Σε μια «χρυσή», μια «ολόχρυση» λίστα «24 καρατίων» με τους 2.095 δισεκατομμυριούχους του πλανήτη, οι οποίοι κατέχουν σταθερά έναν πλούτο άνω των 8 τρισ.$ (58 λιγότεροι φέτος από πέρσι και –700 εκατ.$, λόγω και των επιπτώσεων του COVID 19 στις παγκόσμιες αγορές), όσο τα …2/3 του ΑΕΠ των ΗΠΑ, της πρώτης οικονομίας δηλαδή, φιγουράρουν τα τελευταία χρόνια με μεγάλη συχνότητα και τα ονόματα 4 μεγάλων Ελλήνων επιχειρηματιών.

Τουλάχιστον, αυτό ίσχυε μέχρι και τα τέλη του 2019, καθώς το 2020 και στα στοιχεία που υπήρχαν μέχρι τις 18 Μαρτίου, οι «συμμετοχές» ήταν επισήμως τρεις (χωρίς το όνομα του κ.Λάτση).

Βαρδής Βαρδινογιάννης, Σπύρος Λάτσης, Φίλιππος Νιάρχος και Αριστοτέλης Μυστακίδης είναι οι Greeks που ανήκουν στους ultra-rich της γης και σίγουρα δεν μιλάμε για απλούς επιχειρηματίες, αφού, οι δραστηριότητες τους εκτείνονται σε ένα πλήθος κλάδων, επενδυτικών συμμετοχών και projects.

Τι «δουλειές» κάνουν οι Έλληνες του Forbes; Τι προσφέρουν στην πατρίδα; Ποια ήταν τα πιο πρόσφατα «χτυπήματα» τους στις αγορές του κόσμου και ποια είναι τα νέα σχέδια τους; Ποιος από αυτούς «απέχει» από τις επενδύσεις στην χώρα και για ποιους λόγους;

Σε αυτά και άλλα πολλά ερωτηματικά απαντά το σημερινό exclusive ρεπορτάζ του «The Objective»!

MOTOR OIL, BANKING ΚΑΙ MEDIA

«Αιχμή του δόρατος» για τον Βαρδή Βαρδινογιάννη και την οικογένεια του αποτελεί η Motor Oil και οι δραστηριότητες της στο εμπόριο καυσίμων. Η επιστροφή στον τραπεζικό κλάδο, η ενίσχυση της παρουσίας στα media (μετά την εξαγορά του Alpha) και άλλες νέες επενδύσεις, βρίσκονται στην κορυφή του ενδιαφέροντος για τον Έλληνα billionaire.

Η αγορά μιλά για έναν «μετασχηματισμό» του ομίλου στην Motor Oil την τελευταία διετία και την επέκταση της σε άλλα επιχειρηματικά «πεδία». Στο «κομμάτι» αυτό, τέθηκε σε προτεραιότητα το project της Κορίνθου, ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα 310 εκατ. ευρώ στα διυλιστήρια των Αγίων Θεοδώρων για την αναβάθμιση των μονάδων (αυξημένη παραγωγή βενζίνης υψηλών οκτανίων και κηροζίνης).

Ταυτόχρονα, ο σχεδιασμός συμπεριλαμβάνει την δημιουργία μονάδας συνδυασμένου κύκλου 120 MW στη Σούδα της Kρήτης με καύσιμο υγραέριο (LPG), project με προϋπολογισμό 100 εκατ. και ορίζοντα υλοποίησης το 2021, όπως και την ισχυρή παρουσία της στα νέα ναυτιλιακά καύσιμα μειωμένης περιεκτικότητας σε θείο…

Στην ενέργεια, επίσης, ενισχύεται ο ρόλος της NRG με «φόντο» το αναπτυσσόμενο «πεδίο» των ηλεκτρικών αυτοκινήτων κι ακόμα η επέκταση στο φυσικό αέριο, η διεκδίκηση της ΔEΠA Eμπορίας και τα projects στις AΠE μετά την εξαγορά της Στεφανέρ Eνεργειακή.

Σημαντικό επιχειρηματικό «στοίχημα» στο εγχώριο banking θεωρείται για τον Όμιλο Βαρδινογιάννη η επέκταση και η πορεία του δικτύου της Optima Bank, με στόχο να ξεπεράσει τα 15 υποκαταστήματα.

EΛΛΗΝΙΚΟ, MALLS ΚΑΙ EΛΠE

Το ακριβότερο «πετράδι του στέμματος» για τον Σπύρο Λάτση και την Lamda Development θεωρείται το mega project του Ελληνικού. Μια τεράστια μια επένδυση 8 δισ. ευρώ, για την δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου διεθνούς εμβέλειας, συνολικής έκτασης 2.000.000 τ.μ., με οικιστικές αναπτύξεις, ξενοδοχειακές μονάδες, εμπορικές δραστηριότητες, χώρους οικογενειακής απασχόλησης – διασκέδασης, μουσεία, κέντρα πολιτισμού, κέντρα υγείας και ευεξίας, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.α.

Πέρα από την των επενδυτών, από την EBRD μέχρι τους Έλληνες επιχειρηματίες Πάνο Γερμανό, Bασίλη και Nέλλη Kάτσου, Οδυσσέα Kυριακόπουλο και Eυτύχη Bασιλάκη, ο Έλληνας κροίσος και το επιτελείο του θα βάλουν μπροστά  σημαντικές συμφωνίες για όλα όσα θα περιλαμβάνονται στο εμβληματικό έργο

Εκτός από το «εθνικό στοίχημα» του Ελληνικού, στα σχέδια ομίλου Λάτση για το real estate περιλαμβάνεται η εισαγωγή τηςs Lamda Malls στο Xρηματιστήριο μέσα στο 2020 στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την ενίσχυση του «πυλώνα» των εμπορικών κέντρων, στον οποίο κυριαρχεί, με τα 3 υφιστάμενα (The Mall, Golden Hall, Mediterranean Cosmos) και τα νέα που θα κατασκευαστούν στο Eλληνικό.

Ο μεγιστάνας και εφοπλιστής, ελέγχει, επίσης, έναν από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς ιδιωτικούς τραπεζικούς ομίλους στην Ελβετία (EFG Group).

Η διατήρηση (μη πώληση) του πλειοψηφικού ποσοστού στα Ελληνικά Πετρέλαια, η «γιγάντωση» της Viva Wallet (που κινήθηκε προς την εξαγορά της Praxia Bank) – συμμετοχή του ομίλου στον κλάδο των ηλεκτρονικών πληρωμών, η περαιτέρω ενδυνάμωση της Latsco στη ναυτιλία που επεκτείνεται με γρήγορα βήματα στον κλάδο μεταφοράς LNG, η «νέα εποχή» που διαγράφεται για το Ekali Club και ο πλήρης έλεγχος της Μαρίνας του Φλοίσβου, συμπληρώνουν μεταξύ άλλων το portfolio της οικογένειας Λάτση

ΤΑΝΚΕΡ, ΣΕΝΤ ΜΟΡΙΤΖ ΚΑΙ ΠΙΚΑΣΟ  

Ο Φίλιππος Νιάρχος, πρωτότοκος γιος του αείμνηστου Σταύρου Νιάρχου, ανήκει στους κορυφαίους συλλέκτες έργων τέχνης στην γη. Κληρονόμησε το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής του πατέρα του και κατέχει τους περισσότερους πίνακες του Ι Gogh, συμπεριλαμβανομένης της περίφημης αυτοπροσωπογραφία του διάσημου ζωγράφου με κομμένο το αυτί, το “Yo, Picasso” του Picasso, «κομμάτια» των Andy Warhol, Maurizio Cattelan κ.α.

Στο αμιγώς επιχειρηματικό σκέλος, ο Φίλιππος Νιάρχος έχει «υπό την σκέπη» της Willow Holdings τις ναυτιλιακές business του με τα τάνκερ, αλλά και τις επενδύσεις σε ομόλογα, μετοχές, ακίνητα, ξενοδοχεία κ.α.

Στις επενδύσεις του Έλληνα μεγιστάνα, περιλαμβάνεται και το αγαπημένο «στέκι» του Σταύρου Νιάρχου του πρεσβύτερου, το Σεντ Μόριτζ, όταν προ 2-3 ετών προχώρησε στην εξαγορά και του ξενοδοχείου Kronenhof, ρίχνοντας 24 εκατ. λίρες για την ανακαίνισή του, ενώ λίγο πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου για το σκι, έκλεισε συμφωνία για την απόκτηση των τελεφερίκ στις περιοχές Diavolezza και Lagalb, αποτρέποντας το «λουκέτο» του …υπό πτώχευση χιονοδρομικού κέντρου.

Αν και επιχειρηματικά οι Νιάρχοι έχουν «αποστασιοποιηθεί» από την Ελλάδα, έχοντας εκτείνει την δράση τους σε όλον τον κόσμο, ουδέποτε έκοψαν τον «ομφάλιο λώρο» με την πατρίδα.

Τα μεγάλα κοινωφελή έργα και οι δωρεές εκατομμυρίων ευρώ είναι η μια όψη του νομίσματος.

Η άλλη; Τους ισχυρούς «δεσμούς» τους της οικογενείας μαζί της διατηρεί και το ιδιόκτητο, ιστορικό νησάκι Σπετσοπούλα του Αργοσαρωνικού δίπλα στις Σπέτσες. Έναν ιδιωτικό «παράδεισο», όπου ο αείμνηστος Σταύρος Νιάρχος συνήθιζε να περνά τις χαλαρές του στιγμές…

Το ελβετικό χειμερινό θέρετρο του Σεντ Μόριτζ είναι το άλλο «σημείο αναφοράς» των Νιάρχων. Το «βουνό των κροίσων» γίνεται συχνά τόπος συνάντησης για τον 66χρονο  δισεκατομμυριούχο Φίλιππο Νιάρχο και τα παιδιά του…

GLENCORE, COMMODITIES ΚΑΙ REAL ESTATE 

Οι φίλοι του τον φωνάζουν «Τέλη» και το μικρό όνομα του, Αριστοτέλης Μυστακίδης, παραπέμπει συνειρμικά στον μεγάλο Ωνάση. Ο Eλληνοβρετανός businessman έχει συνδέσει την παρουσία του στο διεθνές επιχειρηματικό στερέωμα με τον «γίγαντα» των εξορύξεων και μεταλλευμάτων την Glencore και με τα commodities, τις συναλλαγές σε μέταλλα, εξ΄ ου και το προσωνύμιο του ο «βασιλιάς του χαλκού».

Ο αυτοδημιούργητος κροίσος ανήκει στο «κλαμπ» των δισεκατομμυριούχων από το 2011, όταν μπήκε η Glencore στο χρηματιστήριο, το 2011. Ο Μυστακίδης αποχώρησε από την διοίκηση του «κολοσσού», ωστόσο, διατηρεί πάντα ένα σημαντικό ποσοστό των μετοχών του στην κατοχή του, που υπολογίζεται στο 3%  και παραμένει απολύτως ενεργός στον χώρο των διεθνών επιχειρήσεων, «ποντάροντας» επενδυτικά και με τοποθετήσεις σε διάφορα assets.

Οι διακυμάνσεις της αγοράς, από τα προηγούμενα χρόνια, εν μέσω οικονομικής κρίσης, έφεραν κάποια «σκαμπανεβάσματα» και για την Glencore, όπως τώρα η πανδημία του κορωνοϊού, το lockdown και η κατάρρευση των χρηματαγορών, με απόρροια (σύμφωνα με στοιχεία του Forbes), απώλειες κάποιων εκατοντάδων εκατομμύριων ευρώ, που σαφώς μπορεί να αποκατασταθούν όταν επανέλθουν οι αγορές στην κανονικότητα.

Η ικανότητα του στα deals, άλλωστε, τον έφερε «ψηλά» και στο ενεργητικό του καταγράφονται τοποθετήσεις σε «δυνατούς» ομίλους ή εταιρίες, όπως οι Mopani Copper Mines Limited, Portovesme SRL, Recylex SA, Katanga Mining και Xstrata plc.

Κατά καιρούς δέχεται διάφορες επενδυτικές προτάσεις και από την Ελλάδα, π.χ. από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τον τουρισμό μέχρι ακόμα και για αγορά …ποδοσφαιρικής ομάδας, καθώς «ορμητήριο» του παραμένει πάντα το υπέροχο εξοχικό του στην Χαλκιδική, το οποίο επισκέπτεται τα καλοκαίρια.

Οι πληροφορίες φέρουν, πάντως, τον Αριστοτέλη Μυστακίδη, που ζει μεταξύ Mπάαρ, στην Eλβετία και Λονδίνου, να έχει προχωρήσει τους προηγούμενους μήνες σε μία νέα αγορά στον κλάδο του ελληνικού εγχώριου real estate, με την απόκτηση πρώην βιομηχανικού ακινήτου στην οδό Πειραιώς, ανεβάζοντας την αξία του χαρτοφυλακίου του σε πάνω από 60 εκ. ευρώ!

Κοινοποίηση: