Πουλάει ή δεν πουλάει την ΠΑΕ Παναθηναϊκός ο Γιάννης Αλαφούζος; Όσα ανέφερε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος για τον μεγαλομέτοχο της ποδοσφαιρικής ομάδας, χρήζουν σαφώς απάντησης!

Οι πρώτες πληροφορίες από το περιβάλλον της ΠΑΕ αναφέρουν πως, ναι, ο Αλαφούζος θα απαντήσει στον Γιαννακόπουλο, οπότε αυτός ο έμμεσος «διάλογος» τους αποκτά τεράστιο ενδιαφέρον.

Τα λόγια του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ ήταν τα εξής:

«Με δεδομένο πως το PAO ALIVE δεν πήγαινε καλά, συνάντησα τον κύριο Αλαφούζο. Μου είπε πως θα ρίξει το μπάτζετ στα τάρταρα για να μειώσει το χρέος που εκείνος δημιούργησε. Του πρότεινα να αναλάβουμε μαζί 50%-50% ΠΑΕ και ΚΑΕ, με στόχο τον ενιαίο Παναθηναϊκό και φόντο το project του Βοτανικού. Μου είπε πως δεν πιστεύει ότι θα γίνει το γήπεδο. Και πως δεν είναι διατεθειμένος αν χρειαστεί να βάλει λεφτά. Του απάντησα πως θα τα έβαζα εγώ, του είπα πως υπάρχει και η δέσμευση των 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Μου ζήτησε να του στείλω το business plan. Το έκανα. Μόλις έφυγα είδα όσα συζητήσαμε σε ιστοσελίδα που δουλεύει υπάλληλός του στο ΣΚΑΪ. Τότε κατάλαβα πολλά και δεν επικοινώνησα ξανά. Δεν θέλει να απεμπλακεί, δεν θέλει να πουλήσει τώρα, ούτε να επενδύσει. Θέλει να μηδενίσει το χρέος και μετά να πουλήσει ακριβά. Δικαίωμά του αλλά θα τον κρίνει η ιστορία. Εγώ έχω κάνει ήδη τέσσερις προσπάθειες να αναγεννηθεί το ποδόσφαιρο».

«ΔΕΝ ΞΕΠΟΥΛΑΩ ΤΗΝ ΛΕΩΦΟΡΟ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΤΑΝΙΚΟ»

Μεγάλο μέρος της συνέντευξης αφορούσε το «καυτό» θέμα του νέου γηπέδου:

«Στο θέμα του Βοτανικού υπάρχει καθυστέρηση αλλά είναι δικαιολογημένη λόγω κορωναϊού και της πίεσης των Τούρκων στον Έβρο. Θέλω να πω ποια ήταν η συμφωνία που έγινε πέρυσι ανάμεσα στις ομάδες εργασίας, ξεκαθαρίζοντας για ακόμη μία φορά πως ο Βοτανικός δεν είναι η καλύτερη επιλογή για τον Παναθηναϊκό. Ζητήσαμε μία έρευνα και είδαμε πως η Λεωφόρος, το μεγαλύτερο φιλέτο στην Αθήνα, κοστίζει 300 εκατομμύρια ευρώ! Για να δώσουμε την Λεωφόρο συμφωνήσαμε τα εξής:

Να γίνει γήπεδο ποδοσφαίρου 28.000 θεατών, κλειστό μπάσκετ 12.500, κλειστό για τον Ερασιτέχνη 3.000, πισίνα, μουσείο, γραφεία του Α.Ο, 17.000 τ.μ. για εμπορικές χρήσεις. Το κόστος έφτανε τα 125 εκατομμύρια ευρώ ενώ υπήρχε η εγγύηση για 40 εκατομμύρια ευρώ προς τον Ερασιτέχνη για τα πρώτα λειτουργικά έξοδα.

Για την Λεωφόρο που αξίζει 300 εκατομμύρια ευρώ, εμείς παίρνουμε 165 στον Βοτανικό την ώρα που για άλλες ομάδες έγιναν γήπεδα χωρίς να υπάρχει το παραμικρό αντάλλαγμα!

Πάμε τώρα στα πολύ δύσκολα. Από αυτά που καταλαβαίνω το τελευταίο διάστημα  είτε θέλουν να γκρεμίσουν την Λεωφόρο πριν γίνει το γήπεδο είτε θέλουν να πάρουν την Λεωφόρο χωρίς να γίνει το γήπεδο του μπάσκετ.  Δεν υπάρχει δικαιολογία, αν δεν ικανοποιηθεί όλος ο Παναθηναϊκός θα μιλάμε για την μεγαλύτερη αδικία.  Αν δεν γίνει πράξη το όραμα, δεν δίνουμε την Λεωφόρο. Όσο ο Δήμος, οι τράπεζες και οι εταιρίες και η ΠΑΕ σε διαρροές συμφωνούν, συνηγορούν στην μεγαλύτερη αδικία. Μην ακούτε που λένε για γήπεδο μπάσκετ σε όμορο οικόπεδο, έχουν πει στις ομάδες εργασίας πως αυτό δεν ξεμπλέκει το οικόπεδο ούτε σε 50 χρόνια. Να δώσουμε την Λεωφόρο των 300 εκατομμυρίων, να πάμε ως ενοικιαστές και να έχει τις εμπορικές χρήσεις ο δήμος και όχι ο Ερασιτέχνης, αν αυτό δεν είναι αδικία τι είναι;

Στο ξεπούλημα της Λεωφόρου αρνούμαι να βάλω την υπογραφή μου. Από την άλλη, δεν θέλω να μπλοκάρω την κατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου του Παναθηναϊκού. Αν μέχρι τις εκλογές του Ερασιτέχνη, σε 20-25 μέρες, δεν προχωρήσει και δεν ανακοινωθεί επίσημα η αρχική συμφωνία, αποφασίζω να μην συνεχίσω στον Ερασιτέχνη. Είναι ιερό καθήκον μου. Δεν υπογράφω αυτή τη συμφωνία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσω να συνεισφέρω οικονομικά στα τμήματα. Τα έχω αγαπήσει, ειδικά το βόλεϊ ανδρών.

Eγώ συμφώνησα για τον Βοτανικό, ώστε να γίνει μια Παναθηναϊκή Πολιτεία. Αν ήταν να γίνει ένα γήπεδο ποδοσφαίρου μόνο του, τότε να γίνει στην Λεωφόρο. Γιατί να γίνει στον Βοτανικό; Καταλαβαίνω πως θέλουν να προχωρήσει μόνο το γήπεδο του ποδοσφαίρου. Θα έχουμε δώσει το μοναδικό μας περιουσιακό στοιχείο για να πάμε ενοικιαστές στον Βοτανικό, να μην εκμεταλλευόμαστε τις εμπορικές χρήσεις; Τι νόημα έχει; Θέλω να πιστεύω πως θα υπάρχουν θετικές εξελίξεις. Αν γίνει μόνο γήπεδο θα είναι θετικό για τον κύριο Αλαφούζο και ένα κομμάτι της Θύρας 13, που έχουν έρθει πολύ κοντά τον τελευταίο καιρό για να γίνει γήπεδο μόνο ποδοσφαίρου στον Βοτανικό, παρότι φαίνεται πως δεν συμφωνούν. Αυτό ξέρω εγώ».

«ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΧΙΛΤΟΝ ΚΑΙ ΔΥΟ ΤΟΝ ΣΚΟΡΠΙΟ»

Ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ έκανε έναν λεπτομερή απολογισμό της οικονομικής προσφοράς της οικογένειας του:

«Λίγες μέρες πριν και γνωρίζοντας ότι σήμερα θα δώσω αυτή τη συνέντευξη Τύπου ένας από τους πιο πιστούς συνεργάτες του πατέρα μου Παύλου, ο Μιχάλης Γεωργαντής, μου έδωσε έναν φάκελο στον οποίο υπάρχουν μέσα με κάθε λεπτομέρεια όλα τα ποσά που έχει βάλει η οικογένεια μου, είτε προσωπικά, είτε μέσω της ΒΙΑΝΕΞ, στον Παναθηναϊκό από το 1987 μέχρι το 2012 όταν ανέλαβα προσωπικά την ομάδα. Το ποσό αυτό είναι 372.800.000 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα αγοράζεις τρεις φορές το Χίλτον, δυο φορές τον Σκορπιό.

Aπό το 2012 και μετά, είτε μέσω προσωπικών χρημάτων, είτε μέσω χορηγιών της ΒΙΑΝΕΞ αλλά και άλλων εταιριών μου, έχουν μπει στον Παναθηναϊκό ακόμη 63 εκατομμύρια. Και για αυτό υπάρχουν αποδείξεις. Σε αυτά τα χρήματα προσθέστε τα 15 εκατομμύρια ευρώ της Πολυμετοχικότητας αλλά και περίπου 1015 εκατομμύρια ευρώ που έχουμε βάλει ως οικογένεια στον Ερασιτέχνη.

Κι όλα αυτά χωρίς να υπολογίζω τα χρήματα της μεταγραφής του Ντε Μέλο το 1972. Γιατί το αναφέρω αυτό; Γιατί από τότε βάζουμε λεφτά σαν οικογένεια στον Παναθηναϊκό… Άρα έχουμε και λέμε: Η οικογένεια μου έχει βάλει στον Παναθηναϊκό πάνω από 450 εκατομμύρια ευρώ ή αν προτιμάτε 170 δισεκατομμύρια δραχμές. Αυτά δεν είναι προς συζήτηση. Είναι δεδομένα.

Κανονικά λοιπόν, όταν η οικογένεια μου και εγώ προσωπικά έχουμε δαπανήσει για τον Παναθηναϊκό περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ, δεν θα χρειαζόταν να πούμε τίποτα άλλο και για κανέναν. Αλλά είμαι σήμερα εδώ γιατί έχω μάθει να κοιτάω τον κόσμο στα μάτια όπως πάντα και να του λέω την αλήθεια όσο σκληρή και αν είναι αυτή. Πρώτα απ’ όλα θέλω όμως να κάνω έναν απολογισμό της σεζόν που πέρασε στο μπάσκετ, τον Ερασιτέχνη αλλά και σε ότι αφορά στο Βοτανικό και το PAO ALIVE».

«Η ΚΑΕ ΘΑ ΒΑΣΙΣΘΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΗΣ

Για το θέμα της πώλησης της ΚΑΕ, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ήταν ιδιαίτερα αναλυτικός:

«Από αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός είναι προς πώληση για 25 εκατομμύρια ευρώ, όπως λάθος δεσμεύτηκα πέρυσι. Βλέπετε στα 33 αυτά χρόνια δεν είχαμε μπει ποτέ στη διαδικασία να αποτιμήσουμε την αξία αυτού του πανίσχυρου brand, της καλύτερης ομάδας που έβγαλε ποτέ αυτός ο τόπος.

Αυτοί που σύμφωνα με τους ειδικούς εκτιμητές, υπάρχουν στη διάθεσή σας, η αξία της φτάνει στα 75 εκατομμύρια ευρώ, 34 για το σήμα και 75 η συνολική επιχειρηματική αξία. Αλλά δεν θα πάρω τα λόγια μου πίσω, δεν θα αλλάξω ούτε λέξη. 25 είπα και δεν το αλλάζω. Μέχρι να βρεθεί αγοραστής, η ΚΑΕ θα πορευτεί με ανθρώπους εμπιστοσύνης, χωρίς την παραμικρή εμπλοκή μου και βασισμένη αποκλειστικά και μόνο στα έσοδά της σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αυτοί είναι οι Μάνος Παπαδόπουλος και Τάκης Τριαντόπουλος.

Από σήμερα αυτοί τρέχουν τον Παναθηναϊκό εξ’ ολοκλήρου. Εδώ, όμως, θέλω να τονίσω ότι επειδή ένας Γιαννακόπουλος δεν έχει την ανάγκη να τραβήξει την πρίζα ώστε να φανεί περισσότερο επιτυχής επί των ημερών του, αλλά μέχρι και τις τελευταίες ημέρες δουλεύαμε για να εξασφαλίσουμε τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για μια σειρά από μέτρα που αφορούν τον ελληνικό αθλητισμό. Σκοπός μου για αυτές τις ενέργειες είναι η απουσία του Γιαννακόπουλου και των χρημάτων που έβαζε στον Παναθηναϊκό, ώστε να είναι όσο το δυνατόν λιγότερη αισθητή. Να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί, όσο περισσότερο γίνεται».

Είπε, ακόμα:

Για το ποσό των 25 εκατομμυρίων: «Όταν κάποιος συγκρίνει το ποσό που έχει βάλει η οικογένειά μου, μπροστά σε αυτό της πώλησης, ακούγεται πολύ μικρό. Από εκεί και πέρα, συνήθως την τιμή την ορίζει η αγορά. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν θεωρώ ότι είναι ένα μικρό ποσό, ειδικότερα για την Ελλάδα που ζούμε και τις συνθήκες που ζούμε. Ο λόγος που έχιε μπει αυτό το ποσό και θεωρώ ότι είναι και υψηλό, είναι ότι ο άνθρωπος ο οποίος θα έρθει, πραγματικά θα ενδιαφέρεται για το καλό του Παναθηναϊκού, θα έχει σκοπό να κάνει μια επένδυση πολυετή και θα προσπαθήσει να κρατήσει τον Παναθηναϊκό στα υψηλότερα σκαλοπάτια της Ελλάδας και της Ευρώπης. Δεν θα ήθελα και δεν πρόκειται να αφήσω ο Παναθηναϊκός να φτάσει σε χέρια ανθρώπων που βλέπουν τον αθλητισμό και τα σωματεία ως μέσα για άλλες δραστηριότητες και όχι για το καλό του αθλήματος».

Για το αν υπάρχει υποψήφιος αγοραστής: «Δεν έχει χτυπήσει κανένα τηλέφωνο. Θεωρώ ότι θα είναι δύσκολο να βρεθεί αγοραστής, αν και δεν θα έπρεπε. Το 2011-12 κλήθηκα να αναλάβω. Ήταν κάτι που δεν ήθελα να κάνω, οπότε είχα οργώσει όλο τον πλανήτη για να μπορέσω να βρω πιθανό αγοραστή. Δεν σας κρύβω ότι είχα φτάσει και μέχρι τη Νιγηρία, είχα κάνει ραντεβού με τον πρόεδρο μπάσκετ της Νιγηρίας, ψάχνοντας να με βοηθήσει να βρω υποψήφιους αγοραστές. Μακάρι να βρεθούν. Η ομάδα, όπως είπα, είναι προς πώληση».

Για το συναισθηματικό τίμημα: «Όλη μου τη ζωή μεγάλωσα μέσα στον Παναθηναϊκό. Από μικρό παιδάκι, άρα σίγουρα είναι κάτι δύσκολο, πόσο μάλλον όταν και η ημερομηνία συμπίπτει με την ημερομηνία εισόδου του πατέρα μου στον Παναθηναϊκό, πριν από 33 χρόνια. Σίγουρα είναι μια ημέρα συναισθηματικής φόρτισης, αλλά θα το ξεπεράσω. Ο Παναθηναϊκός θα συνεχίσει να υπάρχει. Παναθηναϊκός ήμουν, είμαι και θα είμαι. Στο γήπεδο θα πηγαίνω».

Για το τι θα αγοράσει κάποιος που θα θέλει να πάρει τον Παναθηναϊκό: «Αγοράζει τον πιο πετυχημένο σύλλογο στην Ευρώπη. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί να βάζει τόσα χρήματα, όσα η οικογένειά μου, γιατί ο Παναθηναϊκός θα έχει πάει σε μια διοργάνωση, η οποία θα μπορέσει να κεφαλαιοποιήσει το προϊόν της. Θα μπορέσει να κάνει το προϊόν και το άθλημα να είναι κερδοφόρο, όπως είναι πάρα πολλά άλλα αθλήματα, τα οποία αγαπάει ο κόσμος ανά τον πλανήτη. Αν πάμε στη FIBA, δεν θα χρειαστεί να υπάρξει τέτοια εκταμίευση. Όσο είμαστε στην Euroleague…».

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΜΠΕΡΤΟΜΕΟΥ: «ΦΘΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ»

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος επιτέθηκε κατά «μέτωπο» και προς τον επικεφαλής της Euroleague για τα έσοδα των ομάδων:

«Έχει φτάσει στο σημείο μηδέν και αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι. Το γεγονός πως μόνο ο κακός Παναθηναϊκός και ο κακός Γιαννακόπουλος το φωνάζει, δεν αλλάζει. Ποιος να το φωνάξει άλλος; Financial Fairplay λέει ο Τζόρντι και κουνάει το δάχτυλο. Είναι να γελάει κανείς. Η Euroleague είναι ένα μαύρο κουτί. Οι ομάδες δεν ξέρουν που πάνε τα λεφτά από τις χορηγίες, αλλά και από τις άλλες πηγές εσόδων. Μαθαίνουν πριν από 15 μέρες πριν την έναρξη της σεζόν πόσα χρήματα θα πάρουν, χωρίς να ξέρουν από που και γιατί τόσα.

Να υπενθυμίσω ότι το 2002 απειλήσαμε να μην κατέβουμε στον τελικό της Μπολόνια, γιατί δεν μας έλεγε ο Μπερτομέου τα ποσά, ενώ πότε ο Παύλος, πότε ο Θανάσης, πότε ο Δημήτρης φώναζαν για το που πάνε τα έσοδα της διοργάνωσης. Η Μακάμπι, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός είναι οι 3 ομάδες που συντηρούν την Euroleague.

Μας το παίζει μάγκας ο Τζόρντι στο απόλυτο προτεκτοράτο του, λέγοντας ότι πήγε τη νίκη από τις 10.000 στις 37.000. Θέλετε να μάθετε από που είναι αυτά τα λεφτά του περίφημου pool; Από το τηλεοπτικό συμβόλαιο  των τριών, το 52% το λαμβάνουν οι ομάδες και το 48%, ένα ποσό κοντά στα 10 εκατομμύρια το μοιράζονται οι ομάδες για τις νίκες. Εμείς συντηρούμε την Euroleague.

Είναι δυνατόν ένας οργανισμός που αποτελείται από τα ισχυρότερα χαρτιά του ευρωπαϊκού μπάσκετ να μην έχει απαντήσεις για τίποτα; Είναι δυνατόν να μην μπορείς να πεις στις ομάδες ποιες θα είναι οι συνέπειες από τη διακοπή της σεζόν;

Είναι δυνατόν να συμφωνείς με τους παίκτες για το 80% των συμβολαίων τους αν δεν συνεχιστεί η σεζόν και 85% αν συνεχιστεί; Ποιος είσαι εσύ; Με ποιο δικαίωμα έρχεσαι ανάμεσα σε δύο αντισυμβαλλόμενους να πεις τι θα γίνει και τι όχι και μας απειλείς ότι αν δεν συμμορφωθούμε θα έχουμε επιπτώσεις; Ωμός εκβιασμός δηλαδή. Κι όλα αυτά χωρίς να έχεις φροντίσει τι θα γίνει με τα έσοδα των ομάδων. Όταν ένας αθλητής έχει παίξει για το 65% και οι ομάδες έχουν χάσει το 50% των εσόδων τους, εσύ πας και τους προσφέρεις το 80% χωρίς να μπει στο γήπεδο και 85% για να μπει στο παρκέ. Πρέπει δηλαδή να πιστεύεις ότι είναι ανόητοι οι αθλητές να ρισκάρουν τη σωματική τους ακεραιότητα για ένα πιθανό τραυματισμό για ένα πιθανό 5%. Ποιος θα το έκανε αυτό;

Άκουσα τον εκπρόσωπο της Ρεάλ να λέει πως Euroleague χωρίς Παναθηναϊκό δεν υπάρχει. Πολύ τιμητικό και απόλυτα ειλικρινές. Απλά ας το πει κάποιος και στο Μπερτομέου, που έχει αποδείξει ότι έχει άλλη άποψη και στις δηλώσεις του και στην πράξη.

Η Euroleague αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό σε όλα τα μέτωπα με το χειρότερο τρόπο. Οι ποινές που μας επιβάλλονται είναι όχι απλά αυστηρές, αλλά εξοντωτικές. Φτάσαμε στο σημείο να κλείνουμε το ΟΑΚΑ παραμονές αγώνα και μάλιστα με αντίπαλο τη Φενέρ, δείχνοντας την ύψιστη ασέβεια, όχι μόνο στον οργανισμό του Παναθηναϊκού, αλλά και στον κόσμο που είχε αγοράσει ένα εισιτήριο για τον αγώνα.

Στο κυνήγι του Παναθηναϊκού, που κάποιος είχε απειλήσει το 2011 ότι θα κάνουμε να δούμε Final 4 έντεκα χρόνια, μέχρι και την τελευταία αγωνιστική της περιόδου 2016-17 με πάρα πολλά περίεργα αποτελέσματα, σε σημείο που όλοι σχολιάζατε ότι έγιναν για να πέσει ο Παναθηναϊκός πάνω στην εν συνεχεία πρωταθλήτρια Ευρώπης, Φενέρ».

Παναθηναϊκός (1): Το «φεύγω» του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, η ξαφνική Γ.Σ., τα σενάρια και η αγωνία «να μην γίνει και το μπάσκετ σαν το …ποδόσφαιρο»!

 

Κοινοποίηση: