Από τα μέτρα που λήφθηκαν για τον περιορισμό του ιού στην Κίνα, την Ιταλία και τη Νέα Υόρκη, διαπιστώθηκε ότι η χρήση μάσκας προσώπου, μείωσε τον αριθμό των λοιμώξεων κατά περισσότερο από 78.000 στην Ιταλία από τις 6 Απριλίου έως τις 9 Μαΐου και κατά πάνω από 66.000 στη Νέα Υόρκη από τις 17 Απριλίου – 9 Μαΐου.

Τα αποτελέσματα μας δείχνουν σαφώς ότι η αερομεταφερόμενη μετάδοση του ιού COVID-19, μέσω αναπνευστικών αερολυμάτων, αντιπροσωπεύει την κύρια οδό για την εξάπλωσή του.

Αναλύοντας τις τάσεις της πανδημίας χωρίς κάλυψη του προσώπου, χρησιμοποιώντας στατιστικές μεθόδους, υπολογίζεται ότι πάνω από 66.000 μολύνσεις προλήφθηκαν χρησιμοποιώντας μάσκα προσώπου σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα στη Νέα Υόρκη. Καταλήγουμε έτσι στο συμπέρασμα ότι φορώντας μάσκα στο κοινό αντιστοιχεί ως το πιό αποτελεσματικό μέσο για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού.

Αυτή η φθηνή και συνάμα πρακτική μέθοδος, σε συνδυασμό με την κοινωνική απομάκρυνση και άλλες πρακτικές, είναι η πιο αποτελεσματική στο να περιοριστεί η πανδημία του COVID-19.

Η μελέτη μας αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι η χρήση μάσκας είναι ζωτικής σημασίας για τα μη μολυσμένα άτομα να αποφύγουν την εισπνοή των μικρών ατμοσφαιρικών σωματιδίων (αερολύματα) που εκπνέουν τα μολυσμένα άτομα όταν μιλούν και που μπορεί να παραμείνουν στην ατμόσφαιρα αρκετά λεπτά και να ταξιδέψουν σε μεγάλη απόσταση (αρκετών μέτρων).

Ένα παράδειγμα είναι, ότι πολλοί άνθρωποι στην Κίνα φορούν μάσκες προσώπου για χρόνια, κυρίως λόγω της κακής ποιότητας του αέρα της χώρας.Έτσι, οι άνθρωποι εκεί είναι συνηθισμένοι σε αυτό. Η εξουσιοδοτημένη κάλυψη προσώπου βοήθησε την Κίνα να περιορίσει το ξέσπασμα του COVID-19.

Τα αποτελέσματα αυτά στέλνουν ένα σαφές μήνυμα παγκοσμίως, οτι η χρήση μάσκας προσώπου είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση του ιού.

Η αποτυχία στον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19 παγκοσμίως, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην μη αναγνωρισμένη σημασία της μετάδοσης του ιού στον αέρα.

Η κοινωνική αποστασιοποίηση και το πλύσιμο των χεριών πρέπει να συνεχιστεί, αλλά αυτά δεν επαρκούν για την πλήρη προστασία. Όλα τα παραπάνω μαζί με την σωστή χρήση της μάσκας θα μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες οποιουδήποτε να προσβληθεί από τον ιό COVID-19.

 

Dr.V

Κοινοποίηση: