Η μεταγραφική αγορά περιμένει με αγωνία για να διαπιστώσει το μέγεθος των επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού στις …συναλλαγές των ομάδων με ποδοσφαιριστές και μπασκετμπολίστες.

Το ίδιο και οι Έλληνες οπαδοί, που παρά τα προβλήματα της καθημερινότητας τους, δεν ξεχνούν την αγάπη τους για την «στρογγυλή θεά»…

Ο Μάης μπήκε για τα καλά και οι περισσότερες ΠΑΕ και ΚΑΕ προσπαθούν να οργανώσουν ένα στοιχειώδες, έστω, μεταγραφικό πλάνο αυτή την εποχή, χωρίς καν να μπορούν, ακόμα, να προσδιορίσουν το μέγεθος των οικονομικών απωλειών τους λόγω COVID 19, ούτε τα …μπάτζετ του καλοκαιριού.

Πόσο μάλλον, όταν σε επίπεδο Super League 1, εκτός από τον Πέδρο Μαρτίνς και τον Μάσιμο Καρέρα, σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ, ουδείς άλλος στους λεγόμενους «μεγάλους» μπορεί να αισθάνεται σίγουρος. Ούτε ο Γιώργος Δώνης στον Παναθηναϊκό, ούτε ο Άμπελ Φερέιρα στον ΠΑΟΚ…

Ονόματα, «πέφτουν», ήδη, στο τραπέζι για παίκτες που θα αγορασθούν, θα συμφωνήσουν ως ελεύθεροι ή θα πουληθούν κ.λ.π. και πολλά από αυτά εμφανίζονται κιόλας στα πρωτοσέλιδα του καθημερινού αθλητικού τύπου.

Πικρή αλήθεια είναι ότι άλλες εποχές, πέρσι και νωρίτερα, τα πρώτα deals των μεταγραφών, ειδικά στο ποδόσφαιρο, είχαν «κλείσει». Τώρα, πολλές ΠΑΕ, κυρίως οι μεγαλύτερες, έχουν αρχίσει να μιλούν για «στόχους», αλλά εξακολουθεί να επικρατεί πλήρης αβεβαιότητα…

Στο ελληνικό μπάσκετ τα πράγματα είναι χειρότερα, ίσως, ειδικά για κάποιες μικρομεσαίες ΚΑΕ της Basket League κι αυτό διότι φαίνεται να έχει «αυτομολήσει» ένας αρκετά «υπολογίσιμος» αριθμός ξένων από αυτούς με τα …μηνιαία συμβόλαια, κυρίως αμερικανοί, για τις πατρίδες τους.

Αυτό σημαίνει ότι κάποια μπάτζετ «ξαλάφρωσαν» στην διάρκεια της παρατεταμένης αγωνιστικής απραξίας, κάτι το οποίο δεν μπορεί να συμβεί εύκολα στο ποδόσφαιρο. FIFAUEFA έδωσαν, άλλωστε, παρατάσεις στην λήξη των συμβολαίων, μέχρι να «κοπάσει» η «μπόρα»…

Πολλοί φοβούνται ένα πιθανό «κραχ» στην εγχώρια ποδοσφαιρική μεταγραφική αγορά, αφού, οι πρώιμες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ενδεχόμενο αρνητικό ρεκόρ στα φετινά μπάτζετ που θα διατεθούν για αγορές παικτών ή συμφωνίες με αυτούς για νέα συμβόλαια.

Δεν είναι τυχαία η αντιπαράθεση του συνδικαλιστικού οργάνου των Ελλήνων ποδοσφαιριστών, του ΠΣΑΠ, με την λίγκα μετά την απόρριψη της πρότασης της για «κάθετη» μείωση των αποδοχών των 480 ποδοσφαιριστών των 14 ΠΑΕ της Super League 1 ως …83% για τους μήνες από τον Μάρτιο ως τον Ιούνιο!

Μια περικοπή η οποία θα άφηνε στους επαγγελματίες άσους μόλις το 17% των απολαβών που συμφώνησαν να εισπράττουν όταν υπέγραψαν τα συμβόλαια τους, αυτομάτως δείχνει και την τραγική οικονομική κατάσταση πολλών ΠΑΕ…

«ΝΤΟΜΙΝΟ» ΣΕ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ …ΤΙΜΕΣ  

Η πανδημία απειλεί με ευρύτερες …ανατροπές την ποδοσφαιρική αγορά.

Οι απώλειες εσόδων που, ήδη, καταγράφονται από το προσωρινό «λουκέτο» όλων των πρωταθλημάτων του πλανήτη για τις ομάδες, πλούσιες και φτωχές, κάνει πολλούς να φοβούνται για την πιθανή δημιουργία ενός «ντόμινο», ικανού να συμπαρασύρει «προ τα κάτω» τα μπάτζετ, αλλά και τα κασέ των παικτών και τις τιμές τους, όσον αφορά τις οικονομικές συναλλαγές των μεταγραφών.

Το «ντόμινο» θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν κάποιοι για να αγοράσουν …φθηνότερα και δεν θεωρείται συμπτωματικό ότι υπάρχουν, αυτή την εποχή τα ανάλογα παραδείγματα και Ελλήνων ποδοσφαιριστών, οι οποίοι ενδιαφέρουν ξένους συλλόγους.

Παίκτες τους οποίους θέλουν να αποκτήσουν, σε τιμές χαμηλότερες κατά μερικά εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με τα δεδομένα της …προ κορωνοϊού εποχής.

Όποιος βιαστεί να πουλήσει, ίσως, να πέσει και σε «παγίδα». Διότι, αν περιμένει να επανέλθουν η αγορά και οι οικονομίες στην κανονικότητα τους, θα βάλει στα ταμεία του τα χρήματα «που πρέπει». Από την άλλη, πάντα θα υφίσταται ένα ρίσκο, ακριβώς γιατί ούτε οι κυβερνήσεις και η παγκόσμια ιατρική κοινότητα γνωρίζουν πότε θα συμβεί αυτό. Πότε θα «νικηθεί» ο φονικός ιός, ούτε φυσικά το αν όλα θα είναι όπως πριν και για ποιους…

Δεν λείπουν οι εκτιμήσεις από ανθρώπους της ποδοσφαιρικής «πιάτσας», έμπειρους παράγοντες ή και μάνατζερς, ότι οι σταρς των γηπέδων θα «αισθανθούν» πολύ λιγότερο από τους «πολλούς» τις αρνητικές επιπτώσεις του φαινομένου στις …τσέπες τους.

Η μείωση τιμών στο διεθνές ποδοσφαιρικό «παζάρι» είναι, πάντως, «προ των πυλών» και μια «πρόγευση» γι’ αυτό έχουν δώσει οι περικοπές μισθών και συμβολαίων από «μεγαθήρια» των μεγάλων πρωταθλημάτων στα «αστέρια» τους…

Το «ψαλίδι» στις «τρέχουσες» αποδοχές ποδοσφαιριστών πιθανόν θα ισχύσει σε πολλές περιπτώσεις και για τις …προτεινόμενες, ανάλογα με το πόσο σύντομα θα «κοπάσει» η «θύελλα».

Οι δε επαπειλούμενες χρεοκοπίες ομάδων μεγαλύτερου ή μικρότερου «βεληνεκούς» προϊδεάζουν για πολλά. Αν δεν αποφευχθούν, οι παίκτες τους θα αναγκασθούν να βγουν προς …άγραν εργασίας, με ό,τι αυτό θα σημαίνει για τον νόμο της «προσφοράς και της ζήτησης».

ΤΟ …0,5% ΤΗΣ «ΠΙΤΑΣ» Η ΕΛΛΑΔΑ

Οι υπερκείμενες διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές, προσπαθούν με κάθε τρόπο να «διασώσουν» την  ποδοσφαιρική, αλλά όλα θα κριθούν στην …πράξη και από το πόσο θα παραταθούν οι οικονομικές επιπτώσεις λόγω του κορωνοϊού, σε συνάρτηση πάντα και με το πώς θα …επαναρχίσουν και πως θα τελειώσουν τα πρωταθλήματα..

Μετά την απόφαση της FIFA να «σπρώξει» ένα «πακέτο» 2,5 δισ. ευρώ για την στήριξη ομοσπονδιών και ομάδων, ενεργοποιείται και …δεύτερη μια σειρά μέτρων, που αφορούν και το ελληνικό πρωτάθλημα.

Κατ’ αρχάς, όλα τα συμβόλαια ποδοσφαιριστών τα οποία λήγουν στις 30 Ιουνίου του 2020 θα ανανεωθούν αυτόματα μέχρι να ολοκληρωθεί η σεζόν, αν και ένα μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί σε χώρες που θα …διακοπεί οριστικά ένα πρωτάθλημα (παράδειγμα η Γαλλία).

Η FIFA, επίσης, ανακοίνωσε πως θα είναι «ευέλικτη» σε σχέση με τις ημερομηνίες της προσεχούς μεταγραφικής περιόδου του καλοκαιριού, ανάλογα με το τι κατάσταση θα επικρατεί σε κάθε χώρα, πόσο το ποδόσφαιρο της θα έχει επηρεασθεί οικονομικά από τη νέα κρίση, όπως και το πότε θα καταστεί δυνατό να αρχίσει η επόμενη αγωνιστική περίοδος…

Αυτό είναι κάτι το οποίο κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τούτη την στιγμή, ούτε να διασφαλίσει αν οι …τιμές πώλησης των ποδοσφαιριστών και τα κασέ τους για τα νέα συμβόλαια που θα υπογράψουν, όταν αυτό γίνει, θα διατηρηθούν στα προηγούμενα επίπεδα.

Μέχρι, τουλάχιστον, να επιστρέψει και η ποδοσφαιρική αγορά στην κανονικότητα, κάθε πρόβλεψη θεωρείται αδύνατη…

Ο μεταγραφικός τζίρος σε διεθνές επίπεδο (μιλάμε για αγοραπωλησίες παικτών, χωρίς να υπολογίζονται τα συμβόλαια τους) «εκτοξεύθηκε» στα 6,622 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση (σ.σ. το καλοκαίρι έφθασε στο ρεκόρ των 5,787 δισ. ευρώ, με αύξηση 21%, συν ένα ποσό κάτω από 1 δισ. τον χειμώνα) μόνο στους «Big 5», Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία.

Παγκοσμίως, αν δηλαδή προσθέσουμε τις άλλες χώρες και …ηπείρους, ειδικοί και μάνατζερς εκτιμούν ότι προ…COVID 19 αυτός ο τζίρος «όδευε» προς το «φράγμα» των 10 δισ. ευρώ!

Στην Ελλάδα, βέβαια, δύσκολα το συνολικό κόστος των μεταγραφών περνά τα 4050 εκατ. σε μια καλή χρονιά, ενώ σε μια μέτρια φθάνουν μόλις τα 20 εκατ. το καλοκαίρι και πολύ πιο χαμηλά, ούτε στα μισά, τον χειμώνα… Μιλάμε, για ένα μερίδιο μόλις …0,5% σε αυτή την πελώρια «πίτα»!

Οπότε, φαντάζεται εύκολα κανείς τι θα συμβεί στην ελληνική ποδοσφαιρική αγορά αν «ψαλιδισθούν» τα έσοδα των ΠΑΕ (από τηλεόραση, εισιτήρια, χορηγούς κ.α.), τα οποία δεν φθάνουν ποτέ πάνω από τα 140180 εκατ., ευρώ για όλες συνολικά…

 

Κοινοποίηση: