Έχουμε τόσα πολλά αιτήματα να αντιμετωπίσουμε καθημερινά για τις δουλειές μας, την οικογένεια, τα επαγγέλματα, αλλά και την κοινωνική μας ζωή – για να μην αναφέρουμε και την ανάγκη εύρεσης κάποιου χρόνου για να χαλαρώσουμε.

Για να χωρέσουμε τα πάντα, λοιπόν, μέσα στο 24ωρο μας θυσιάζουμε συχνά τον ύπνο. Αλλά ο ύπνος επηρεάζει τόσο την ψυχική όσο και την σωματική υγεία. Είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία μας.

Φυσικά, βοηθά να νιώσουμε ξεκούραστη την κάθε μέρα. Αλλά, ενώ κοιμόμαστε, ο εγκέφαλος και το σώμα μας δεν κλείνουν απλά έναν “διακόπτη”. 

Ο ύπνος εξυπηρετεί όλες τις λειτουργίες του σώματός μας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο: μοριακό, ενεργειακό ισοζύγιο, καθώς και διανοητική κατάσταση, εγρήγορση και διάθεση.

Όταν είμαστε κουρασμένοι, δεν μπορούμε να λειτουργούμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Ο καλός ύπνος μάς βοηθά να σκεφτούμε πιο καθαρά, να έχουμε ταχύτερα αντανακλαστικά και να εστιάζουμε καλύτερα, σε σύγκριση με κάποιον ο οποίος έχει κοιμηθεί μια ή δυο ώρες λιγότερο.

Η απώλεια του ύπνου επηρεάζει τα υψηλότερα επίπεδα λογικής, την επίλυση προβλημάτων και την προσοχή στη λεπτομέρεια. Οι κουρασμένοι άνθρωποι τείνουν να είναι λιγότερο παραγωγικοί στην εργασία.

Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει επίσης τη διάθεσή μας και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με άλλους. Με την πάροδο του χρόνου μπορεί να μας θέσει σε κίνδυνο ακόμα και για την εμφάνιση  κατάθλιψης.

Αλλά ο ύπνος δεν είναι απαραίτητος μόνο για τον εγκέφαλο. Επηρεάζει σχεδόν όλους τους ιστούς στο σώμα μας,  την ανάπτυξη και τις ορμόνες του στρες, το ανοσοποιητικό μας σύστημα, την όρεξη, την αναπνοή, την αρτηριακή πίεση και την καρδιαγγειακή υγεία.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου αυξάνει, επίσης, τον κίνδυνο για παχυσαρκία και λοιμώξεις. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της νύχτας, ο καρδιακός μας ρυθμός, ο ρυθμός αναπνοής και η άνοδος και πτώση της αρτηριακής πίεσης, αποτελούν διαδικασίες σημαντικές για την καρδιαγγειακή υγεία. Το σώμα μας απελευθερώνει ορμόνες κατά τον ύπνο, που βοηθούν στην αποκατάσταση των κυττάρων και τον έλεγχο της χρήσης ενέργειας από το σώμα.

Η απουσία ύπνου μπορεί να προκαλέσει μέχρι και διαβητικές παθήσεις σε υγιείς ανθρώπους ή να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών. Δύο έρευνες δείχνουν ότι οι ξεκούραστοι άνθρωποι που έλαβαν το εμβόλιο της γρίπης ανέπτυξαν ισχυρότερη προστασία από την ασθένεια.

Αν και οι προσωπικές ανάγκες διαφέρουν, κατά μέσο όρο, οι ενήλικες χρειάζονται 7 έως 8 ώρες ύπνου ανά διανυκτέρευση. Τα μωρά συνήθως κοιμούνται περίπου 16 ώρες την ημέρα. Τα μικρά παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον 10 ώρες ύπνου, ενώ οι έφηβοι 9 ώρες.

Η ΔΙΑΤΑΡΑΞΗ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ

Ο ύπνος μπορεί να διαταραχθεί από πολλά πράγματα. Τα διεγερτικά όπως η καφεΐνη ή ορισμένα φάρμακα ή η έκθεση σε ηλεκτρονικές συσκευές- ειδικά το φως από τις τηλεοράσεις, τα κινητά τηλέφωνα, τα τάμπλετ και τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες – ενδέχεται να μας εμποδίσουν να κοιμηθούμε.

Οι δυο πιο συχνές διαταραχές ύπνου είναι η αϋπνία και η υπνική άπνοια. Οι περισσότεροι από εμάς έχουν περιστασιακή αϋπνία. Αλλά η χρόνια αϋπνία – που διαρκεί τουλάχιστον 3 νύχτες την εβδομάδα για περισσότερο από ένα μήνα – ίσως προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ημέρα, όπως εξάντληση, ευερεθιστότητα και δυσκολία συγκέντρωσης.

Οι συνήθεις θεραπείες περιλαμβάνουν τεχνικές χαλάρωσης, βαθιάς αναπνοής και αποκατάσταση σωματικού βάρους. Μερικές φορές δύναται να συνταγογραφηθεί φαρμακευτική αγωγή. Αλλά, σε οποιαδήποτε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτούμε έναν γιατρό προτού δοκιμάσουμε οποιαδήποτε μορφή θεραπείας.

Η υπνική άπνοια καθίσταται μια σοβαρή διαταραχή της αναπνευστικής λειτουργίας, κατά την οποία η αναπνοή ενός ατόμου διακόπτεται -όταν κοιμάται- για 10 δευτερόλεπτα το λιγότερο.Το οξυγόνο πέφτει και ενεργοποιείται η αντίδραση φόβου “πάλης ή φυγής”, η οποία θεωρείται μια απόκριση του οργανισμού στο στρες. Η αρτηριακή μας πίεση και ο καρδιακός ρυθμός παρουσιάζουν διακυμάνσεις, με συνέπεια ο εγκέφαλος μας να ξυπνά εν μέρει για να ξεκινήσει πάλι η αναπνοή μας. Αυτό δημιουργεί άγχος. Η άπνοια προκαλεί αίσθημα κούρασης, πρόβλημα καθαρής σκέψης και ενίοτε επηρεάζει τα αγγεία που οδηγούν στον εγκέφαλο, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

 Παγκοσμίως χρηματοδοτούνται πολλές μελέτες για να καταφέρει η ιατρική κοινότητα να αποκτήσει βαθύτερες γνώσεις σχετικά με την υπνική άπνοια και να κατανοηθεί πλήρως η φυσιολογική διαδικασία του ύπνου.

Ο καλός ύπνος είναι κρίσιμος για την υγεία του ανθρώπου. Για να εξασφαλίσουμε μια ασφαλή και παραγωγική ζωή, οφείλουμε να λάβουμε μέτρα για να έχουμε έναν καλό ύπνο…


Πρακτικές συμβουλές

  • Να πηγαίνετε για ύπνο περίπου την  ίδια ώρα κάθε βράδυ και να σηκώνεστε την ίδια ώρα το πρωί.
  • Να κοιμάστε σε ένα σκοτεινό, ήσυχο και άνετο περιβάλλον.
  • Να μην γυμνάζεστε πρίν την ώρα του ύπνου.
  • Περιορίστε την χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πρίν τον ύπνο.
  • Χαλαρώστε πρίν τον ύπνο κάνοντας ενα ζεστό μπάνιο ή διαβάζοντας για λίγο.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, διεγερτικών όπως η καφείνη αργά το βράδυ.
  • Αποφύγετε την νικοτίνη.
  • Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας εαν έχετε προβλήματα ύπνου.

 

Κοινοποίηση: