Τι είναι η Κακοποίηση Ηλικιωμένων

Η κακοποίηση των ηλικιωμένων είναι η κακομεταχείριση ή η εκμετάλλευση ενός ηλικιωμένου ατόμου από κάποιο άλλο που γνωρίζει και εμπιστεύεται. Συμβαίνει όταν ένα άτομο επιλέγει να ελέγξει ένα ηλικιωμένο άτομο.

Αφαιρεί τα ανθρώπινα δικαιώματα του ηλικιωμένου ατόμου που είναι παράνομο.

Μπορεί να συμβεί στον καθένα σε όλο τον κόσμο,  σε όλες τις εθνοτικές ομάδες και θρησκείες, σε όλα τα επίπεδα μόρφωσης, σε άντρες και σε γυναίκες.

Μορφές Κακοποίησης Ηλικιωμένων

Υπάρχουν πολλοί τύποι κακοποίησης ηλικιωμένων και συνήθως περισσότεροι από ένας συμβαίνουν ταυτόχρονα:

Ψυχολογική κακοποίηση – συμπεριλαμβανομένης πνευματικής, συναισθηματικής και λεκτικής κακοποίησης, απειλές βίας και ταπείνωσης (η πιο κοινή μορφή).

Οικονομική κακοποίηση – η παράνομη ή ανάρμοστη χρήση των χρημάτων ή της ιδιοκτησίας ενός ηλικιωμένου ατόμου.

Σωματική κακοποίηση – επιβολή πόνου ή τραυματισμού. Περιλαμβάνει χτυπήματα, χαστουκίσματα, σωματική καταστολή ή υπερδοσολογία φαρμάκων.

Σεξουαλική κακοποίηση – σεξουαλική επίθεση, βιασμό ή οποιαδήποτε συμπεριφορά που καθιστά ένα ηλικιωμένο άτομο ανήσυχο για το σώμα τους.

Κοινωνική κακοποίηση – που αποτρέπει ένα άτομο από το να έχει επικοινωνία με την οικογένεια και φίλους του ή να λαμβάνει μέρος σε κοινωνικές δραστηριότητες.

Παραμέληση – είναι η σκόπιμη ή ακούσια αποτυχία από ένα φροντιστή να καλύψει όλες τις ανάγκες ενός ατόμου που εξαρτάται απο αυτόν/αυτή.

Θέματα χρημάτων

Η οικονομική κατάχρηση συμβαίνει όταν κλέβονται χρήματα ή αντικείμενα. Μπορεί να περιλαμβάνει εκμετάλλευση επιταγών, λήψη συνταξιοδότησης ή χρήση πιστωτικών καρτών και τραπεζικών λογαριασμών άλλου ατόμου. Περιλαμβάνει επίσης αλλαγή ονόματος σε διαθήκη, τραπεζικό λογαριασμό, ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής ή τίτλο κατοικίας χωρίς άδεια από το ηλικιωμένο άτομο.

Η απάτη στην υγειονομική περίθαλψη μπορεί να διαπραχθεί από γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και άλλους εργαζόμενους στον τομέα της υγειάς. Μπορεί να περιλαμβάνει χρέωση δύο φορές για την ίδια υπηρεσία ή χρέωση για φροντίδα που δεν παρέχεται.

Ποιός κακοποιείται;

Τα περισσότερα θύματα κακοποίησης είναι γυναίκες, αλλά μερικά είναι και άνδρες. Κυρίως οι στόχοι είναι ηλικιωμένα άτομα που δεν έχουν οικογένεια ή φίλους και άτομα με αναπηρία, προβλήματα μνήμης ή άνοια.

Η κακοποίηση μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε ηλικιωμένο άτομο, αλλά συχνά επηρεάζει όσους εξαρτώνται από άλλους για βοήθεια με τις καθημερινές δραστηριότητες – συμπεριλαμβανομένου του μπάνιου, του ντυσίματος και της λήψης φαρμάκων.

Ποια είναι τα σημάδια κακοποίησης

Ενδέχεται να δείτε σημάδια κακοποίησης ή παραμέλησης όταν επισκέπτεστε ένα ηλικιωμένο άτομο στο σπίτι ή σε μια μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων. Μπορεί να παρατηρήσετε:

 • Προβλήματα στον ύπνο
 • Καταθλιπτική ή συγχυτική συμπεριφορά
 • Απώλεια βάρους
 • Σημάδια τραύματος
 • Απόσυρση
 • Σταματά  να συμμετέχει σε δραστηριότητες που παλαιότερα απολάμβανε
 • Ανεξήγητοι μώλωπες, εγκαύματα ή ουλές
 • Φαίνεται ακατάστατος, με άπλυτα μαλλιά ή βρώμικα ρούχα

Εάν παρατηρήσετε σημάδια κακοποίησης, δοκιμάστε να μιλήσετε με το ηλικιωμένο άτομο για να μάθετε τι συμβαίνει. Για παράδειγμα, η κακοποίηση μπορεί να προέρχεται από κάποιον άλλο ένοικο και όχι από κάποιον που εργάζεται στο γηροκομείο ή σε βοηθητική εγκατάσταση διαβίωσης.

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη επίδραση της κατάχρησης;

Οι περισσότερες φυσικές πληγές επουλώνονται εγκαίρως. Όμως, κάθε είδους κακομεταχείριση μπορεί να αφήσει το κακοποιημένο άτομο να αισθάνεται φοβισμένο και καταθλιπτικό. Μερικές φορές, το θύμα πιστεύει ότι η κακοποίηση είναι δικό του λάθος.

Ποιος μπορεί να βοηθήσει;

Η κακοποίηση ηλικιωμένων δεν θα σταματήσει από μόνη της. Κάποιος άλλος θα πρέπει να βοηθήσει. Πολλοί ηλικιωμένοι ντρέπονται να το αναφέρουν ή φοβούνται.

Αν νομίζετε ότι κάποιος που γνωρίζετε κακοποιείται – σωματικά, συναισθηματικά ή οικονομικά – μιλήστε μαζί του.  Θα μπορούσατε να πείτε ότι πιστεύετε ότι κάτι δεν πάει καλά και ανησυχείτε.

Τα περισσότερα κράτη απαιτούν από τους γιατρούς και τους δικηγόρους να αναφέρουν κακομεταχείριση ηλικιωμένων.

Μπορούν να καλούν την αστυνομία αν κινδυνεύουν ή να καλούν την Τηλεφωνική Γραμμή Βοήθειας Κακοποίησης Ηλικιωμένων (Γραμμή SOS 1065) για εμπιστευτική υποστήριξη, πληροφορίες και παραπομπές (https://www.gerontology.gr/2015/07/10/κακοποίηση-ηλικιωμένων/).

Πρόληψη

Έχουν εφαρμοστεί πολλές στρατηγικές για την πρόληψη της κακοποίησης των ηλικιωμένων, την ανάληψη δράσης εναντίον της και τον μετριασμό των συνεπειών της. Οι παρεμβάσεις που έχουν εφαρμοστεί ή ”καλό θα ήταν να εφαρμοστούν” περιλαμβάνουν:

 • εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού και των επαγγελματιών υγείας
 • έλεγχος (πιθανών θυμάτων και κακοποιητών)
 • σχολικά προγράμματα ενημέρωσης
 • παρεμβάσεις υποστήριξης των φροντιστών (συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης του άγχους και της ξεκούρασής τους)
 • πολιτικές περίθαλψης κατοικιών για τον καθορισμό και τη βελτίωση των προτύπων περίθαλψης
 • εκπαίδευση φροντιστών για την άνοια.

Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ηλικιωμένων

Οι ηλικιωμένοι έχουν το δικαίωμα να ζουν Ανεξάρτητοι, να Συμμετέχουν, να λαμβάνουν Φροντίδα και να ζουν με Αξιοπρέπεια.


 

Dr.V

 

Κοινοποίηση: