Οι Έλληνες ζούμε τις τελευταίες δεκαετίες με το μόνιμο άγχος μην μας πάρουν τα …πετρέλαια και το φυσικό μας αέριο οι ξένοι. Κατά καιρούς δε, εμφανίσθηκαν εκτιμήσεις τέτοιες για το μέγεθος του  συνολικού πλούτου τον οποίο μπορεί να «κρύβουν» το υπέδαφος και οι θαλάσσιες περιοχές της χώρας, ώστε να ισχυρισθούν κάποιοι ότι θα λύσει εφ’ όρου ζωής τα οικονομικά της προβλήματα και να προσφέρει μια «άλλη ζωή» στους πολίτες-κατοίκους της, αν καταφέρει να τον εκμεταλλευτεί όλον και αν δεν μας τον «αρπάξουν» οι «κακοί γείτονες» ή οι «κολοσσοί» της παγκόσμιας πετρελαϊκής αγοράς.

Κάθε νόμισμα διαθέτει δυο όψεις. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχει ένας ελληνικός ενεργειακός όμιλος, εισηγμένος μάλιστα σε χρηματιστήρια του εξωτερικού, σε Λονδίνο και Ισραήλ, που αντιστρέφει τους «όρους» και …παίρνει τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο των ξένων: η Energean!

Με «ορμητήριο» την όμορφη Καβάλα, απ’ όπου αντλεί τον «μαύρο χρυσό» των εκεί κοιτασμάτων, αλλά και με εξορυκτική δραστηριότητα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, η Energean έχει υπογράψει  συμβάσεις με τα κράτη του Μαυροβουνίου και της Αιγύπτου από τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, αυτό που ξεχωρίζει είναι το «χρυσό» deal για το mega ενεργειακό project στο Ισραήλ και η επένδυση του 1,6 δισ.$ για την εξόρυξη και την πώληση φυσικού αερίου, συγχρόνως με την προοπτική ανάδειξης της σε έναν ισχυρότατο διεθνή «παίκτη» της ενεργειακής αγοράς στον ιδιαίτερα νευραλγικό χώρο της ΝΑ Μεσογείου…

Πριν από μια διετία περίπου, τον Μάρτιο του 2018, η γνωστή ως Energean Oil and Gas ελληνικών συμφερόντων εταιρία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων ανακοίνωσε την επιτυχή εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου –όπου διατηρεί την έδρα της ως όμιλος Energean-, κίνηση η οποία έγινε με στόχο την άντληση κεφαλαίων που χρηματοδοτούν τόσο την εγχώρια, όσο και την διεθνή επέκταση της.

Στο «τιμόνι» παραμένει επί σειρά ετών ο Έλληνας CEO, Μαθιός Ρήγας, ένας από τους κορυφαίους μάνατζερ της διεθνούς πετρελαϊκής αγοράς, ο οποίος πιστώνεται στο ενεργητικό του deals δισεκατομμυρίων δολαρίων!

«Στόχος μας είναι να γίνουμε η πρώτη διεθνής ελληνική εταιρία έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Με αυτά τα λόγια, σε συνέντευξη του στο Bloomberg, ο επικεφαλής της Energean, είχε δώσει το στίγμα της «επόμενης μέρας»…

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

Μεσόγειος, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική είναι οι περιοχές-«στόχοι» στις οποίες η Energean κάνει focus, έχοντας εξασφαλίσει δυο άδειες παραχώρησης για έρευνες και εξόρυξη-εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Αίγυπτο (η μια αφορά τις εγκαταστάσεις της στον Κόλπο του Σουέζ) και άλλες δυο σε θαλάσσια «οικόπεδα» στο Μαυροβούνιο.

Το ευρύτερο σχέδιο της περιλαμβάνει την αξιολόγηση των προοπτικών για τον εντοπισμό βιώσιμων κοιτασμάτων και σε άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, το Μαρόκο και το Μάλι.

Αρχές Μαρτίου, ωστόσο, ένα από τα νέα «χτυπήματα» της Energean προήλθε από το εσωτερικό «μέτωπο», όταν ανακοίνωσε την απόκτηση του μεριδίου του μεγάλου γαλλικού ομίλου της Total στο «οικόπεδο» 2 στο Ιόνιο Πέλαγος!

Στο Ισραήλ, εξαγόρασε τα θαλάσσια κοιτάσματα Karish και Tanin από τις Delek Drilling και Avner το καλοκαίρι του 2016 και από το 2019 άρχισε το γεωτρητικό της πρόγραμμα, με χρονοδιάγραμμα της να μιλά για την έναρξη της διάθεσης του φυσικού αερίου το οποίο θα παράγει εκεί στην τοπική αγορά από τον Μάρτιο του 2021, έχοντας ήδη υπογεγραμμένα μεγάλα συμβόλαια για την πώληση του!

Η θυγατρική της, Energean Israel, κατέχει το 100% των δυο κοιτασμάτων, αλλά και 9 ακόμα ερευνητικές άδειες στις θάλασσες του Ισραήλ.

Παράλληλα, η Energean έχει προτείνει να κατασκευάσει αγωγό φυσικού αερίου προς την Κύπρο, αξίας $350 εκ. με δική της χρηματοδότηση…

ΝΕΑ ΕΞΑΓΟΡΑ ΚΑΙ 8 ΧΩΡΕΣ

Μέσα στο 2020 η Energean ενεργοποιεί άλλο ένα σούπερ deal. Η εξαγορά της Edison E&P θα της προσφέρει συνολική παρουσία σε 8 χώρες της Μεσογείου, ενώ, διαθέτει 558 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου βεβαιωμένα (2P) και δυνητικά (2C) αποθέματα, εκ των οποίων το 80% είναι σε φυσικό αέριο.

Ο ελληνικός όμιλος συμφώνησε τον περασμένο Ιούλιο για την απόκτηση του κλάδου έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων του ιταλικού κολοσσού Edison (έναντι 750 εκατ.$) και οι όποιες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις οφείλονται στην δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία. Με το λειτουργικό πέρασμα των assets της Edison στην Energean θα ενισχυθούν αυτόματα και τα έσοδα της…

Συμπεριλαμβανομένου του χαρτοφυλακίου της Edison, η ημερήσια παραγωγή της Energean το 2022 θα φτάσει τα 130.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου.

Στην Ελλάδα, διαχειρίζεται τα κοιτάσματα Πρίνος, Βόρειος Πρίνος και Έψιλον, στον κόλπο της Καβάλας, τα οποία δίνουν την μοναδική παραγωγή υδρογονανθράκων στην χώρα, ενώ, αναμένει τις τελικές περιβαλλοντικές άδειες για τo project της ανάπτυξης του κοιτάσματος υδρογονανθράκων στο Κατάκολο Ηλείας.

Η εταιρεία διαθέτει στην Ελλάδα συνολικά 114 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου βεβαιωμένα και δυνητικά αποθέματα.

Επίσης, συμμετέχει με 40% στις άδειες των Ιωαννίνων και της Αιτωλοακαρνανίας (Operator και κάτοχος του 60% η Repsol) που βρίσκονται στο ερευνητικό στάδιο.

ΟΙ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ  

Σε μια εποχή με πολλές ιδιαιτερότητες λόγω της πανδημίας του COVID19 και εν μέσω αναταράξεων στην διεθνή πετρελαϊκή αγορά, η Energean Oil & Gas (θυγατρική πλέον του ομίλου Energean, η πρώτη και μόνη έως σήμερα, παραγωγό πετρελαίου στην Ελλάδα, η οποία όπως προαναφέραμε έχει διεθνοποιήσει εντυπωσιακά τη δραστηριότητα της τα τελευταία χρόνια), αναπτύσσει χωρίς καθυστερήσεις και εντός χρονοδιαγραμμάτων το mega project του Ισραήλ, έχοντας εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση του, ενώ και το 70% των συμβολαίων πώλησης φυσικού αερίου είναι σε φιξαρισμένες τιμές.

Τα «καλά νέα» συνεχίσθηκαν δε, πρόσφατα, με την διαπίστωση ότι υπήρξε αύξηση 32% για τα αποθέματα του Βόρειου Καρίς…

Το πιο κρίσιμο στοίχημα, όμως, εστιάζεται στον Πρίνο, που λόγω της πτώσης των τιμών του «μαύρου χρυσού» και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πρόκειται για ένα παλαιό κοίτασμα το οποίο απαιτεί διαρκώς επενδύσεις για να «επιβιώσει», αντιμετωπίζει προβλήματα.

Το 2015 είχε εξαγοραστεί από την Energean γεωτρύπανο, το οποίο και πραγματοποίησε περί τις 10 γεωτρήσεις μέχρι τα μέσα του 2019, πριν μπει «φρένο» στις επενδύσεις που αφορούν τον Πρίνο.

Πέρσι, η παραγωγή έπεσε στα 3.300 βαρέλια και έγινε απομείωση του Πρίνου κατά 70 εκ., γεγονός που οδήγησε και σε λειτουργικές ζημίες + 90 εκ.

Με την τωρινή «θύελλα» λόγω κορωναϊού, η τιμή του πετρελαίου κατέρρευσε και όλα αυτά, την στιγμή που ακόμη και οι oil mayors, όπως ExxonMobil, Shell, Total-, κλείνουν κοιτάσματα και ματαιώνουν ή αναβάλουν επενδύσεις της τάξης των 40 δισ.$ ως τώρα.

Μια λύση για την «στήριξη» του project στον Πρίνο αποτελεί και η αναζήτηση-είσοδος πιθανών άλλων επενδυτών, είτε πετρελαϊκές, είτε funds, αν και στο συγκεκριμένο timing οι συνθήκες «ανάβουν κόκκινο» στις εξελίξεις!

Κοινοποίηση: