Το Wing Tzun Kung Fu είναι μια κινέζικη πολεμική τέχνη αυτοάμυνας, η οποία λέγεται πως αναπτύχθηκε πριν από 300 χρόνια από μια γυναίκα ονόματι Ng Mui. Φέρει δε το όνομα της πρώτης μαθήτριάς της, Υim Wing Tzun. Wing Tzun μεταφράζεται ελεύθερα ως «όμορφη/διαρκής άνοιξη» ή «ελπίδα για το μέλλον».

Τα κύρια σημεία του Wing Tzun είναι η αύξηση της αμυντικής ικανότητας, καθώς και η διατήρηση και βελτίωση της υγείας σε φυσικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο. Το Wing Tzun αυξάνει την σωματική και ψυχική ευελιξία και αναπτύσσει την ικανότητα αντίληψης.

Χαρακτηρίζεται από απλότητα, προσήλωση στο στόχο, αποτελεσματικότητα και φυσικές κινήσεις . Χωρίς ακροβατικές κινήσεις και χωρίς κινήσεις που να απαιτούν υπερβολική δύναμη πραγματοποιούνται οι ρέουσες, μαλακές, παρόλα αυτά όμως πολύ αποτελεσματικές τεχνικές.

Το Wing Tzun εκμεταλλεύεται την εισερχόμενη δύναμη του αντιπάλου με υποχρεωτικές/εύκαμπτες κινήσεις και κινήσεις τακτικής και την στρέφει εναντίον του. Το πιο σημαντικό δεν είναι η συλλογή τεχνικών και συνδυασμών αλλά ένα γενικό πλάνο, μία στρατηγική, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις καταστάσεις.

Για όποιον θέλει να γνωρίσει καλύτερα το σώμα του, τις δυνάμεις του και τον τρόπο να τις χρησιμοποιεί αποτελεσματικά, είτε είναι νέος (ήδη από 5 ετών), είτε είναι μεγαλύτερος σε ηλικία (δεν υπάρχει ηλικιακό όριο), είτε είναι άνδρας, είτε γυναίκα, το Wing Tzun μπορεί να εξασκηθεί από τον καθένα.

Δεδομένου ότι το σύστημα δεν στηρίζεται σε ακροβατικά ή υπερβολική δύναμη, μπορεί να εξασκηθεί μέχρι τα βαθιά γεράματα. Σε παιδιά και εφήβους αυξάνει τον συντονισμό και την αίσθηση της κίνησης με διασκεδαστικό και μη βίαιο τρόπο. Ενισχύει το κοινό αίσθημα και τη μη βίαιη συναναστροφή μεταξύ τους και μπορεί να εκτονωθεί δημιουργικά τυχόν υπερβολική παιδική ενέργεια.

Για τους ενήλικες το Wing Tzun προσφέρει την τέλεια εξισορρόπηση από την καθημερινότητα της δουλειάς ή της προσωπικής ζωής. Δυστυχώς, η βία υπάρχει και έχει πολλές εκφάνσεις, μπορεί να εμφανιστεί ως λεκτική ή σωματική παρενόχληση, σε μορφή συγκρούσεων παιδιών και εφήβων στο σχολείο, ή ακόμη πιο έντονα ως ληστεία ή βιασμό σε ενήλικες.

Για όσους φοβούνται την όχι και τόσο απίθανη περίπτωση, η βία να βρει και τους ίδιους, το Wing Tzun προσφέρει αποτελεσματική προστασία προερχόμενη από την αύξηση της αυτοπεποίθησης μέσα στην εξάσκηση. Οι κινήσεις του Wing Tzun είναι απλές, εύκολες στην εκμάθηση και δεν απαιτούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ακόμη και άτομα που δεν έχουν κάνει αθλητισμό στο παρελθόν, μπορούν να μάθουν και να εξασκήσουν το Wing Tzun. Με συνεχή προσήλωση στην εκμάθηση των τεχνικών αλλά και κοινό στόχο των ασκούμενων την αμοιβαία εξέλιξη τους τα αποτελέσματα γίνονται άμεσα εμφανή τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Πιο συγκεκριμένα, η τέχνη του Wing Tzun έχει μια μοναδική άσκηση που ονομάζεται Chi-Sao (αίσθηση της αφής) με την οποία οι ασκούμενοι με αμφίδρομη δύναμη φέρνουν τα χέρια τους σε επαφή και αντιδρούν αντίστοιχα σε οποιαδήποτε επίθεση του παρτενέρ τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την τρομακτική βελτίωση των αντανακλαστικών τους, όχι μόνο στην προπόνηση αλλά και στην καθημερινή δραστηριότητα τους. Επίσης, με αυτή την επαφή ο ασκούμενος αναπτύσσει την αίσθηση της αφής του σε υψηλά επίπεδα και μπορεί να αντιμετωπίσει διαφορετικές εκδοχές επιθέσεων από διαφορετικού τύπου αντιπάλους (ψηλούς/κοντούς, δυνατούς/γρήγορους).

Γενικότερα, ο ανατολικός τρόπος προπόνησης (Κίνα) βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εξάσκηση του ατόμου με το βάρος του σώματος του, κάτι το οποίο δεν προκαλεί επιβάρυνση και τραυματισμούς, αλλά ενδυνάμωση. Όμως πολύ σημαντική αρχή της τέχνης του Wing Tzun Kung Fu είναι πως το σύστημα προσαρμόζεται στον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος στο σύστημα. Αυτό σημαίνει πως ο καθένας μας είναι μοναδικός με διαφορετικές ικανότητες και εκεί στοχεύει το σύστημα. Να αναπτύξει και να εξελίξει, δηλαδή, τις υπάρχουσες δεξιότητες, χωρίς να επιμείνει σε άσκοπη προπόνηση, επειδή «πρέπει» ο ασκούμενος να μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλα τα φάσματα της πολεμικής τέχνης.

Με την πάροδο του χρόνου το Wing Tzun Kung Fu γίνεται τρόπος ζωής. Η αυτοάμυνα, η ανάπτυξη των ικανοτήτων, η άσκηση είναι πράγματα που ενθουσιάζουν όλους στα πρώτα χρόνια της επαφής τους με το σύστημα. Όμως, η πραγματική ικανοποίηση και οι καρποί των προσπαθειών επιβραβεύονται μέσα από την ακατάπαυστη και συνεχή πολυετή αφοσίωση στην τέχνη.

Το Wing Tzun γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής από το πώς στέκεσαι, πώς σκέφτεσαι, πώς αντιδράς στα εξωτερικά ερεθίσματα και πόσο υπομονή/ψυχραιμία επιδεικνύεις στο τι συμβαίνει γύρω σου. Είναι μαζί σου παντού γιατί το έχεις κατακτήσει με τον ιδρώτα και την επιμονή σου, δεν μπορεί κανείς να στο κλέψει. Κατακτάς υψηλού επιπέδου ικανότητα σε μυαλό και σώμα μέσα από την σκληρή δουλειά! Αυτός είναι ο τελικός στόχος του Wing Tzun Kung Fu, η ατέρμονη αυτοβελτίωση του ατόμου. Ένας δρόμος δύσκολος, αλλά αληθινός!

 


Sifu Μιχάλης Οικονόμου

Sifu Σπύρος Οικονόμου

www.wingtzunhellas.gr


 

Κοινοποίηση: