Ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον ιό COVID-19 δεν εμφανίζει ποτέ συμπτώματα της νόσου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας ανάλυσης του συνόλου των δεδομένων για τις ασυμπτωματικές λοιμώξεις.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Annals of Internal Medicine, υποδηλώνουν ότι οι ασυμπτωματικές λοιμώξεις μπορεί να αντιπροσωπεύουν το 45% όλων των περιπτώσεων COVID-19, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην πρώιμη και συνεχιζόμενη εξάπλωση του ιού. Η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη εκτεταμένων δοκιμών και ανίχνευσης επαφών για τον μετριασμό της πανδημίας.

Η σιωπηλή εξάπλωση του ιού τον καθιστά ακόμη πιο δύσκολο να ελεγχθεί, είναι σαφές δηλαδή ότι με τόσο υψηλό ασυμπτωματικό ρυθμό, πρέπει να ”ρίξουμε ένα πολύ ευρύ δίχτυ”, διαφορετικά ο ιός θα συνεχίσει να μας αποφεύγει.

Ο Eric Topol, MD (founder and director of the Scripps Research Translational Institute and professor of Molecular Medicine at Scripps Research) μαζί με τον επιστήμονα συμπεριφοράς Daniel Oran συγκέντρωσαν πληροφορίες από μελέτες δοκιμών σε 16 διαφορετικές ομάδες από όλο τον κόσμο. Αυτό το σύνολο δεδομένων – συλλέχθηκε μέσω αναζητήσεων λέξεων-κλειδιών PubMed, bioRxiv και medRxiv – περιελάμβανε στοιχεία για κατοίκους γηροκομείων, επιβάτες κρουαζιερόπλοιων, κρατούμενους φυλακών και διάφορες άλλες ομάδες.

Αυτό που σχεδόν όλοι είχαν κοινό ήταν ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό μολυσμένων ατόμων δεν είχε συμπτώματα. Μεταξύ περισσότερων από 3.000 κρατουμένων σε τέσσερις πολιτείες που ήταν θετικοί για τον κοροναϊό, ο αριθμός ήταν αστρονομικός: 96% ασυμπτωματικοί!

Η ανασκόπηση υποδηλώνει περαιτέρω ότι τα ασυμπτωματικά άτομα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως περισσότερο από 14 ημέρες. Τα ιικά φορτία είναι παρόμοια σε άτομα με ή χωρίς συμπτώματα, αλλά παραμένει ασαφές εάν η μολυσματικότητά τους είναι του ίδιου μεγέθους. Για να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα, θα χρειαστούμε μελέτες μεγάλης κλίμακας που θα περιλαμβάνουν επαρκή αριθμό ασυμπτωματικών ατόμων.

Επίσης, η απουσία συμπτωμάτων μπορεί να μην συνεπάγεται απουσία βλάβης. Οι αξονικές τομογραφίες που πραγματοποιήθηκαν στο 54% των 76 ασυμπτωματικών ατόμων στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, φαίνεται να δείχνουν σημαντικές υποκλινικές ανωμαλίες στους πνεύμονες, αυξάνοντας την πιθανότητα η μόλυνση από τον SARS-CoV-2 να επηρεάζει τη λειτουργία των πνευμόνων χωρίς να είναι εμφανής. Οι επιστήμονες λένε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί η πιθανή σημασία αυτού του ευρήματος.

Η έλλειψη διαχρονικών δεδομένων καθιστά δύσκολη τη διάκριση μεταξύ ασυμπτωματικών και προσυμπτωματικών ατόμων. Ένα ασυμπτωματικό άτομο είναι αυτό που έχει μολυνθεί από SARS-CoV-2, αλλά δεν αναπτύσσει ποτέ συμπτώματα, ενώ ένα προ-συμπτωματικό άτομο έχει παρόμοια μόλυνση, αλλά τελικά θα αναπτύξει συμπτώματα. Οι διαμήκεις δοκιμές, που αναφέρονται σε επαναλαμβανόμενες μελέτες ατόμων με την πάροδο του χρόνου, θα βοηθούσαν στη διάκριση μεταξύ των δύο.

Η εκτίμηση είναι οτι το ποσοστό 40 έως 45% των ασυμπτωματικών σημαίνει ότι, εάν είμαστε αρκετά άτυχοι ώστε να μολυνθούμε, η πιθανότητα να εμφανίσουμε συμπτώματα είναι ανάλογη με το στρίψιμο ενός νομίσματος. Έτσι, για να προστατεύσουμε τους άλλους και τους εαυτούς μας, πιστεύουμε ότι η μάσκα προστασίας προσώπου, η τήρηση αποστάσεων και η σχολαστική υγιεινή είναι άκρως απαραίτητα…

 

Dr.V

The Scripps Research Institute

Κοινοποίηση: