των πιο υποσχόμενων είναι τα αντιρετροϊκά lopinavir και ritonavir, η αντιψυχωτική χλωροπρομαζίνη και το tocilizumab, ένας ανοσοκατασταλτικός παράγοντας.

Δοκιμές που περιλαμβάνουν μετάγγιση πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει έχουν επίσης δείξει θετικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, παρά την άνευ προηγουμένου ερευνητική προσπάθεια, δεν υπάρχει ακόμη πλήρως αποτελεσματική ιατρική παρέμβαση κατά του COVID-19.

Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι, αντί να περιορίζονται σε ένα “θαυματουργό φάρμακο” που σκοτώνει τον ιό, τα προγράμματα θεραπείας πιθανότατα θα βασίζονται σε συνδυασμό φαρμάκων.

ΕΜΒΟΛΙΑ: ΑΓΩΝΑΣ ΧΡΟΝΟΥ

Πόσα βρίσκονται σε εξέλιξη;

Στην πιο πρόσφατη ενημέρωσή του στις 16 Ιουνίου, ο ΠΟΥ ανέφερε 11 ξεχωριστές κλινικές δοκιμές σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο για εμβόλιο κατά του COVID-19.

Παγκοσμίως, τα υποψήφια υπό παρασκευή εμβόλια βρίσκονται κυρίως σε δοκιμές Φάσης 1, το πρώτο δηλαδή από τα τρία βήματα που έχει σχεδιαστεί για τη δοκιμή της ασφάλειάς τους. Ορισμένα απο αυτά βρίσκονται στη Φάση 2 η οποία, μαζί με τη Φάση 3, δοκιμάζει την αποτελεσματικότητά τους.

Μέχρι στιγμής έχουν δημοσιευτεί μόνο μερικά αποτελέσματα, λίγα από τα οποία περιγράφονται ως “ενθαρρυντικά”.

Μεταξύ των πιο προχωρημένων ερευνητικά είναι αυτό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca.

Ένα άλλο στην Κίνα – που περιλαμβάνει την Ακαδημία Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών και την εταιρεία CanSinoBIO – βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη.

Εκτός από τις δοκιμές εμβολίων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, ο ΠΟΥ έχει καταγράψει άλλα 128 υποψήφια εμβόλια που βρίσκονται ακόμη στην προ-κλινική φάση.

Μια άλλη απόπειρα καταγραφής όλων των εξελισσόμενων εξελίξεων εμβολίων που πραγματοποίησε το London School of Hygiene and Tropical Medicine μετρά τουλάχιστον 194, συμπεριλαμβανομένων 17 στη δοκιμαστική φάση.


ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε στα μέσα Μαΐου ότι ένα εμβόλιο θα μπορούσε να είναι έτοιμο εντός ενός έτους, χαρακτηρίζοντάς το ως «αισιόδοξο σενάριο».

Ωστόσο, ορισμένοι εμπειρογνώμονες ελπίζουν ότι κάποιο μπορεί να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους για να αντιμετωπιστεί έγκαιρα ένα δεύτερο κύμα μόλυνσης.

Το έργο “Warp Speed” της αμερικανικής κυβέρνησης στοχεύει στην παροχή 320 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου – περίπου αντίστοιχο του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών – έως τον Ιανουάριο του 2021 και έχει δηλώσει ότι θα συμβάλλουν στην κάλυψη του κόστους ανάπτυξης ιδιωτικές εταιρείες.

Στην Κίνα, ο κρατικός γίγαντας Sinopharm έχει επί του παρόντος δύο υποψήφια εμβόλια που θα μπορούσαν να διατεθούν στα τέλη του 2020 ή στις αρχές του 2021.

Αρκετοί φαρμακευτικοί όμιλοι στην Ευρώπη στοχεύουν επίσης σε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο έως το τέλος του έτους, αν και η παραγωγή και η διάθεσή του θα χρειαστεί επιπλέον χρόνο.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και οι Κάτω Χώρες υπέγραψαν συμφωνία με τη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca που εγγυάται ότι 300 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου θα παραδοθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΤΙΜΗ

Όλες οι μεγάλες φαρμακευτικές ομάδες δήλωσαν ότι οποιοδήποτε εμβόλιο αναπτύξουν θα είναι διαθέσιμο σε προσιτή τιμή.

Η AstraZeneca έχει δεσμευτεί “να μην αποκομίσει κέρδη από αυτό το εμβόλιο”, σύμφωνα με τον πρόεδρό της στην Γαλλία Olivier Nataf, ο οποίος ανέφερε τιμή δύο ευρώ ανά δόση.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Προτεραιότητα εμβολιασμού θα δοθεί αρχικά σε ηλικιωμένα άτομα, άτομα με γνωστούς παράγοντες κινδύνου όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή ο διαβήτης, και σε εργαζόμενους, ειδικά στον τομέα της υγείας.


 

Dr.V

Κοινοποίηση: