Η προσεχής πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής επιφυλάσσει μια, ακόμα, μεγάλη ανατροπή στον εγχώριο κλάδο των ιδιωτικών ασφαλίσεων, ίσως και την μεγαλύτερη ως τώρα.

Μετά από μια μακρά διαδικασία, άνω της μιας τριετίας, με διάφορες εμπλοκές και πολλές καθυστερήσεις, όλα δείχνουν ότι δεν θα αργήσει πάρα πολύ πλέον να «αλλάξει χέρια» ο leader της αγοράς (αν και λόγω της πανδημίας όλα «πάνε πίσω»)…

Η διάθεση του πλειοψηφικού πακέτου (75%) σε της εταιρίας σε αλλοδαπό κατά πάσα πιθανότητα επενδυτή, με minimum προσδοκώμενα έσοδα 600 εκατ. ευρώ, αποτελεί  μια σημαντική εκκρεμότητα του πλάνου αναδιάρθρωσης του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας και μια δέσμευση έναντι της κομισιόν και της ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, με πρώτο ζητούμενο την αποεπένδυση των τραπεζικών ιδρυμάτων από μη τραπεζικές δραστηριότητες. Όταν συμβεί αυτό, θα  έχει …χαθεί ουσιαστικά το ισχυρότερο «αντίβαρο» για τις αμιγώς ελληνικών συμφερόντων ασφαλιστικές έναντι των διεθνών πολυεθνικών δυνάμεων!

Δεν είναι απαραίτητη η προϋπόθεση, φυσικά, να πουληθεί το συγκεκριμένο ποσοστό σε ξένους, αλλά από την άλλη πλευρά μέχρι σήμερα έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον μόνο από εκτός συνόρων «παίκτες»…

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, πάντως, ήδη, οι 8 στις 10 πρώτες ασφαλιστικές που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά ανήκουν (ως θυγατρικές) σε κορυφαία brands ή επενδυτές του εξωτερικού Γερμανούς, Ολλανδούς, Ιταλούς, Καναδούς κ.λ.π.

Από τις 10 αυτές μεγαλύτερες σε παραγωγή ασφαλίστρων εταιρίες της χώρας, με εξαίρεση την Εθνική Ασφαλιστική και την Ευρωπαϊκή Πίστη που παραμένουν ελληνικές, δηλαδή μόλις οι 2, οι άλλες 8 ανήκουν στα χαρτοφυλάκια ξένων πολυεθνικών, δηλαδή οι: Eurolife, NN Hellas, Interamerican, Metlife, Allianz, Generali Hellas, AXA και ERGO.

Τι σημαίνει αυτό σε αριθμούς; Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας για το 2018, οι 53 ασφαλιστικές-μέλη της παρουσίασαν μια συνολική παραγωγή ασφαλίστρων ύψους 4,1 δισ. ευρώ (με αύξηση +2% από το προηγούμενο έτος), εκ των οποίων τα 1,9 δισ. προήλθαν από τις ασφαλίσεις ζωής και τα 2,2 δισ. κατά ζημιών.

Ποσοστό άνω του 80% αντιστοιχεί στις επιδόσεις του …ελληνικού «Top-10» των ασφαλιστικών (σ.σ. το 2019 οι συγκεκριμένες εταιρίες έφθασαν αθροιστικά σε ένα ποσό ασφαλίστρων κοντά στα 3,4 δισ.), από έναν κλάδο που έχει συμμετοχή 2,2% στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της Ελλάδας!

Οπότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι θα συμβεί όταν θα ολοκληρωθεί και η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από κάποιον άλλο ξένο «παίκτη» της αγοράς…

ΠΩΣ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ Η «ΠΙΤΑ» ΤΩΝ ΔΙΣ.

Την τελευταία τριετία, στο «Top-10» δεν έχουν υπάρξει αλλαγές, ως προς τις εταιρίες που του το αποτελούν. Η παραγωγή ασφαλίστρων για το 2019 από τις δέκα μεγαλύτερες ασφαλιστικές, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, είναι η εξής:

Εθνική Ασφαλιστική (740,6 εκατ. ευρώ)

Eurolife (505 εκατ. ευρώ)

ΝΝ Hellas (470 εκατ. ευρώ),

Interamerican (353,9 εκατ. ευρώ)*

Metlife (293 εκατ. ευρώ)

Ergo Hellas (239,5 εκατ. ευρώ)**

Generalli Hellas (218 εκατ. ευρώ),

Ευρωπαϊκή Πίστη (212,4 εκατ. ευρώ)

Allianz (164,2 εκατ. ευρώ)***

AXA (160 εκατ. ευρώ)***

* Το ποσό αφορά το 2018, αλλά υπολογίζεται μια μονοψήφια αύξηση η οποία διατηρεί στην την εταιρία στην 4η θέση.

** Στην Ergo μεταβιβάσθηκαν οι μετοχές της ΑΤΕ Ασφαλιστικής

*** Τα ποσά, επίσης, αφορούν το 2018, όμως, Allianz και AXA εκτιμάται ότι προσέθεσαν στις ετήσιες επιδόσεις τους ένα +5% έκαστη.

Η «ΜΑΧΗ» ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ vs ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ

Κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση του αυριανού «χάρτη» της ασφαλιστικής αγοράς και του «συσχετισμού δυνάμεων» μεταξύ πολυεθνικών και αμιγώς ελληνικών ομίλων θα παίξει, αναμφίβολα, το deal για την πώληση του απόλυτου leader αυτής, της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Ο 2ος «παίκτης» του κλάδου στην Ελλάδα παραμένει σταθερά, η Eurolife, η οποία κάνει σημαντικά βήματα προόδου υπό την καθοδήγηση του Καναδικού ομίλου της Fairfax του μεγαλοεπενδυτή Prem Watsa και δίνει την «μάχη» της κορυφής με την Εθνική Ασφαλιστική, μπροστά από τους Ολλανδούς των ΝΝ και Interamerican, τους Γερμανούς των Ergo και Allianz, τους Ιταλούς της Generali, τους Γάλλους της ΑΧΑ, τους Αμερικάνους της Metlife και την Ευρωπαϊκή Πίστη, την δεύτερη ελληνική ασφαλιστική εταιρεία του «Top-10», αν και μέτοχος της με ποσοστό 15% είναι και η European Bank for Reconstruction and Development (EBRD).

Παρόλα αυτά, η Εθνική Ασφαλιστική όχι μόνο οδηγεί την «κούρσα», αλλά ενισχύει διαρκώς την θέση της στην αγορά, φθάνοντας σε παραγωγή ασφαλίστρων 740,6 εκατ. ευρώ το 2019, με αύξηση της τάξης ενός 23%, τη στιγμή που το 2017 βρισκόταν στα 587 εκατ. ευρώ!

Παράλληλα και η Ευρωπαϊκή Πίστη υπολογίζεται ότι θα ανεβάσει τα μερίδια της στην αγορά στο 5,2% της μεγάλης «πίτας» των + 4 δισ. ευρώ…

Από τις άλλες ασφαλιστικές του ελληνικού «Top-10» κάποιες ανήκουν σε ομίλους που επιχειρούν επί πολλές δεκαετίες στην Ελλάδα, όπως π.χ. η Generali, η NN Hellas (μέλος του NN Group), διοικούνται από Έλληνες, ωστόσο δεν παύουν να έχουν την στήριξη ξένων «κολοσσών».

Άλλοι «παίκτες» με αξιοσημείωτη παρουσία στην ασφαλιστική αγορά είναι οι ελληνικές και ξένες εταιρείες Μινέττα, Groupama, Alphalife, Ιντερσαλόνικα, Υδρόγειος, Interlife, Ατλαντική Ένωση και με μικρότερη εμβέλεια οι NP Insurance, Interasco, Συνεταιριστική Ασφαλιστική, Δύναμις, Credit Agricole Life, Ευρώπη ΑΕΓΑ, Personal Insurance κ.α.

Ένα από τα κεντρικά συμπεράσματα είναι ότι ο έντονος ανταγωνισμός ευνοεί τις εταιρείες που έχουν ως πλεονεκτήματα, να διαθέτουν υψηλά κεφάλαια και τεχνογνωσία…

ΤΟ «ΣΙΡΙΑΛ» ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

Ουκ ολίγοι υποψήφιοι «μνηστήρες» παρέλασαν μπροστά από την «πολύφερνη νύφη» που ονομάζεται Εθνική Ασφαλιστική: ισχυροί ομογενείς επιχειρηματίες, groups του εξωτερικού ή  funds. Κανένας δεν κατάφερε, ως τώρα, να την «δέσει» στο «άρμα» του…

Θα είναι ο «τελευταίος και τυχερός» σε αυτό το «σίριαλ» το CVC Capital Partners, ένα από τα μεγαλύτερα private equity fund του κόσμου, το οποίο διαχειρίζεται assets δεκάδων δισ;

Στον πιο πρόσφατο διαγωνισμό, εμφανίσθηκαν 3 διεκδικητές: πλην του CVC, ο κινεζικός «γίγαντας» της Fosun και η Varde Partners. Αν και δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση, μόνο το Αμερικανικό fund φέρεται να κατέθεσε δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά που και αυτή δεν κρίνεται ικανοποιητική. Το θέμα, προς το παρόν, έχει «παγώσει» και τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις τελικές προθέσεις πωλητών και αγοραστών…

UPDATE (28/10/2020)

Αν προχωρήσει η υπόθεση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα στο fund CVC – θέμα το οποίο βρίσκεται αυτή την εποχή στην επικαιρότητα- η εγχώρια ασφαλιστική αγορά θα περάσει, ουσιαστικά, σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό στα χέρια των ξένων πολυεθνικών ομίλων.

Σε μια τέτοια εξέλιξη, εκτιμάται με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία για τον κλάδο ότι η μεγαλύτερη ελληνική εταιρία θα καταστεί η Ευρωπαϊκή Πίστη με μερίδιο γύρω στο 5,5%, ενώ, στις καλύψεις ζωής το αθροιστικό ποσοστό όλων των ελληνικών εταιρειών θα γίνει μονοψήφιο…

 

Κοινοποίηση: