Η άνευ όρων αγάπη ενός κατοικίδιου ζώου προσφέρει πολλά περισσότερα από το να σας κρατήσει συντροφιά. Τα κατοικίδια μπορούν να μειώσουν το άγχος, να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς, ακόμη και να βοηθήσουν τα παιδιά στις συναισθηματικές και κοινωνικές τους δεξιότητες.

Ποιος επωφελείται από ένα ζώο; Και ποιος τύπος κατοικιδίου δύνανται να βελτιώσει την υγεία;

Οι επιστήμονες εξετάζουν ποια είναι τα πιθανά οφέλη σωματικής και ψυχικής υγείας για διαφορετικά ζώα – από ψάρια και ινδικά χοιρίδια έως σκύλους και γάτες.

Πιθανές επιπτώσεις στην υγεία

Οι έρευνες για τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ ανθρώπων και ζώων είναι ακόμη σχετικά νέες. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει θετικές επιπτώσεις στην υγεία, αλλά τα αποτελέσματα ήταν ανάμεικτα.

Η αλληλεπίδραση με τα ζώα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνη που σχετίζεται με το στρες) και της αρτηριακής πίεσης. Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα ζώα μπορούν να ενισχύσουν την συντροφικότητα, να αυξήσουν τα συναισθήματα κοινωνικής υποστήριξης και να βελτιώσουν τη διάθεσή σας.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση για το πώς ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί να βοηθήσει κάποιον με μια συγκεκριμένη πάθηση. Εάν ο στόχος σας είναι να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα τότε μπορεί να επωφεληθείτε από την κατοχή ενός σκύλου, περπατώντας με αυτό αρκετές φορές την ημέρα. Εάν ο στόχος σας είναι η μείωση του άγχους, μερικές φορές η παρακολούθηση ψαριών να κολυμπούν μπορεί να οδηγήσει σε ένα αίσθημα ηρεμίας. «Δεν υπάρχει κανένας τύπος ζώου που να ταιριάζει σε όλους».

Ζώα που βοηθούν τους ανθρώπους

Τα ζώα μπορούν να χρησιμεύσουν ως πηγή άνεσης και υποστήριξης. Τα σκυλιά θεραπείας είναι ιδιαίτερα καλά σε αυτό. Μερικές φορές χρησιμοποιούνται σε νοσοκομεία ή γηροκομεία για να μειώσουν το άγχος των ασθενών.

Τα σκυλιά έχουν έντονη παρουσία. Εάν κάποιος αγωνίζεται για κάτι, ξέρουν πως να υπομένουν, να βοηθούν και να αγαπούν. Η προσοχή τους επικεντρώνεται στο άτομο όλη την ώρα. Τα θεμέλια της προσοχής περιλαμβάνουν την πρόθεση, τη συμπόνια και την ευαισθητοποίηση. Όλα αυτά είναι πράγματα που τα ζώα έχουν έμφυτα ενώ οι άνθρωποι πρέπει να τα μάθουν.

Τα σκυλιά μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με ΔΕΠΥ να εστιάσουν την προσοχή τους. Οι ερευνητές εισήγαγαν δύο ομάδες παιδιών που είχαν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ σε συνεδρίες ομαδικής θεραπείας διάρκειας 12 εβδομάδων. Η πρώτη ομάδα παιδιών διάβαζε σε έναν σκύλο θεραπείας μία φορά την εβδομάδα για 30 λεπτά. Η δεύτερη ομάδα διάβαζε σε μαριονέτες που έμοιαζαν με σκύλους.

Τα παιδιά που διάβασαν στα πραγματικά ζώα έδειξαν καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες και περισσότερη συνεργασία και εθελοντισμό. Είχαν επίσης λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι παιδιά μέσα στο φάσμα του αυτισμού ήταν πιο ήρεμα ενώ έπαιζαν με ινδικά χοιρίδια στην τάξη. Όταν τα παιδιά πέρασαν 10 λεπτά σε μια εποπτευόμενη ομάδα παιχνιδιού με ινδικά χοιρίδια, τα επίπεδα άγχους τους μειώθηκαν. Είχαν επίσης καλύτερες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και ασχολήθηκαν περισσότερο με τους συνομήλικούς τους. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα ζώα προσέφεραν άνευ όρων αποδοχή απέναντι στα παιδιά.

Τα ζώα μπορεί να σας βοηθήσουν με άλλους απροσδόκητους τρόπους. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η φροντίδα των ψαριών βοήθησε τους εφήβους με διαβήτη να διαχειριστούν καλύτερα την ασθένειά τους. Οι ερευνητές ανέθεσαν σε μια ομάδα εφήβων με διαβήτη τύπου 1 να ελέγχουν την στάθμη του νερού και να σιτίζουν ένα ψάρι δύο φορές την ημέρα. Η ρουτίνα φροντίδας περιλάμβανε επίσης την αλλαγή του νερού της δεξαμενής κάθε εβδομάδα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν πόσο σταθερά αυτοί οι έφηβοι έλεγχαν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους. Σε σύγκριση με τους εφήβους που δεν φρόντιζαν ένα ψάρι, οι έφηβοι που φρόντιζαν τα ψάρια είχαν μεγαλύτερη πειθαρχία στον έλεγχο της γλυκόζης, κάτι που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας τους.

Ενώ τα κατοικίδια ζώα είναι σημαντικά για την υγεία, ένα ζώο μπορεί να μην “ταιριάζει” σε όλους. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η έκθεση σε κατοικίδια ζώα απο μικρή ηλικία, προστατεύει τα παιδιά από την εμφάνιση αλλεργιών και άσθματος. Αλλά για άτομα που είναι αλλεργικά στα ζώα, τα κατοικίδια μπορούν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Βοηθώντας ο ένας τον άλλο

Τα κατοικίδια φέρνουν επίσης νέες ευθύνες. Η γνώση του τρόπου φροντίδας και διατροφής ενός ζώου είναι απαραίτητη για τον ιδιοκτήτη.

Θυμηθείτε ότι τα ζώα μπορούν επίσης να αισθάνονται άγχος και κούραση. Είναι σημαντικό για τα παιδιά να μπορούν να αναγνωρίζουν τα σημάδια άγχους στο κατοικίδιο ζώο τους και να ξέρουν πότε να μην τα πλησιάζουν. Τα δαγκώματα των ζώων μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες.


Σοφές επιλογές

Τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν από ζώα. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να μειώσετε τον κίνδυνο:

  • Πλύνετε καλά τα χέρια σας μετά από επαφή με ζώα. Διατηρήστε το κατοικίδιο ζώο σας καθαρό, υγιές και πλήρως εμβολιασμένο
  • Επιβλέψτε τα παιδιά όταν βρίσκονται με ζώα
  • Αποτρέψτε τα παιδιά από το να βάζουν τα χέρια τους στο στόμα αφού αγγίξουν τα ζώα
  • Αποφύγετε την οποιαδήποτε επαφή με απορρίματα ζώων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Προβλήματα με την εγκυμοσύνη μπορεί να προκύψουν από την έκθεση σε τοξόπλασμα (Toxoplasma Gondii), ένα παράσιτο που μεταδίδεται μέσω των περιττωμάτων απο μολυσμένες γάτες.

Dr.V

Κοινοποίηση: