Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για να βγείτε έξω και να διασκεδάσετε στο νερό. Όμως η κολύμβηση σε  πισίνα, λίμνη ή θάλασσα, μερικές φορές, ελοχεύει κινδύνους όπως η μόλυνση από βακτήρια ή και ιούς. Το κολύμπι σε μολυσμένα νερά μπορεί να κάνει εσάς και την οικογένειά σας να αρρωστήσουν.

Οι πιο συχνές ασθένειες που προκαλούνται από μολυσμένο νερό παρουσιάζουν στομαχικές και εντερικές διαταραχές οι οποίες εκδηλώνονται κυρίως με έμετο ή διάρροια. Πολλές φορές οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν καν ότι αρρώστησαν κάνοντας κολύμπι, γιατί μπορεί να χρειαστούν από 1 έως 3 ημέρες για να εμφανιστούν τα συμπτώματα. Οι περισσότερες από αυτές τις ασθένειες δεν είναι επικίνδυνες και η ίαση επέρχεται μέσα σε λίγες μέρες.

Οι φυσικές πηγές νερού, συμπεριλαμβανομένων των λιμνών, των ποταμών και της θάλασσας, μολύνονται συχνά από την απορροή υδάτων (ομβρίων). Καθώς το νερό της βροχής ρέει περνώντας από μέρη όπως πάρκα και αγροκτήματα, μπορεί να παρασύρει βακτήρια και ιούς από περιττώματα ζώων κα. Στη συνέχεια, το νερό που συλλέγεται στίς αποχετεύσεις δύναται να καταλήξει στίς παραλίες.

Διαπιστώνεται ότι το νερό απο τις βροχές και καταιγίδες που απελευθερώνεται σε περιοχές της παραλίας είναι εξαιρετικά μολυσμένο. Βρίσκοντας και αποτρέποντας τελικά τις πηγές μόλυνσης έχουμε μια καθαρότερη παραλία συνολικά.

Νερά κοντά σε σωλήνες εκροής τα οποία σχηματίζουν λιμνούλες  – τα μέρη όπου οι αποχετεύσεις απελευθερώνουν το περιεχόμενό τους – τείνουν να είναι ήρεμα, ρηχά και ζεστά. Αυτές οι περιοχές μπορεί να φαίνονται τέλειες για μικρά παιδιά, αλλά είναι επίσης το ιδανικό ”σπίτι” για βακτήρια και ιούς. Μην κολυμπάτε κοντά στους σωλήνες εκροής ομβρίων υδάτων. Και αν έχει βρέξει τις τελευταίες 24 ώρες, ελέγξτε τις πινακίδες της παραλίας για να δείτε αν είναι ασφαλές να μπείτε στο νερό.

Πολλές δημοφιλείς δημόσιες παραλίες ελέγχονται τακτικά. Οι αρμόδιες υπηρεσίες υγείας αναζητούν συνήθως ορισμένους τύπους βακτηρίων που είναι κοινοί στα λύματα. Εάν ο αριθμός αυτών των βακτηρίων είναι υψηλότερος από το συνιστώμενο όριο που ορίζεται από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος, αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 1 στους 50 κολυμβητές είναι πιθανό να αρρωστήσει.

Μερικά από αυτά τα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων μερικών ειδών Vibrio (πχ. Vibrio Cholerae – Δονάκιο της χολέρας), είναι επικίνδυνα, ιδιαίτερα για άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως διαβήτη ή ηπατική νόσο. Σε κάθε περίπτωση άτομα με διαταραγμένο ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν πάνε για κολύμπι.

Οι θάλασσες, οι λίμνες και τα ποτάμια μας είναι ιδανικοί προορισμοί για διασκέδαση και χαλάρωση. Αλλά οι συνήθειές μας στην ξηρά επηρεάζουν την ποιότητα αυτών των πολύτιμων φυσικών πόρων. Κάνοντας μικρά πράγματα, όπως πχ. το να μαζέψετε τα περιττώματα του σκύλου σας ή να ανακυκλώσετε το λάδι σας, κάνει πραγματικά τη διαφορά.

Μάθετε πού καταλήγουν τα νερά της βροχής στην περιοχή σας. Με λίγη γνώση, μπορείτε να απολαύσετε με ασφάλεια το νερό αυτό το καλοκαίρι – και να παραμείνετε υγιείς!


Σοφές επιλογές

  • Κάντε ντους πριν και μετά την κολύμβηση
  • Μείνετε έξω από το νερό εάν είχατε διάρροια τις τελευταίες 7 ημέρες για να προστατέψετε τους άλλους από μολυσματικά μικρόβια
  • Προσπαθήστε να μην καταπίνετε το νερό
  • Αποφύγετε το κολύμπι ή το παιχνίδι κοντά σε μέρη όπου καταλήγουν τα νερά απο βροχές – καταιγίδες στην παραλία
  • Μείνετε έξω από το νερό για τουλάχιστον 24 ώρες μετά από καταιγίδα
  • Πάντα να πλένετε τα χέρια σας πριν φάτε ή πιείτε

 

Κοινοποίηση: